Nadmašena očekivanja

VELIK INTERES Rekordni broj poslodavaca u potrazi za kadrovima s Pomorskog fakulteta

Marinko Glavan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA – Rekordnih sedamdeset i pet tvrtki i institucija predstavilo je mogućnosti zapošljavanja studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci, na petom po redu »Career day-u« održanom danas u prostorima fakulteta.


Osim već tradicionalnih poslodavaca, poput brodarskih tvrtki, studentima se predstavio i niz drugih, od logističkih do turističkih, čime je, ističe dekan fakulteta Alen Jugović, u potpunosti ispunjen cilj ove manifestacije koja je pokazala velik interes tržišta rada za kadrovima s Pomorskog fakulteta, bez obzira na smjer koji pohađaju.– Broj tvrtki koje se predstavljaju nadmašio je sva naša očekivanja. Prošle godine bilo ih je pedeset, a danas ih imamo sedamdeset i pet. Cilj kojem težimo, a vjerujem da ćemo ga vrlo brzo dostići, je stotinu tvrtki, iako smo i s ovim zadovoljni, jer firme ovdje ne dolaze samo da bi prezentirale tko su i što rade, već s vrlo konkretnim ponudama za zapošljavanje, kaže Jugović. Posebno naglašava kako je među predstavnicima izlagača velik broj diplomiranih studenata fakulteta, od kojih je dobar dio pronašao zaposlenje u zadnjih nekoliko godina upravo putem »Career day-a«.


– To je najbolji dokaz uspješnosti ove manifestacije, ali i naših studenata, koji su na nacionalnoj i svjetskoj razini pokazali da su iznimno dobar, pod navodnicima, proizvod. Mi smo tu da im pomognemo, da na neki način otvorimo vrata prema tržištu rada, a dalje je na njima i tvrtkama koje ih žele zaposliti, kaže Jugović.Podaci kojima raspolaže fakultet, nakon nekoliko godina praćenja zapošljavanja diplomiranih studenata, ističe, pokazuju da se studenti pomorskih smjerova zapošljavaju u stopostotnom udjelu, i to u roku od šest do osam mjeseci, dok je za studente ostalih smjerova taj rok između deset mjeseci i godinu dana.




– Naši diplomanti ne rade samo na brodovima, nego i u čitavom nizu drugih djelatnosti, od farmaceutske industrije do turizma, gdje god je potrebna organizacija logistike, bilo da je riječ o prijevozu ili skladištenju tereta, prijevozu putnika ili organizaciji smještaja. Imamo ponudu i od HNK Rijeke. Naši diplomanti možda ne znaju tko igra u prvoj jedanaestorki Rijeke, ali znaju kako organizirati parking, transport, usluge i sve ostalo što se zbiva oko i na samom stadionu. Danas u Hrvatskoj nema drugog fakulteta za logistiku i organizaciju i tu smo prepoznali prostor i priliku, kaže dekan.



Zadovljni ponudom i potražnjom bili su i studenti i potencijalni poslodavci. Jan Lindgar Hoyer iz danske brodarske kompanije Torm ističe dugogodišnju suradnju s Pomorskim fakultetom, navodeći kako kompanija i ove godine želi zaposliti nove, mlade pomorce koji su tek završili fakultet.


– Na našoj kompaniji plovi velik broj pomoraca iz Hrvatske i želimo taj broj zadržati ili povećati. Za razliku od nekih drugih kompanija, koje traže više časnike, mi ih želimo stvarati, u duhu naše kompanije. I zato, u suradnji s Pomorskim fakultetom i Zorovic maritime services, s kojima surađujemo na zapošljavanju pomoraca, i ove godine tražimo nove kadrove. Studentima nudimo mogućnost da već na zadnjoj godini studija potpišu s nama ugovor, što im je sigurno i motivacija da daju sve od sebe kako bi sa što boljim uspjehom diplomirali, s obzirom da ih odmah po stjecanju diplome čeka radno mjesto, kaže Hoyer.


U potrazi za radnom snagom predstavila se i tvrtka Panalpina, sa sjedištem u Švicarskoj, koju je predstavljala Tina Zupanc, i sama donedavno studentica Pomorskog fakulteta, te jedna od pokretačica »Career daya«.– Nedavno smo zaposlili dvije diplomantice smjera Logistika i menadžment, a vjerujem da ćemo ih nakon ovoga zaposliti još. Potreba za kvalitetnim kadrovima je velika jer naša tvrtka pokriva niz djelatnosti uvoza, izvoza, kontejnerskog prometa, željezničkog, cestovnog i aviotransporta i tako dalje. Ovo je odličan način da studenti saznaju gdje se sve mogu zaposliti i kakve im se sve mogućnosti nude, kazala je Zupanc. Slično razmišljaju i studenti, poput Ane, studentice treće godine smjera Logistika i menadžment. – Iz ovoga što smo vidjeli, vjerujem da se na ovaj način može naći posao. Career day je koristan za studente, jer se možemo i educirati i ostvariti kontakte s poslodavcima, kaže studentica.Očekivanja studenata od Career day-a vrlo su jasna, barem prema riječima Karla s pete, završne godine nautičkog smjera.– Očekujemo pronaći zaposlenje. Posebno se to odnosi na kadeturu, što nije lako naći, a kasnije, naravno i na nastavak karijere. Velik je broj izlagača, svi nude puno toga, ali vidjet ćemo hoće li se to i ostvariti, kaže budući pomorac.