Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. veljače 2020.
Izazovi etike

Vapaj akademika Silobrčića: 'Kako da se riješimo dokazanih plagijatora uz ovakve suce?'

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2019. u 19:49 2019-05-20T19:49:42+02:00

RIJEKA Hrvatska je na samom europskom dnu po pitanju korumpiranosti i moramo se promijeniti, jer inače ćemo biti prazna zemlja. Jedan od glavnih razloga iseljavanja upravo je osjećaj korumpiranosti hrvatskog društva - poruka je koju je na tematskoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije pri hrvatskom Saboru iznio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić.

Domaćin sjednici, čija je tema bila »Etički izazovi u znanosti i obrazovanju«, bilo je Sveučilište u Rijeci, a navodeći kako je sjednica iz Zagreba premještena u Rijeku iz dva razloga, predsjednik Nacionalnog vijeća Željko Jovanović pojasnio je da je riječko sveučilište predvodnik među sveučilištima po isticanju etičkih kodeksa i vrednovanju rada, dok je drugi razlog činjenica što Grad Rijeka u osnovnim školama provodi građanski odgoj čime stvara aktivne, a ne pasivne građane.

Dodajući kako je u posljednjih 10 godina broj učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pao za 15 posto, Antičić je napomenuo da se radi o odlascima cijelih obitelji koje ne vide budućnost u Hrvatskoj, jer je sustav fundamentalno korumpiran.

- To se mora popraviti brojnim mjerama, među kojima je i novi prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji će unijeti jasne kriterije izvrsnosti za čelne pozicije, jasne kriterije za broj članaka i za napredovanje, kao i jasne kriterije stručnosti tijela koja se biraju. Ide se i prema internacionalizaciji kako bismo imali više doticaja s drugim zemljama. Puno veća pažnja pridaje se etici, a Ministarstvo dobiva više mjera za sankcioniranje.

Radi se i o većim mogućnostima nagrađivanja i sankcioniranja. Međutim, to nije lako, jer akademska se zajednica u prosjeku ne želi mijenjati, a to je katastrofa za zajednicu. Nadam se da ćemo ovaj put uspjeti, jer Hrvatska u protivnom neće imati budućnosti - istaknuo je Antičić.

Predsjednik Odbora za etiku u visokom obrazovanju i znanosti akademik Vlatko Silobrčić istaknuo je da je Hrvatskoj, konkretno u akademskoj zajednici, sustav otkrivanja korupcije načelno dobro postavljen, no ne postoji sankcioniranje.

- Zato se događa to da na vrlo visokim položajima u politici imamo dokazane plagijatore, a ne znam kako ćemo ih se riješiti uz postojeće sudove i suce - ustvrdio je akademik Silobrčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.