Kompleks Benčić

VIŠEMILIJUNSKA ZAMJENA NEKRETNINA Grad Rijeka od PIK-a preuzima drugi kat i potkrovlje H objekta

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Grad Rijeka će od PIK-a preuzeti 2. kat i potkrovlje zgrade u čijem je prizemlju i na prvom katu smješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti, dok će PIK od Grada Rijeke preuzeti zemljište u okolišu njihove tvornice kruha na Donjoj Vežici, a u granicama područja namijenjenog proizvodnji prema GUP-u



RIJEKA – Nakon dugogodišnjih pregovora Grad Rijeka i poduzeće PIK d.d. postigli su dogovor oko zamjene nekretnina i to na način da će Grad Rijeka napokon dobiti u vlasništvo drugi kat i potkrovlje u dijelu nekadašnjeg »Benčića« gdje je već 2017. godine smješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


Daljnji razvoj MMSU-a


– Temeljem provedenog natječaja, Grad Rijeka zamijenit će nekretnine s tvrtkom PIK d.d. Tako će Grad Rijeka od PIK-a preuzeti 2. kat i potkrovlje zgrade u čijem je prizemlju i na prvom katu već sada smješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti (ex Benčić), dok će PIK od Grada Rijeke preuzeti zemljište u okolišu njihove tvornice kruha na Donjoj Vežici, a u granicama područja namijenjenog proizvodnji prema GUP-u.


Konačnu odluku o zamjeni je donijelo Gradsko vijeće Grada Rijeke. Ovakva odluka donesena je kako bi se omogućio daljnji razvoj MMSU-a. Naime, projekt MMSU Dinka Peračića koji je razrađen s ravnateljem muzeja Slavenom Toljem, predviđa korištenje sve četiri etaže zgrade koja je predmet razmjene i to prizemlja, dva kata i tavanskog prostora zapadnog krila tzv. H-objekta za potrebe muzeja, pojasnili su u Odjelu gradske uprave za kulturu.




PIK-ova nekretnina u Krešimirovoj ulici 26 ukupne je površine oko dvije tisuće kvadrata, odnosno ima poslovni prostor na 2. katu koji se sastoji od 18 ureda, 7 arhiva, 6 spremišta, 7 hodnika, 2 garderobe i sobe za sastanke površine 977,92 kvadrata kojem kao sporedni dio pripada skladište u potkrovlju površine od oko tisuću kvadrata.


– Projektom MMSU na drugom katu predviđeni su izložbeni i radni muzejski prostori po prostornom uzorku sličnom onom na prvom katu koji je već u funkciji, a temeljna namjena tavanskog prostora je muzejski depo.


Zemljište koje će PIK. d. d. dobiti ovom zamjenom površine je 4.444 kvadrata i ukupne vrijednosti u iznosu od oko 4,2 milijuna kuna. S obzirom da je ukupna vrijednost PIK-ove nekretnine u Krešimirovoj ulici 7.672.000 kuna, Odlukom o zamjeni nekretnina između PIK-a d.d. Rijeka i Grada Rijeke definirano je da se razlika u cijeni u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna riješi na način da će Grad Rijeka platiti PIK-u d.d. davanjem u vlasništvo druge odgovarajuće nekretnine, prijebojem ili na drugi način – u roku od tri godine od sklapanja ugovora o zamjeni nekretnina, navode u Gradu Rijeci.


Zaokružena priča


Na ovaj način zaokružit će se priča oko pretvaranja nekadašnjeg »Benčića« u umjetnički kvart. Naime, u tijeku je obnova Palače šećerane koja bi trebala biti dovršena do početka veljače 2020. godine kada će se svečano Rijeka proglasiti Europskom prijestolnicom kulture, sredinom godine bi se trebala otvoriti Dječja kuća, a 2021. godine nova zgrada Gradske knjižnice.


Paralelno s tim radovima realizira se uređenje javnih površina i trga te postavljanje komunalne infrastrukture. Ukupna vrijednost pvih investicija je preko 200 milijuna kuna, s tim da je pola od toga iznosa osigurano iz europskih fondova.