Sveučilište

Veće upisne kvote za ovu godinu: Fakulteti u Rijeci čekaju 3.659 brucoša i 2.537 diplomaca

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Buduće studente po pitanju financija neće dočekati nikakve novosti u idućoj akademskoj godini, jer školarine ostaju na razini prijašnjih godina, kao i ostali troškovi upisa. Već tradicionalno se očekuje visoka popunjenost upisnih kvota



RIJEKA  Na razini Sveučilišta u Rijeci za iduću akademsku godinu predloženo je ukupno 3.659 upisnih mjesta za brucoše, što je povećanje od 194 upisna mjesta u odnosu na lani. Ukupno su predviđena 2.592 upisna mjesta za redovite studente državljane Hrvatske i EU, što je povećanje za 76 mjesta, 172 upisna mjesta za strance što je povećanje za 58 mjesta, te 895 upisnih mjesta za izvanredne studente što je povećanje za 60 mjesta u odnosu na prošlu godinu. 


Isti broj upisnih mjesta kao i prošle godine predložili su Građevinski, Tehnički, Medicinski, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Pravni i Učiteljski fakultet te Odjel za matematiku, Odjel za informatiku i Odjel za biotehnologiju, dok je Ekonomski fakultet zatražio 260 upisnih mjesta, a Senat Sveučilišta mu je to i odobrio. Povećanje kvote zatraženo je za sve studije i smjerove Ekonomskog fakulteta, a najveće za smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku i to za 110 upisnih mjesta. Također od iduće akademske godine Ekonomski fakultet uvodi na svim smjerovima studija Poslovna ekonomija mogućnost upisa izvanrednog studija putem razredbenog postupka za kandidate starije od 24 godine.


Smanjene upisne kvote


S druge strane, smanjene upisne kvote u odnosu na lani predložio je Filozofski fakultet i to za 25 mjesta, Pomorski fakultet za 10 mjesta i Fakultet zdravstvenih studija za 15 mjesta jer neće upisivati stručni preddiplomski studij Medicinsko laboratorijska dijagnostika, dok je Akademija primijenjenih umjetnosti smanjila kvotu za 3 upisna mjesta. Akademija primijenjenih umjetnosti, kao novi nositelj preddiplomskog  sveučilišnog studija Gluma i mediji ove godine neće upisivati novu generaciju studenata.




Najavljujući kako će natječaj sa svim detaljima i uputama za prijavu i upise na Sveučilište u Rijeci biti objavljen u travnju na mrežnim stranicama Sveučilišta prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da buduće studente po pitanju financija neće dočekati nikakve novosti, jer školarine ostaju na razini prijašnjih godina, kao i ostali troškovi upisa.


– Očekujemo tradicionalno visoku popunjenost kvota na preddiplomskim i integriranim studijima temeljem činjenice da su nam kvote već niz godina gotovo 100 posto popunjene, što svjedoči o kontinuirano velikom interesu za studiranje na Sveučilištu u Rijeci. Što se tiče upisa na diplomske studije, i tu očekujemo velik odaziv, posebice jer se već drugu godinu za redom planiramo uključiti u sustav centraliziranih prijava na razini države. Ove godine će se centralizirane prijave odvijati na svim sveučilištima, a prošle godine je samo Sveučilište u Rijeci bilo u pilot-projektu. Novi sustav svakako olakšava prijavu studenata izvan Rijeke jer to znači da se cijeli postupak prijava odvija on line, pri Središnjem prijavnom uredu, na način kako se to odvija i na preddiplomskim studijima. Postupak je potencijalnim studentima diplomskih studija već poznat jer su se preko istog sustava upisivali na preddiplomske studije, a znatno olakšava postupak i omogućuje veću preglednost i izbor, navodi prorektorica.


Više upisnih mjesta


Kada su u pitanju diplomski studiji, u odnosu na prošlu godinu povećana je upisna kvota i to za 62 mjesta te je ukupno predloženo na razini Sveučilišta 2.537 upisnih mjesta, od čega je 1.667 upisnih mjesta predviđeno za redovite studente Hrvatske i EU, što je povećanje za 56 upisnih mjesta, 84 za redovite studente strance što je smanjenje za 15 upisnih mjesta i 786 za izvanredne studente što je povećanje za 21 upisno mjesto.


Akademija primijenjenih umjetnosti i Fakultet zdravstvenih studija predložili kvote veće od kapaciteta utvrđenih studijskim programima uz obrazloženja koje na Akademiji glasi da se upisna kvota povećava iznimno u 2016/17. ak. god. kako bi se posljednjoj generaciji studenata koja završava četverogodišnje preddiplomske studijske programe Likovna pedagogija i Primijenjena umjetnost omogućila upis na jednogodišnje diplomske sveučilišne studije. Fakultet zdravstvenih studija povećava pak kvote za 18 upisnih mjesta za izvanredni studij Fizioterapije čime prelazi kapacitete studijskog programa, a kako je za studij iskazan izniman interes, upisna mjesta za studij Menadžment u sestrinstvu preraspodijelit će se na studij Fizioterapije. Budući da su zanimanje za studije Fizioterapija i Klinički nutricionizam iskazali i kandidati iz država izvan EU-a, odnosno iz regije, za svaki studij predložena su dodatna tri upisna mjesta za strance.


Medicinski fakultet, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Učiteljski fakultet, Odjel za matematiku, Odjel za informatiku i Odjel za biotehnologiju predložili su isti broj upisnih mjesta kao lani, dok su povećanje, uz Akademiju i Fakultet zdravstvenih studija, predložili Građevinski fakultet za 30 upisnih mjesta zbog aktiviranja specijalističkog diplomskog stručnog studija Građevinarstvo, Ekonomski fakultet za 55 upisnih mjesta te Odjel za fiziku za 12 upisnih mjesta, jer je ove godine aktivirao studij Inženjerstvo i fizika materijala. U odnosu na prethodnu akademsku godinu, Pomorski fakultet je smanjio broj upisnih mjesta za 10, a Filozofski fakultet za 17 upisnih mjesta. Smanjenje se odnosi na studije Engleski jezik i književnost te  Njemački jezik i književnost.