Nekadašnji ministar

VILA VELEBITA Jovanović će tražiti ponovno razmatranje zahtjeva Pomorske škole

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Petar Fabijan

Foto: Petar Fabijan

Slobodno radno mjesto i zapošljavanje novog zapovjednika nije novo zapošljavanje, već popunjavanje upražnjenog radnog mjesta pa se ne radi o dodatnom trošku državnog proračuna



RIJEKA Saborski zastupnik i nekadašnji ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović zatražit će od Ministarstva znanosti i obrazovanja ponovno razmatranje slučaja Pomorske škole Bakar kojoj je resorno Ministarstvo uskratilo sredstva za zapošljavanje zapovjednika školskog broda Vila Velebita II. Iako je to isto Ministarstvo od izgradnje Vile Velebita II, 1973. godine, financiralo rad posade broda koji služi za izobrazbu budućih pomoraca u svibnju ove godine, odlaskom u mirovinu zapovjednika broda, škola je zatražila popunjavanje tog radnog mjesta, no to joj je odbijeno.


Citirajući cijeli niz zakona i pravilnika iz područja odgoja i obrazovanja, Ministarstvo je na upit naše redakcije odgovorilo da propisima iz područja obrazovanja nije propisan djelokrug rada zapovjednika školskog broda i člana posade, no istovremeno je zanemarilo da je rad zapovjednika plaćalo pune 44 godine, kao i da još uvijek plaća rad upravitelja stroja i mornara na tom istom brodu. Prema pojašnjenju Ministarstva Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama nije propisano radno mjesto, radne obveze istoga, a niti pripadajući koeficijent složenosti poslova te u sredstvima Ministarstva koja su predviđena Državnim proračunom nisu osigurana sredstva za to zapošljavanje.


Pomorska škola Bakar najstarija je hrvatska strukovna škola i jedina škola koja posjeduje vlastiti školski brod i to još od 1894. godine, jer Vila Velebita II treći je brod te škole. Nerazumijevanjem situacije resorno je Ministarstvo dovelo pod znak pitanja svakodnevnog korištenja broda za potrebe obavljanja stručne prakse, jer Vila Velebita II bez zapovijednika ne može funkcionirati. Upravo zbog toga, kao i zbog činjenice da su od 1973. godine članovi posade broda zaposlenici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Jovanović je odlučio postaviti zastupničko pitanje ne samo ministrici Blaženki Divjak, već i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću te im je uputio pisani upit u kojem ih upozorava da je Ministarstvo za zapovjednika školskog broda, upravitelja stroja i člana posade utvrdilo koeficjente stručnog učitelja, stručnog učitelja –početnika i suradnika u nastavi.




– Odlazak zapovjednika broda u mirovinu i to slobodno radno mjesto i zapošljavanje novog zapovjednika nije novo zapošljavanje, već popunjavanje upražnjenog radnog mjesta pa se ne radi o dodatnom trošku državnog proračuna. Od ministrice Divjak tražim ponovno razmatranje zahtjeva škole, a od ministra Butkovića mogućnost da i njegovo minstarstvo na neki način, slično modelu Kraljice mora, pomogne u očuvanju ove stoljetne tradicije Pomorske škole u Bakru. Jednako tako u izradi novog državnog proračuna za 2018. inzistirat ću u Saboru da se u proračunu osiguraju potrebna sredstva sukladno praksi koja traje od 1973. godine – najavljuje Jovanović.


Upozoravajući kako se odbijanjem davanja suglasnosti za zapošljavanje ugrožava stoljetna tradicija školovanja kadra prepoznatljivog u cijelom svijetu Jovanović je u svom obraćanju ministru Butkoviću zatražio sudjelovanje u financiranju tri radna mjesta na Vili Velebita II od strane Ministartsva mora, prometa i veza.


To Ministarstvo financira rad školskog broda Kraljica mora kojim se koriste sva hrvatska pomorska učilišta, kako srednjoškolska tako i visokoškolska. Brod se na upotrebu pojedinoj obrazovnoj ustanovi ustupa na period ovisno o broju učenika, a po toj računici Pomorska škola Bakar Kraljicom mora ove će se školske godine koristiti svega dva tjedna, dok je Vila Velebita II svakodnevno u funkciji učeničke stručne prakse, ali i cijelog niza ekoloških projekata na osnovi čega je Pomorskoj školi Bakar dodijeljena i Plava zastava.


Brod služi i za izvođenje vježbi u skladu s STCW Konvencijiom, odnosno Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, a sve usklađeno sa strukovnim kurikulumima za stjecanje zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo.