Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
PGS poziva na prosvjed

Vasilić: Plutajući LNG onečišćuje more, stvara probleme ribarstvu i turizmu

Nikola Ivanić, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Foto: S. DRECHSLER
Nikola Ivanić, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2018. u 16:33 2018-03-01T16:33:45+01:00

Ne protivimo se projektu koji ima normalno izračunate ekonomske parametre koji donose nekakvu korist regionalnoj i lokalnoj zajednici, ali se protivimo projektu koji je doslovno protiv zdravog razuma, LNG ide dalje, rekao je šef PGS-a Darijo Vasilić

RIJEKA – Čelnici Primorsko-goranskog saveza(PGS) pozvali su građane da se pridruže prosvjedu protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku, koji će biti održan u subotu na Korzu, s početkom u 12 sati.

– Pozivamo sve građane da sudjeluju u ovoj izvanstranačkoj akciji, da pokažemo Vladi koliko smo snažni, koliko nas ima i koliko se protivimo izgradnji plutajućeg LNG terminala u Omišlju, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Nakon Koksare u Bakru, Dina petrokemije i brojnih drugih zagađivača na području Primorsko-goranske županije, građanima je, dodaje Vasilić, »jasno kakvo zlo im se sprema«.

– Samo nam još treba jedan takav zagađivač, koji nedvojbeno, prema iskustvima iz Italije, onečišćuje more, stvara probleme ribarstvu, turizmu i svim ostalim djelatnostima. I sve to samo zbog toga da bi investitor uštedio u ulaganju, rekao je Vasilić, naglasivši kako se stanovnici Krka i županije ne protive kopnenom terminalu, s ekološki prihvatljivom tehnologijom.

– Ne protivimo se projektu koji ima normalno izračunate ekonomske parametre koji donose nekakvu korist regionalnoj i lokalnoj zajednici, ali se protivimo projektu koji je doslovno protiv zdravog razuma. Vrijeđa nas i ponašanje vlade, koja sve o čemu se u javnosti govori ignorira, šaljući poruku – samo vi prosvjedujte, LNG ide dalje.

Imamo informaciju da će se 8. ožujka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike sastati povjerenstvo koje će prihvatiti Studiju utjecaja na okoliš, bez obzira na prigovore i primjedbe 160 pravnih i fizičkih osoba, od kojih je svaki imao u prosjeku četiri do pet pitanja, primjedbi i upozorenja na nepravilnosti. Svi su odbijeni, a Studija će biti prihvaćena. Građani ove regije moraju jasno reći da ih to vrijeđa, da se tome protive i da nećemo dopustiti da nam se nameće ono što ne želimo, rekao je Vasilić.

Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš najavio je ponovno pokretanje saborske procedure za donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru.
– Sve hrvatske vlade, s izuzetkom Račanove, bile su iznimno licemjerne prema Gorskom kotaru i pokazale kako vlast jedne države čini sve da isprazni i uništi jedan dio zemlje. Račanova je vlada donijela Zakon o brdsko-planinskim krajevima, koji nisu sami u stanju funkcionirati kao drugi dijelovi države. Za poseban status Gorskog kotara borimo se od 1996. godine. Kada smo osnivali stranku, u Gorskom kotaru bilo je 32 tisuće stanovnika, a sada ih je manje od 23 tisuće. Gorski kotar nestaje, rekao je Ivaniš, najavivši kako će klub IDS-PGS u saboru pokrenuti donošenje posebnog zakona koji će omogućiti demografski i gospodarski oporavak Gorskog kotara.

Na pitanje novinara što se osim prosvjeda kani poduzeti, posebno po pitanju pokretanja pravnih i sudskih postupaka kako bi se spriječila izgradnja terminala, Vasilić je kazao kako će prvi korak biti onemogućavanje izglasavanja takozvanog Lex LNG-a, odnosno posebnog zakona o LNG terminalu.

– HDZ ne čini sam većinu u Saboru. Kroz klubove ćemo pokušati onemogućiti stvaranje većine koja bi podržala takav zakon. Pri tom se nadamo da će za donošenje tog zakona biti potrebna apsolutna većina u Saboru, a ne samo relativna. Ukoliko zakon ipak bude izglasan, predstoji ustavna tužba, kojom ćemo dokazivati da je zakon neustavan. A ako ni to ne uspije, ostaju nam europske institucije, rekao je Vasilić.

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina pozvala je sugrađane da potpišu peticiju protiv plutajućeg LNG terminala, što mogu učiniti na Korzu do 18. ožujka, ili putem interneta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.