Luka Rijeka

VJERUJE MU I HDZ Vedran Devčić ostaje na čelu Luke Rijeke, barem do kraja godine

Darko Pajić

Vedran Devčić ovu odluku smatra iskazom podrške i povjerenja / snimio M. GRACIN

Vedran Devčić ovu odluku smatra iskazom podrške i povjerenja / snimio M. GRACIN

Tročlanoj Upravi na čelu s Vedranom Devčićem produžuje se mandat do kraja ove godine. Time se prolongira odluka o raspisu natječaja ili imenovanju nove Uprave, koja se očekivala ovog mjeseca



 Nadzorni odbor Luke Rijeka jučer je donio odluku kojom se tročlanoj Upravi Luke na čelu s Vedranom Devčićem produžuje mandat do kraja ove godine. Time se prolongira odluka o raspisu natječaja ili imenovanju Uprave na puni mandat, koja se očekivala ovog mjeseca, s obzirom na to da je Devčiću petogodišnji mandat istjecao krajem lipnja. Kako se navodi u sažetku odluke objavljene na Zagrebačkoj burzi, Nadzorni odbor donio je odluku o produžetku mandata do opoziva, a najkasnije do 31. prosinca 2017. godine za Devčića kao predsjednika Uprave te za članove Uprave Lindu Sciucca i Nenada Janjića.


– Odluku nadzornog odbora da se aktuelnoj Upravi u punom sastavu produži mandat smatram iskazom povjerenja i podrške našem dosadašnjem, petogodišnjem radu, pokrenutim procesima i projektima. Vidimo to kao prilog kontinuitetu i stabilnosti poslovanja koje u ovoj godini pokazuje velike stope rasta, te kontinuitetu realizacije velikih investicijskih projekata, prije svega projekta širenja lučkih pozadinskih skladišnih kapaciteta na Škrljevu, ali i skore, nadamo se pozitivne odluke o odobrenju EU financiranja dva projekta obnove i modernizacije lučke željezničke i prometne infrastrukture na Terminalu za generalne terete u Rijeci i Terminalu za rasute terete u Bakru, koji su ukupno vrijedni oko 40 milijuna eura. Odobrenju se nadamo do kraja ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, kazao je Devčić, koji je imenovan za prvog čovjeka Luke prije 5 godina od strane tadašnje Vlade na čelu sa SDP-om i tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Uvjetno i na maksimalan rok do kraja godine, Devčić je sada, zajedno s preostalim članovima Uprave, dobio povjerenje i od HDZ-ove Vlade premijera Andreja Plenkovića.


Prodaja dionica


Kako neslužbeno doznajemo, odluka Nadzornog odbora donesena je jednoglasno, što znači da su i predstavnici države dali podršku Devčićevoj Upravi. Pritom treba znati da država već gotovo dvije godine nije većinski vlasnik tvrtke »Luka«, jer je dionička struktura značajno izmijenjena nakon provedene dokapitalizacije u srpnju 2015. godine. Država je tada izgubila većinski paket od gotovo 83 posto dionica »Luke«, ali je i dalje ostala najveći pojedinačni dioničar, jer Državni ured za upravljanje državnom imovinom trenutno ima oko 32 posto dionica, čemu treba pridodati i portfelj HZMO i HZZO-a s kojim ukupan vlasnički udio državnih institucija u »Luci« iznosi oko 36 posto, pa shodno tome dužnost predsjednice Nadzornog odbora obavlja Štefica Salaj.




Drugi dioničar postala je poljska tvrtka OT Logistics, koja ima oko 21 posto dionica i imenovala je Piotra Wojciecha Ambrozowicza za potpredsjednika NO-a.


Jedan od razloga za produljenje mandata aktualnoj Upravi zasigurno su i aktualni pregovori oko prodaje dodatnog paketa dionica »Luke« tvrtki OT Logistics. Predstavnici poljske tvrtke uputili su na adresu hrvatske Vlade pismo namjere u kojem i službeno iskazuju interes za povećanje svog vlasničkog udjela te namjeru da postanu najveći pojedinačni vlasnik dionica »Luke«, čime bi dobili i veću autonomiju u odlučivanju, ali i dodatnu sigurnost u kontekstu isplativosti investicija u projektima jačanja riječkog prometnog pravca.


Trump u Varšavi


Pregovori još uvijek nisu otišli toliko daleko da je poznato po kojem bi se modelu ova transakcija obavila, niti o kolikom je broju dionica riječ, ali je iskazana načelna namjera hrvatske strane da pregovara s poljskom tvrtkom. Nije nerealna čak niti opcija po kojoj bi Poljaci mogli postati većinski vlasnici »Luke« Rijeka i imati više od 50 posto dionica. To je vjerojatno bila jedna od tema tijekom posjete Hrvatskoj poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji se jučer sastao s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. Sve to tek je uvertira za summit Inicijative tri mora, koji će se održati u Varšavi 6. srpnja i na njemu bi trebao sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump. Između ostalog, raspravljat će se i o prometnom koridoru Baltik-Jadran za čiji razvoj velike ambicije imaju i Poljska i Hrvatska, o čemu logično ovise i razvojni projekti OT Logisticsa i Luke Rijeka. U tom smislu valja promatrati i prolongiranje odluke o imenovanju Uprave Luke. Tko god dobije naredni puni mandat, Devčić ili netko drugi, dogovor o tome morao bi se postići uz uvažavanje mišljenja i prijedloga svih vlasnika, kako iz Hrvatske, tako i onih iz Poljske.