Izložba u Kastvu

Užasavajući uvid u život nacista koji su počinili pokolj u Lipi: Foto album Urbana Rienzera

Portal Novilist.hr

Foto Pokrajinski arhiv Južni Tirol, presnimio Marko Gracin

Foto Pokrajinski arhiv Južni Tirol, presnimio Marko Gracin

Pripadnici 1. batatljuna SS policijskog puka 'Bozen' su 30. travnja 1944. godine u Lipi ubili 269 stanovnika, uglavnom žene, djecu i starce, te čitavo selo spalili



KASTAV Izložba Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera daje fascinanatan i ujedno užasavajući uvid u život nacističkih zločinaca. Urban Rienzer bio je pripadnik 1. bataljuna SS puka ‘Bozen’, jedinice koja je počinila pokolj u Lipi.


Oni su 30. travnja 1944. godine u Lipi ubili 269 stanovnika, uglavnom žene, djecu i starce, te čitavo selo spalili.


U povodu dana oslobođenja Kastva i Kastavštine od fašizma, 3. svibnja, u Muzejskoj zbirci Kastavštine postavljena je izložba fotografija iz albuma Urbana Rienzera, autora Ive Mileusnića i Vane Gović, viših kustosa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Fotografije Urbana Rienzera donose drugi pogled na same događaje na ovim prostorima kroz Drugi svjetski rat i nacističku okupaciju. Zahvaljujući Pokrajinskom arhivu južnog Tirola u Bolzanu ove fotografije iskorištene su za izložbu.


Radi se o ukupno 147 fotografija snimljenih na području Istre, Učke, Kastavštine, Liburnijskog krasa i Liburnije tijekom operacije Braunschweigh 1944. godine.


Poseban značaj imaju fotografije koje dokumentiraju provođenje Operacije Braunschweig u travnju i svibnju 1944. tijekom koje su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima i zločin u Lipi.


Interpretacijom fotografija te iscrtavanjem povijesnog konteksta Drugog svjetskog rata na Krasu, izložba nastoji doprinijeti boljem razumijevanju ljudskih stradanja i gubitaka.


Arhivu ih predaje kći Rienzera koja sastavlja očevu kratku biografiju u kojoj doznajemo nešto podataka o samom autoru.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Urban Rienzer rođen je 1910. godine pokraj Bolzana kao sin Ide i gostioničara Rudolfa. Kasnije se oženio, te je bio otac šestero djece. Po završetku rata držao je trgovinu do umirovljenja, a umro je 1993. godine.


Kako je u biografiji navedeno u vrijeme rata Rienzer se izjasnio protiv optiranja za Njemačku i Hitlera, no svejedno je bio mobiliziran 1944. godine u njemački Wehrmacht, te kao politički nepouzdan biva upućen u borbu partizana na području Istre.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Jedino se sa sigurnošću zna da je pripadao 1. Bataljunu SS puka „Bozen“ dok za Wehrmacht nema dostupih dokumenata.


Njegova jedinica, 1.bataljun SS policijskog puka „Bozen“ formiran je kao dio veće policijske pukovnije „Sudtirol“, novačenjem austrijske nacionalne manjine s područja Bolzana 1943. godine.


Na područje Kvarnera, Liburnijskog krasa i Kastavštine odnosno u tadašnju Operativnu zonu Jadransko primorje dolazi u veljači 1944. godine i biva smještena u Opatiji, odakle sa svoje četiri satnije djeluje navedenim područjem.