S interesom rasli troškovi

VIJEST KOJA NEĆE VESELITI RODITELJE Nema više besplatnog produženog boravka za riječke prvašiće

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Participacija za prvašiće koji imaju prebivalište na području Grada Rijeke od iduće školske godine iznosit će 100 kuna mjesečno, čime se prekida 11-godišnja praksa besplatnog programa produženog boravka i cjelodnevne nastave



RIJEKA Roditelji prvašića koji će najesen prvi put sjesti u školske klupe, a čija će djeca pohađati program produženog boravka ili cjelodnevne nastave morat će participirati u troškovima rada učenika. Ta će participacija za prvašiće koji imaju prebivalište na području Rijeke iznositi sto kuna mjesečno, a takvom odlukom Grad Rijeka prekida jedanaestogodišnju praksu besplatnog programa produženog boravka i cjelodnevne nastave za prvašiće.


Naime, roditelji posljednjih jedanaest generacija učenika prvih prazreda bili su oslobođeni plaćanja rada učitelja u tim programima, a jedini trošak koji su imali je bio trošak prehrane. Grad je roditeljima rad učitelja naplaćivao u višim razredima, no od jeseni se ta praksa ukida, a u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo odluku o participaciji roditelja u troškovima rada učitelja objašnjavaju kontinuiranim rastom interesa za oba programa.


Troškovi prehrane 


– Interes roditelja za programe produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada iz godine u godinu kontinuirano raste, a takav je trend nastavljen i ove godine. Tako je, temeljem iskazanog interesa roditelja za produženim boravkom odnosno cjelodnevnim odgojno-obrazovnim radom, u idućoj kolskoj godini potrebno povećati broj takvih skupina u čak šest škola. Stav Grada Rijeke jest da se potrebe svih roditelja i djece za produženim boravkom odnosno cjelodnevnim odgojno-obrazovnim radom moraju uvažiti i zadovoljiti stoga će biti formirane dodatne skupine. No, odobravanje povećanja broja skupina i zadovoljavanje potreba roditelja znači i povećanje broja učitelja koji provode te programe te u konačnici znatno povećanje sredstava koja se iz gradskog proračuna u tu svrhu izdvajaju. Naime, ukoliko se otvori šest novih skupina potrebno je zaposliti dodatnih šest učitelja ili učiteljica i osigurati preko 500 tisuća kuna za njihove plaće. S obzirom na to da Grad Rijeka u proračunu nema osigurana ta dodatna sredstva, u sljedećoj školskoj godini uvest će se participacija roditelja učenika prvih razreda s prebivalištem u gradu Rijeci za dio troškova za rad učitelja, pojašanjavaju u Odjelu.




Ujedno napominju da je sto kuna, koliko će se rad učitelja naplaćivati roditeljima prvašića, najniži iznos koji u školi plaćaju roditelji učenika od drugog do četvrtog razreda. Naime, ovisno o dohotku po članu kućanstva, roditelji učenika od drugog do četvrtog razreda koji imaju prebivalište u Rijeci rad učitelja u programima produženog boravka ili cjelodnevne nastave plaćaju 100, 180 ili 320 kuna, dok roditelji učenika koji nemaju prebivalište u Rijeci istu uslugu plaćaju 450 kuna.


Prilikom donošenja nove odluke o naplaćivanju rada učitelja vodilo se računa i o obiteljima slabijeg imovinskog statusa.


– Kako bi se izbjegle situacije nemogućnosti osiguravanja produženog boravka i cjelodnevne nastave za djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, Grad Rijeka putem Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb odobrava subvenciju prehrane i za dio troškova rada učitelja koji izvodi ove programe. To znači da su za njih ovi programi besplatni, ističu u Odjelu.


Godišnje 2.100 djece 


Uz činjenicu da su roditelji prvašića posljednjih 11 godina bili oslobođeni participacije u troškovima rada učitelja, u Odjelu podsjećaju i da je od 2008. do 2010. godine Grad u potpunosti osiguravao sredstava za troškove rada učitelja u ovom programu, te je tada program bio besplatan za sve učenike od 1. do 4. razreda. Zbog stalnog povećavanja zahtjeva iz godine u godinu za organiziranjem skupina produženog boravka i cjelodnevno-odgojno-obrazovnog rada, od školske 2010./2011. godine do tekuće školske godine roditelji sudjeluju u cijeni usluge za dio troškova za rad učitelja. U Odjelu pojašnjavaju da svih tih osam godina, roditelji učenika od drugog do četvrtog razreda s većim primanjima plaćaju veću naknadu za programe, oni s manjim prihodima manji iznos, jer je namjera da kriteriji plaćanja budu pravedni i prilagođeni stvarnim mogućnostima roditelja.


U prosjeku godišnje se u programe produženog boravka ili cjelodnevne nastave uključi 2.100 djece, a u Gradu napominju da su ti programi postali jedan od znakova prepoznatljivosti Grada Rijeke, koji je započeo s njihovim sufinanciranjem od školske 1996./97. godine u vrijeme kada ih je prestalo sufinancirati nadležno Ministarstvo. Tako Grad već 22 godine osigurava uvjete za provođenje ovih programa, a posljednjih godina na godišnjoj razini izdvaja gotovo 7 milijuna kuna za sufinanciranje plaća učitelja koji izvode te programe.


Od jeseni besplatna informatika 


Roditelji prvašića od jeseni će morati plaćati rad učitelja u programima produženog boravka i cjelodnevne nastave, ali neće morati plaćati rad učitelja informatike, što je bila praksa prijašnjih godina. Naime, roditelji su do sada program ranog učenja informatike koji se provodi od prvog razreda plaćali mjesečno 50 kuna, a odlukom Grada od jeseni taj će program za sve učenike biti besplatan. Tako da roditelji nove generacije prvašića neće morati svaki mjesec iz kućnog budžeta izdvajati 50 kuna za informatičko opismenjavanje djeteta, ali će morati izdvojiti sto kuna za organiziranu skrb o djetutu prije ili nakon nastave.