Aktualni sat riječkog Gradskog vijeća

VOJKO OBERSNEL U ovom trenutku Vlada ne može pomoći 3. maju

Damir Cupać

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Kontaktirao sam predstavnike Vlade i dobio uvjeravanja da čine sve da ubrzaju proces restrukturiranja. Ali i da se intenziviraju pregovori s talijanskim Fincantierijem. Prema mojim informacijama postoje još neki potencijalni investitori, izjavio je Obersnel, zaključivši da u ovom trenutku Vlada ne može pomoći 3. maju te izrazivši nadu da će 3. maj nastaviti s proizvodnjom na sadašnjoj lokaciji



RIJEKA Iako je riječko Gradsko vijeće imalo nedavno zajedničku sjednicu sa Županijskom skupštinom primorsko-goranskom u vezi sa sudbinom 3. maja, očito je da neizvjesnost o budućnosti riječkoga škvera i dalje traje.Naime, bilo je to jasno iz odgovora gradonačelnika Vojka Obersnela na vijećničko pitanje Sandra Vizlera (HNS) na Aktualnom satu. Vizler je izrazio zabrinutost zbog šutnje oko 3. maja i nedobijanjem adekvtanih odgovora ni iz Vlade ni iz Uljanika.


– U ovom trenutku ne mogu reći ništa novo. Situacija je složena, a naše brodogradilište je na aparatima. Jedino je što se radi je skupljanje novca za plaće, a proizvodnja stoji jer je likvidnost ugrožena. To je zbog toga što Uljanik još uvijek nije vratio pozajmicu 3. maju i ne zna se kada će s obzirom na ono što se događa u Uljanik grupi, odnosno Uljanik brodogradnji. Sudbina 3. maja vezana je za odluku ondašnje vlade, a koja je inzistirala na privatizaciji. A nije morala. Uljanik je tada kupio 3. maj koji od tada djeluje u sklopu grupe. Budući da u Uljaniku nikada nije provedeno restrukturiranje, to je posao koji se sada mora napraviti, pojasnio je Obersnel, dodavši da je imao priliku vidjeti nacrt restrukturiranja Uljanik grupe koji je predstavljen Vladi.


– U njemu se 3. maj ne spominje, ali to je i logično budući da je riječko brodogradilište privatizirano pa ne može biti dio tog plana jer on ne bi prošao Europsku komisiju.Nažalost, u ovom trenutku se novac može osigurati samo kroz restrukturiranje Uljanika ili dolaskom novog vlasnika, odnosno strateškog partnera. Dosta je teško vjerovati da će do toga doći bez programa restrukturiranja i vraćanja dugova 3. maju. Kontaktirao sam predstavnike Vlade i dobio uvjeravanja da čine sve da ubrzaju proces restrukturiranja. Ali i da se intenziviraju pregovori s talijanskim Fincantierijem. Prema mojim informacijama postoje još neki potencijalni investitori, izjavio je Obersnel, zaključivši da u ovom trenutku Vlada ne može pomoći 3. maju te izrazivši nadu da će 3. maj nastaviti s proizvodnjom na sadašnjoj lokaciji.




Ivona Milinović (HDZ) pitala je Obersnela je li mu neugodno zbog toga što je Grad Rijeka zbog lošeg ugovora s Raiffeisen Consultingom za Preluk izgubio milijune kuna. Podsjetilaje da joj je kao gradskoj vijećnici onemogućeno da dobije ugovor na uvid.


– Nije mi neugodno jer za to nema razloga. Ugovor je sklopljen u drugim okolnostima 2006. godine. Trebao je trajati dvije godine, a onda je nastupila kriza i nije bilo zanimanja investitora za projekt. Više nećemo plaćati ništa jer je ugovor raskinut i došlo je do prodaje zemljišta. Raiffeisen Consulting je prekršio ugovorne odredbe jer nas nije izvijestio o prodaji. Pokrenuli smo postupak u vezi s tim i to je razlog zbog čega niste dobili ugovor. Prema mome mišljenju neprihvatljivo je da je kvadrat zemljišta prodan za 50 eura, a u samoj studiji koju je izradio Raiffeisen Consulting procijenjena je vrijednost 200 eura po kvadratu. Za gradsko zemljište na Kostabeli, nedaleko od Preluka, češki investitor platio je 300 eura po kvadratu. Raiffeisen Consulting je pogriješio i izigrao ugovor. A jedna od ugovornih obveza je da se razlika u cijeni koju je za zemljište platio Raiffeisen Consulting dijeli između njih i Grada Rijeke, kazao je Obersnel.