Muke majstora roštilja

Uzaludna potraga za radnicima: Nitko neće posao kuhara na riječkoj rivi

Biljana Savić

Bojanu Cvetkoviću nedostaju konobari i pomoćni kuhari / Foto Roni BRMALJ

Bojanu Cvetkoviću nedostaju konobari i pomoćni kuhari / Foto Roni BRMALJ

Poznati ugostitelj Bojan Cvetković, vlasnik restorana Porto Grill u Rijeci, nikako ne može pronaći radnike. Pokušao je već sve, preko svih mogućih oglasa, na Facebooku, ali – ništa



RIJEKA Za razliku od mnogih poduzetnika koji danas muku muče s likvidnošću, poznatog majstora roštilja Bojana Cvetkovića, vlasnika restorana Porto Grill u Rijeci, muči kako naći radnike. Pokušao je već sve, preko svih mogućih oglasa, na Facebooku, ali – ništa.


– Bilo bi mi jasno da sam ikada ikome ostao dužan plaću, da sam bio nekorektan prema radnicima… Onda bih znao razlog zašto se ljudi ne javljaju za posao. Ali svatko će vam potvrditi sve najbolje. Evo, nedavno smo počeli s dostavom, počeli bismo i puno ranije, ali već nekoliko mjeseci tražimo vozača, dostavljača i već mjesecima se ama baš nitko nije javio na oglas. Primoran sam ja razvoziti dostavu, a onda falim u kuhinji, jer nedostaju mi i konobari i pomoćni kuhari, priča nam Cvetković.


Plaća je solidna


Pitamo ga nudi li možda premalenu plaću.




– Gledajte, za šefa kuhinje ili vrhunskog kuhara, plaća koju nudim bila bi definitivno premala. Ali, za one koji su tek završili školu, oni su zapravo praktikanti koji trebaju naučiti posao, plaća je pristojna. Dolazili su mladi koji su tek završili školu i nemaju ni dana radnog staža ni iskustva, ali traže 7.000 kuna. Rekao sam im da je to previše za prvi mjesec, pogotovo što zaista još ne znaju raditi, a ja bih ih želio naučiti, pripovijeda nam Cvetković. Još veći problem je u tome što, kaže, najveći dio njih i ne pita kolika će biti plaća, oni bi željeli da im plaću isplatim na ruke jer su im blokirani računi, a ja to ne mogu.


Neće u radni odnos


– Došla su vremena da radnici ne žele u radni odnos, jer im ovrha pojede dvije trećine plaće. Sad je situacija obrnuta, sad radnici traže od poslodavca da mu rade na crno, a ja to ne želim, kaže Cvetković, inače poznati leskovački majstor roštilja, koji je posljednjih nekoliko godina prije preseljenja u Crikvenicu već pet puta ulazio u Guinnessovu knjigu rekorda, a njegova najveća kompaktna pljeskavica imala je 51 kilogram. Posljednje dvije godine Cvetković se ne natječe, jer je predsjednik žirija ovog natjecanja i u ugostiteljskoj školi i na festivalu roštilja.


– Jednak mi je izazov zaposliti kuhara s iskustvom i naučnika, jer zaista bih volio nekome prenijeti svoje znanje, baš mi je žao da nitko nije zainteresiran za to, kaže Cvetković i užurbano sjeda na skuter kako bi što brže obavio dostavu, jer želi imati kuhinju pod kontrolom.


Prema podacima riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutno je na Zavodu prijavljeno 193 nezaposlenih konobara, 64 pomoćnih konobara, 79 kuhara i 69 pomoćnih kuhara iz Rijeke.