Nagrada "Šegrt Hlapić"

VELIKO PRIZNANJE Ova je riječka škola proglašena za najbolju strukovnu u Hrvatskoj

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Škola obrazuje automehaničare, automehatroničare, autolimare, montere, CNC operatere i obrtnike drugih profila usklađenih s tržištem rada



RIJEKA Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj, a tu joj je titulu dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore. Riječ je o dodjeli nagrade »Šegrt Hlapić« kojom se svake godine uz škole nagrađuju i učenici te mentori, a savjetnica za strukovno obrazovanje Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Tamara Dukić i tajnik komore Željko Dimitrić slažu se da je riječ o školi koja je tu nagradu i zaslužila.


Suradnja s Komorom


Ocjenjujući kako je Strojarska škola u posljednje vrijeme intenzivirala aktivnosti u pogledu suradnje s Obrtničkom komorom, ali i u drugim područjima Dukić ističe da su na mnogim područjima napravljeni veliki iskoraci.


– Škola je jako puno radila na promociji programa koje provodi ne samo kroz posjete osnovnim školama već i kroz tribinu s poslodavcima, a riječ je i o školi čiji učenici na majstorskim ispitima ostvaruju najbolje rezultate što potvrđuje kvalitetu programa, kazala je Dukić.




Suradnja s Obrtničkom komorom, poslodavcima i drugim dionicima obrazovnog procesa, kaže ravnatelj Gojko Miletić, za školu je od iznimne važnosti, a jednako bitna je i činjenica da škola obrazuje učenike za zanimanja s visokim postotkom zapošljivosti. Štoviše, poslodavci učenike te škole »vrbuju« već tijekom obrazovanja.


– Sve veći broj poslodavaca stipendira naše učenike, a radno im je mjesto zajamčeno još tijekom školovanja. Zanimanja za koja obrazujemo učenike deficitarna su i nema nikakvih problema kod zapošljavanja. Ono što je također bitno naglasiti je da postoji vertikalna obrazovna prohodnost i nerijetko naši učenici nakon završetka trogodišnjeg programa nastavljaju školovanje, navodi Miletić.


Obrazovan kadar


Riječ je o školi iz koje izlaze obrazovani automehaničari, automehatroničari, autolimari, instalateri-monteri, CNC operateri, proizvođači i monteri PVC i aluminijske stolarije te zavarivači, a za sva ta zanimanja, naglašava ravnatelj, iznimno je bitno da su programi usklađeni s potrebama poslodavaca i tržišta rada.


– Naš je cilj uskladiti programe s potrebama tržišta rada kako poslodavci ne bi došli u situaciju da moraju zatvarati tvrtke zbog toga što im nemaju obrazovan kadar. Za iduću školsku godinu planiramo organizirati barem još dvije tribine s obrtnicima, a jedan od ciljeva je i ukloniti predrasude prema trogodišnjim strukovnim zanimanjima, jer sva su ta zanimanja iznimno važna za gospodarstvo, najavljuje Miletić.


Dodajući kako nerijetko u odabiru srednje škole presudnu ulogu imaju roditelji Miletić ističe da će škola svoju buduću promociju usmjeriti prema osvještavanju učenika kako donositi odluke, a unatoč čestoj negativnoj percepciji prema trenutnim podacima ta bi škola već u ljetnom upisnom roku mogla popuniti upisnu kvotu.