Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
23. siječnja 2019.
Blagdan

foto/video VELA GOSPA Tisuće i tisuće hodočasnika slile se na Trsat, najstarije marijansko svetište

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2018. u 10:18 2018-08-15T10:18:00+02:00

Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su svi prostori kompleksa svetišta, najstarijeg djelatnog marijanskog svetišta u našoj zemlji

RIJEKA – Od ranoga jutra u sedamstoljetno Svetište Majke Božje Trsatske danas se, na blagdan Velike Gospe, sijevaju tisuće i tisuće hodočasnika – izbliza i izdaleka, iz mnogih krajeva naše zemlje i iz nekih susjednih zemalja, poneki i s drugih kontinenata. Od prve blagdanske mise, od šest sati ujutro na dalje, na svaku se prijepodnevnu misu okupljalo sve više hodočasnika, tisuće.

RI1508ED6
Tisuće hodočasnika na Trsatu / Foto Sergej Drechsler

IMG_9546
Proslava blagdana Velike gospe na Trsatu / Foto S. Drechsler

Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su svi prostori kompleksa svetišta, najstarijeg djelatnog marijanskog svetišta u našoj zemlji. Prije svega crkva u kojoj su vjernici u dugim redovima polako pristupali glavnome oltaru i ophodili ga upućujući svoje molitve i zahvale Majci Božjoj, Gospi Trsatskoj čiju se čudotvornu sliku stoljećima čuva na glavnome oltaru.

Potpuno ispunjena kod svake je mise bila i trsatske »crkva na otvorenom«, Marijin perivoj u kojem je hodočasničku misu predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, franjevaca stoljetnih čuvara Trsatskoga svetišta.

U svojoj propovijedi je provincijal Vrdoljak, među mnogim, rekao da je blagdan Velike Gospe najveći dan hrvatskog hodočašća ne samo na Trsat nego i u brojna druga Marijina svetišta u našoj zemlji, da nas u ta svetišta uvijek dovodi isto: najveće povjerenje prema Mariji, prema Majci; da dolazimo i s molitvama i sa zahvalama, da ovim blagdanom slavimo dan života...

Ispunjen hodočasnicima cijelo je jutro i prijepodne bio i prostor pred bazilikom Gospe Trsatske gdje se svatko prisjetio i sv. pape Ivana Pavla II., trsatskog hodočasnika, naravno pomolivši se, pa i fotografirajući se pred njegovim spomenikom. Hodočasnici su strpljivo prolazili i klaustrom kako bi došli do kapele zavjetnih darova i kapele svijeća, i tamo zapalili svijeću svoje vjere, zahvalnosti i nadanja.

 Ni dugi redovi pred ispovijedaonicama, u sklopu Aule pape Ivana Pavla II., nisu prestajali tijekom cijeloga prijepodneva. Trsat se ponovo na ovaj blagdan pokazao i kao velika ispovijedaonica, kao što su i Trsatske stube ponovo pokazale koliko su silno važan i drag hodočasnički uspon.

Blagdan Velike Gospe u Trsatskom svetištu protječe molitveno, dostojanstveno, a svi hodočasnici s kojima smo jutros razgovarali izdvojili su posebnost ozračja, mir i dobro, nadu koju nose s Marijinog Trsata, veličanstvenost toga blagdana.

Ovogodišnja Velika Gospa na Trsatu protječe i u znaku dviju važnih obljetnica – 15. pohoda Rijeci i Trsatu sv. pape Ivana Pavla II. i 40. godišnjice posjeta Rijeci i Trsatu sv. Majke Tereze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka