Redovna tiskovna konferencija

VOJKO OBERSNEL Gradsko vijeće radi štetu Riječanima jer ne donosi odluke

Damir Cupać

Vjeruje da će u Gradskom vijeću prevladati razum – Vojko Obersnel / Snimio Sergej DRECHSLER

Vjeruje da će u Gradskom vijeću prevladati razum – Vojko Obersnel / Snimio Sergej DRECHSLER

Na zadnje dvije sjednice nisu donesene odluke o promjeni statusa javnog dobra, što je dvojici sugrađana onemogućilo da riješe vlasništvo svojih okućnica na što čekaju već nekoliko mjeseci



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj je redovnoj konferenciji za novinare komentirao krizu u Gradskom vijeću te je istaknuo kako vjeruje da će prevladati razum. 


– Ne mogu govoriti što će raditi gradski vijećnici jer vijeće predstavlja parlamentarnu vlast, a moja zadaća je izvršna vlast, no članovi vijeća moraju biti svjesni da je opstruiranje rada, kao što se to događalo do sada, upravo u suprotnosti s onim za što svi tvrde da rade, a to je korist građana. Opstrukcija rada Vijeća može biti dokazivanje moći ili političke borbe s gradonačelnikom, no nedonošenje odluka ima vrlo konkretne posljedice. Na zadnje dvije sjednice vijeća nisu donesene odluke o promjeni statusa javnog dobra, što je dvojici sugrađana onemogućilo da riješe vlasništvo svojih okućnica na što čekaju već nekoliko mjeseci. Pitanje odgovornosti nije imaginarno, nego vrlo konkretno i oni koji vode ovakvu politiku moraju bit svjesni da nedonošenjem odluka rade direktnu štetu velikom broju građana koji imaju ime i prezime – zaključio je Obersnel.


Kulturni turizam


Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na domaćinstvo stručnog turističkog skupa koji će održati u Rijeci i Opatiji u listopadu 2020. godine.




– Uspjeli smo iskoristiti činjenicu da će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, na čemu se gradila ova zajednička kandidatura. Kongres će biti idealna prilika da se nekoliko stotina gostiju upozna s događanjima koji će se održati u sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK i pridonijeti razvoju turizma vezanog uz kulturu – kazao je Obersnel.


On je svjestan manjka hotelskih smještajnih kapaciteta, ali vjeruje da će se do 2020. godine dogoditi i pomaci. Podsjetio je da je u poodmakloj fazi gradnja turističkog resorta na Costabelli, investicije vrijedne 50 milijuna eura, a koja bi trebala biti gotova do 2020. godine. Grad Rijeka će sljedeće godine započeti s rekonstrukcijom obližnje Opatijske ceste kako bi se zaokružio taj projekt.


– Poduzetnici prepoznaju sve ono što se događa u riječkom turizmu posljednjih godina, a to pokazuje i najava Hotela Jadran za uređenjem hotela Park na Pećinama i hotela Neboder te povećanjem smještajnih kapaciteta i kvalitete usluge. Sve te investicije trebale bi rezultirati povećanjem hotelskih kapaciteta za 700 ležaja – najavio je Obersnel.


Riječki vrtići


Riječki gradonačelnik najavio je investicije u objekte predškolskog odgoja u 2019. godini.


– Dok je pitanje vrtića na Krnjevu koji je trebala sufinancirati Talijanska unija otvoreno, prvi radovi na vrtiću na Rastočinama trebali bi krenuti sljedeće godine. Oba su projekta završena, a u slučaju problema s izgradnjom vrtića na Krnjevu, Grad Rijeka će preuzeti taj projekt te ovaj vrtić uvrstiti u svoju mrežu Dječjeg vrtića Rijeka – obećao je Obersnel.


Budući da se sljedeće godine obilježava tristota obljetnica proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, riječki gradonačelnik najavio je obilježavanje ove važne obljetnice u suradnji s Lučkom upravom i Muzejem grada Rijeke. On je najavio da će se organizirati povijesne izložbe, okrugli stolovi i akademija o daljnjem razvoju Riječkog prometnog pravca.