Riječki advent

VRIJEME SVJETLA: Upaljena prva svijeća na vijencu na Koblerovom trgu. Pogledajte fotografije

Damir Cupać

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

 Važnost svjetla je važnost Isusa Krista koji nas je došao osloboditi tame koja je posljedica naših grijeha. Želimo što više svjetla, a što manje tame. Koliko će čega biti, zavisi od nas samih, pojedinačno, ali i svih zajedno. 



Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić upalio je prvu svijeću na advetskom vijencu na Koblerom trgu koji je zasjao, kako je rekao, »u čast svjetla koje će doći za četiri tjedna kada će se slaviti rođenje Isusa Krista«. Riječkom nadbiskupu u paljenju svijeća pomogla su djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje koja su zadnjih šest mjeseci sa svojim odgajiteljima radila ukrase za vijenac.


– Paljenjem prve svijeće otvaramo vrijeme Došašća na prelijepom trgu u blizini naše Prvostolnice čijih je 390 godina proslavljeno obilježavanjem dolaska njezinih graditelja, Družbe Isusove. Počinjemo Došašće, što znači da se spremamo za dolazak Isusa Krista, za proslavu njegovog rođenja, za Božić. Priprema traje četiri tjedna. Za vjernike je to vrijeme preispitivanja života, ispravljanja onoga što nije bilo dobro, to je vrijeme nastojanja da budemo bolji ljudi – poručio je nadbiskup Devčić. Dodao je da je advent povezan sa svjetlom, svjetlom kojega je sve manje kada su dani kraći, a noći duže.


– Važnost svjetla je važnost Isusa Krista koji nas je došao osloboditi tame koja je posljedica naših grijeha. Želimo što više svjetla, a što manje tame. Koliko će čega biti, zavisi od nas samih, pojedinačno, ali i svih zajedno. Sretan nam početak Došašća – kazao je nadbiskup Devčić prije nego što je upalio svijeću kraj fontane na Koblerovom trgu, prije nego što je Koblerov trg zasjao adventskom i novogodišnjom rasvjetom.




U prigodnom programu okupljenim građanima trenutke paljenja prve adventske svijeće uljepšali su nastupima Frano Živković, Medea Market Sindik, Schola Cantorum i djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje. Početku Došašća nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rektor Katedrale sv. Vida Matija Matičić, župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije Sanjin Francetić i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.


snimio Vedran Karuza


snimio Vedran Karuza