Zatočeni u braku s Uljanikom

VRIJE U 3. MAJU Radnici se sukobili s direktorom; sindikalisti ne znaju za nagrade članovima NO-a

Hina

Snimila Silvano JEŽINA

Snimila Silvano JEŽINA

Taj brak s Uljanikom, ističu radnici, riječkom brodogradilištu nije donio ništa dobro jer je od potpuno saniranog poduzeća i 847 milijuna kuna na koje je 3. maj imao pravo u restrukturiranju došao u situaciju da se već godinu dana na riječkim navozima ne može ništa raditi jer nema novaca za nabavku potrebnog materijala i pokriće ostalih troškova proizvodnje



RIJEKA Štrajk u riječkom brodogradilištu 3. maj danas je nastavljen. Radnici traže isplatu plaća za srpanj i nastavak proizvodnje te kažu da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.


O tome hoće li radnici i kada izaći na ulice odlučit će Štrajkaški odbor, kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina





NOVO! 12:15 Vrije u 3. maju. Radnici riječkog brodogradilišta spontano su se okupili pred vratima ureda direktora Maksimiliana Percana tražeći odgovore.


Evo kako je to izgledalo:


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimila: Orjana ANTEŠIĆ


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimila: Orjana ANTEŠIĆ




štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimila: Orjana ANTEŠIĆ


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimila: Orjana ANTEŠIĆ


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimio Anto RAVLIĆ


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimio Anto RAVLIĆ



NOVO! 11:15 Dio radnika riječkog brodogradilišta zajedno sa svojim sindikalistima došao je na glavnu portu 3. maja uz poruku svima odgovornima i svima koji odlučuju o sudbini ovog brodogradilištada da “oni nisu rušilačka snaga niti su za nerede, ali da bi od početka idućeg tjedna ukoliko se ne pronađe neko rješenje scenarij mogao biti posve drugačiji”.


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimio: Silvano JEŽINA


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk, Snimio: Silvano JEŽINA



Radnici 3. maja istaknuli su da oni samo žele raditi i za to primiti plaću, a za nastalu situaciju najviše krive Upravu Uljanika i uopće odluku da 3. maj uđe u sastav Uljanik Grupe.


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk


štrajk u 3. maju, 3. maj, štrajk



Taj brak s Uljanikom, ističu radnici, riječkom brodogradilištu nije donio ništa dobro jer je od potpuno saniranog poduzeća i 847 milijuna kuna na koje je 3. maj imao pravo u restrukturiranju došao u situaciju da se već godinu dana na riječkim navozima ne može ništa raditi jer nema novaca za nabavku potrebnog materijala i pokriće ostalih troškova proizvodnje.


Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac izjavio je u četvrtak, dugog dana štrajka u Brodogradilištu 3. maj, da se štrajk nastavlja, radnici će za sada ostati u brodogradilištu i na svojim radnim mjestima iako je atmosfera napeta, ali od idućeg tjedna, ako plaće za srpanj ne budu isplaćene, bit će drugačije.


»Još uvijek smo mirni, a neka odgovorni razmisle što će biti dalje,« rekao je Bučanac dodavši kako su radnici 3. maja časni ljudi i građani Rijeke, a ne rušilačka gomila.


»Pozdravljamo kolege u Puli, čiji je način borbe legitiman«, rekao je i poručio da će radnici 3. maja za sada u brodogradilištu tražiti svoja prava, ali tako neće ostati. »Imamo hodogram, znamo što ćemo, od idućeg tjedna krenut će druga priča«, kaže Bučanac.


Ističe da puno toga ovisi o Vladi, ona mora odmotati nastali Gordijski čvor, a o donesenim odlukama ovisit će daljnje akcije radnika. »Spremni smo i znamo što nam je činiti«, rekao je.



U Sindikatu metalaca 3. maja kažu da nemaju nikakve informacije o odluci da se članovima Nadzornog odbora isplati naknada odnosno nagrada za rad u prošloj godini, no član sindikalnog povjereništva smatra da bi “netko nekoga trebao pitati za zdravlje” jer, dodao je, “ako radnici krenu pitati to neće biti dobro”.




Na upit da komentira informaciju da će se Nadzorni odbor 3. maja, koji je dobio razrješnicu za prošlu poslovnu godinu, nagraditi s po 2000 kuna za svaki mjesec, Bučanac je rekao kako ne zna za to, ali to je pitanje za onoga koji je to odlučio isplatiti.


»Očito je zadovoljan radom Uprave i menadžerskih struktura«, rekao je.


Ponovio je kako sindikati i Štrajkaški odbor i dalje smatraju da Uprava treba otići, dodavši da za sada nema novih informacija iz Uprave ili Vlade, a danas bi u Zagrebu trebao biti održan sastanak Vlade, Uprave Uljanika i strateškog partnera.


»Neka rade ako treba i tri smjene i neka donesu odluku, neka stanu pred radnike i neka im ju priopće«, poručio je.


Sindikalac Mladen Bučar poručio je da se radnici i sindikat ne boje ni Vlade ni Uprave niti Europske unije. »Ne želimo da nam brodovlasnike i kupce tjeraju iz 3. maja, nego da kupci stoje u redu za narudžbe brodova, kako bi svi u 3. maju mogli normalno raditi i živjeti«, kazao je.