Blagdan

VELA GOSPA Tisuće i tisuće hodočasnika slile se na Trsat, najstarije marijansko svetište

P. N.

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su svi prostori kompleksa svetišta, najstarijeg djelatnog marijanskog svetišta u našoj zemlji



RIJEKA – Od ranoga jutra u sedamstoljetno Svetište Majke Božje Trsatske danas se, na blagdan Velike Gospe, sijevaju tisuće i tisuće hodočasnika – izbliza i izdaleka, iz mnogih krajeva naše zemlje i iz nekih susjednih zemalja, poneki i s drugih kontinenata. Od prve blagdanske mise, od šest sati ujutro na dalje, na svaku se prijepodnevnu misu okupljalo sve više hodočasnika, tisuće.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler





Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su svi prostori kompleksa svetišta, najstarijeg djelatnog marijanskog svetišta u našoj zemlji. Prije svega crkva u kojoj su vjernici u dugim redovima polako pristupali glavnome oltaru i ophodili ga upućujući svoje molitve i zahvale Majci Božjoj, Gospi Trsatskoj čiju se čudotvornu sliku stoljećima čuva na glavnome oltaru.



Potpuno ispunjena kod svake je mise bila i trsatske »crkva na otvorenom«, Marijin perivoj u kojem je hodočasničku misu predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, franjevaca stoljetnih čuvara Trsatskoga svetišta.


U svojoj propovijedi je provincijal Vrdoljak, među mnogim, rekao da je blagdan Velike Gospe najveći dan hrvatskog hodočašća ne samo na Trsat nego i u brojna druga Marijina svetišta u našoj zemlji, da nas u ta svetišta uvijek dovodi isto: najveće povjerenje prema Mariji, prema Majci; da dolazimo i s molitvama i sa zahvalama, da ovim blagdanom slavimo dan života…



Ispunjen hodočasnicima cijelo je jutro i prijepodne bio i prostor pred bazilikom Gospe Trsatske gdje se svatko prisjetio i sv. pape Ivana Pavla II., trsatskog hodočasnika, naravno pomolivši se, pa i fotografirajući se pred njegovim spomenikom. Hodočasnici su strpljivo prolazili i klaustrom kako bi došli do kapele zavjetnih darova i kapele svijeća, i tamo zapalili svijeću svoje vjere, zahvalnosti i nadanja.



 Ni dugi redovi pred ispovijedaonicama, u sklopu Aule pape Ivana Pavla II., nisu prestajali tijekom cijeloga prijepodneva. Trsat se ponovo na ovaj blagdan pokazao i kao velika ispovijedaonica, kao što su i Trsatske stube ponovo pokazale koliko su silno važan i drag hodočasnički uspon.


Blagdan Velike Gospe u Trsatskom svetištu protječe molitveno, dostojanstveno, a svi hodočasnici s kojima smo jutros razgovarali izdvojili su posebnost ozračja, mir i dobro, nadu koju nose s Marijinog Trsata, veličanstvenost toga blagdana.



Ovogodišnja Velika Gospa na Trsatu protječe i u znaku dviju važnih obljetnica – 15. pohoda Rijeci i Trsatu sv. pape Ivana Pavla II. i 40. godišnjice posjeta Rijeci i Trsatu sv. Majke Tereze.