Veliki uspjesi

Vanesa, Domagoj, Borna i Lovro su odlikaši i sportaši, ali i najbolji informatičari

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Domagoj je prvak Hrvatske u Logo Ligi u kategoriji petih razreda, a Borna je prvak u Hrvatskom otvorenom natjecanju među šestašima. Vanesa Rade i Lovro Jurasić su prošle godine među trećašima osvojili treće mjesto u Logo Ligi



RIJEKA Iako nisu učenici iste škole, i nisu čak ni istog uzrasta, ono što povezuje Domagoja Massarija, Bornu Čizmarevića, Vanesu Rade i Lovru Jurasića ljubav je prema informatici i uspjesi na informatičkim natjecanjima. Njih četvero polaznici su informatičkih radionica Doma mladih i sudionici Hrvatskog otvorenog natjecanja iz informatike i Hrvatske Logo Lige pa je tako Domagoj prvak Hrvatske u Logo Ligi u kategoriji petih razreda, a Borna u Hrvatskom otvorenom natjecanju među šestašima, dok su Vanesa i Lovro prošle godine među trećašima osvojili treće mjesto u Logo Ligi.


Male skupine


Riječ je o natjecanjima koja okupljaju nekoliko stotina hrvatskih školaraca pa tako ove godine Hrvatsko otvoreno natjecanje broji 420 sudionika, a Logo Liga njih 230. Pojašnjavajući ako se natjecanje odvija tijekom cijele školske godine, voditeljica radionice informatike Svetlana Mauhar-Jurković navodi kako se radi o natjecanjima koja se organiziraju u šest kola te učenici jednom mjesečno rješavaju zadatke.



Voditeljica radionice informatike Svetlana Mauhar-Jurkovićo navodi da od samog početka provođenja informatičkih tečajeva postoji kontinuitet u pripremanju polaznika za informatička natjecanja, no postoji i kontinuitet u dolasku polaznika na tečaj, jer kako pričaju ponajbolji informatičari, svi su oni tu već godinama, a nerijetko su prije njih dolazila njihova braća i sestre.





– U Domu mladih informatičke tečajeve polazi 60 školaraca, a satovi informatike provode se u malim skupinama s individualnim i mentorskim pristupom svakom polazniku, što je prednost u radu s učenicima. Polaznici dobivaju temelje informatičke pismenosti, stječu vještine u korištenju aplikacijskog softvera te otkrivaju svoje sklonosti i talente u programiranju. Učenicima su ponuđeni različiti programi, od temeljnog informatičkog opismenjavanja kroz sadržaje vezane za operacijske i aplikacijske programe, upoznavanje i korištenje programa za izradu animacija i obradu fotografije, a poseban značaj pridaje se razvijanju apstraktnog načina razmišljanja učenjem programskih jezika. Rješavanjem problema i programiranjem polaznici razvijaju logičko i matematičko razmišljanje i usvajaju tehnike rješavanja programa – kaže Mahura-Jurković.


Jako zanimljivo


Tako Domagoj, inače učenik OŠ Gelsi, broji već četvrtu godinu pohađanja radionica Doma mladih.


– Informatika mi je najdraži predmet i mislim da ću se u budućnosti baviti ili programiranjem ili aplikacijama. Idem i na informatiku i u školi, ali ono što ovdje radimo, daleko je zanimljivije. Prije mene u Dom mladih je dolazio moj brat pa sam onda ja nastavio – priča Domagoj.


Dolazak dva puta tjedno u Dom mladih nije mu jedina obaveza, jer bavi se i tenisom te skijanjem, a ujedno je i odlikaš. Baš kao i Borna koji uz odlične ocjene, uspjehe na informatičkim natjecanjima niže i uspjehe na natjecanjima iz matematike i geografije.


– Idem u šesti razred OŠ Fran Franković, a ovo mi je druga godina da dolazim na informatiku u Dom mladih. Lani sam bio na natjecanjima iz matematike i geografije iz koje sam osvojio osmo mjesto na državnom natjecanju, a već osam godina treniram i nogomet. I ove godine planiram na natjecanja iz ta dva predmeta – kaže Borna.



Iako su mlađi, Vanesa i Lovro, trećaši OŠ Eugena Kumičića, s jednakim entuzijazmom pohađaju informatički tečaj, a kako priča Lovro prvo je u Dom mladih krenula Vanesa.


– Vanesa mi je sestrična, a idemo i u isti razred. Ona me zainteresirala za informatičke radionice, a i u školi idem na informatiku – kaže Lovro.


Dobre su i igrice


I on i Vanesa su i izviđači, oboje su odlikaši i pored informatike ističu kako im je jednako draga i matematika, a Vanesa trenira i teakvando.


– Prije mene je u Dom mladih išla moja sestra, a ja sam dolazila po nju i zainteresirala se za to što radi. Tako sam donijela odluku da i ja počnem ići na radionice – ispričala je Vanesa.Vanesa i Lovro kažu kako dijele i ljubav prema igricama, ali i da vjeruju kako bi se jednog dana ozbiljno mogli baviti informatikom.