Novi udar na primarnu zaštitu

Uz koncesiju, liječnici u PGŽ plaćat će i zakup ordinacije

Barbara Čalušić

Koncesionari su spremni plaćati Domu zdravlja samo iznos koji ova ustanova plaća jedinicama lokalne samouprave za zakupninu, ali ne i nemjerljivo veću cijenu, kaže dr. Leonardo Bressan iz KoHOM-a 

RIJEKA  Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, barem kad je riječ o ordinacijama u Primorsko-goranskoj županiji, pored koncesije koju plaćaju županiji, mogli bi uskoro plaćati i zakup za prostore svojih ordinacija koji su u sklopu Doma zdravlja. Novi izdatak liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti donijele su izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojem županije više nisu dužne prenositi sredstva dobivena od koncesije na domove zdravlja. Ova izmjena zakona dogodila se nakon odluke Ustavnog suda koja je na ovaj način pokušala staviti u ravnopravan položaj liječnike koji svoju djelatnost obavljaju u domovima zdravlja i zbog prenošenja sredstava od koncesije ne plaćaju zakup te liječnike koji pored koncesije plaćaju i zakup jer im se ordinacije nalaze u objektima koji nisu u vlasništvu domova zdravlja. Primjena ovih izmjena u proračune županija trebala bi donijeti dodatna sredstva, a samo u slučaju Primorsko-goranske županije procjenjuje se da se godišnji iznos koje od liječničkih koncesija uprihodi županijski proračun kreće oko četiri milijuna kuna. Da je Primorsko-goranska županija među prvima odlučila primijeniti izmijenjeni zakon, potvrđuju u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine.  

 Simboličan iznos




Liječnicima je, prema riječima dr. Leonarda Bressana iz KoHOM-a, Dom zdravlja bio prisiljen ispostaviti prvu fakturu za veljaču koja se odnosi na razdoblje od 19. veljače kad je PGŽ prestao pokrivati zakupninu koja iznosi 401 kunu, te faktura za ožujak čiji je iznos u visini mjesečne koncesije koju plaćaju županiji za obavljanje svoje djelatnosti, a koja iznosi 1.250 kuna. 



 U Primorsko-goranskoj županiji smatraju da odluku Ustavnog suda kojom prihodi od koncesije postaju izvorni prihodi proračuna jedinica područne i regionalne samouprave ne mogu komentirati, a slijedom nje nemaju zakonsku osnovu plaćanja zakupnine Domu zdravlja iznos određen ugovoru o zakupu između Doma zdravlja i koncesionara, odnosno liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


  Budući da su navedeni prihodi ostvareni temeljem obavljanja zdravstvene djelatnosti, stav je Županije da se ta sredstva namjenski usmjeravaju u zdravstvenu djelatnost. Kao što je poznato, postoji stalna potreba sufinanciranja redovite djelatnosti županijskih zdravstvenih ustanova, ali i KBC-a Rijeka, bez obzira što nije u nadležnosti županije već države, stoji u odgovoru koji smo dobili od pročelnice županijskog Odjela za zdravstvo Đulije Malatestinić.





  – To se odnosi na većinu ordinacija u Primorsko-goranskoj županiji. Naime, oko 90 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite, a pritom se osim liječnika obiteljske medicine misli i na druge specijalnosti u primarnoj zaštiti, nalazi se u prostorima koje Dom zdravlja ima u zakupu od jedinica lokalne samouprave po simboličnoj cijeni od jednog eura. Kao takav, Dom zdravlja zapravo nije vlasnik tih prostora i s nama ima sklopljen ugovor o podzakupu, ističe Bressan. U Koordinaciji smatraju nedopustivim da se takvim načinom omogući Domu zdravlja naplaćivanje zakupnine za prostore čiji nije vlasnik, i to više nego što plaća vlasnicima iznajmljenih prostora. Bressan ističe da su koncesionari spremni plaćati Domu zdravlja samo iznos koji ova ustanova plaća jedinicama lokalne samouprave za zakupninu, ali ne i nemjerljivo veću cijenu. Prema njegovom mišljenu, većina tih prostora odavno je amortizirala svoju vrijednost, a osim toga mahom su izgrađeni samodoprinosom. Timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pritom su, kako kaže Bressan, službe od javnog interesa i kao takve jedine koje plaćaju koncesiju na svoju djelatnost.


  – Koncesiju ne plaćaju ni vatrogasci, ni policija, ni bolnice, pa u konačnici ni domovi zdravlja za obavljanje potpuno iste djelatnosti, ni hitna pomoć, samo mi – dodaje Bressan, napominjući da je KoHOM svojim članovima poslao okružnicu u kojoj ih se upozorava da ne plaćaju račune za zakup prostora koje su dobili od Doma zdravlja. KoHOm je o ovom problemu već obavijestio Ministarstvo zdravlja koje, kako tvrdi Bressan, u slučaju zakupnina prostora koje plaćaju liječnici, nema ništa protiv da se koncesija svede na simboličan iznos od jedne kune.


  – Tome se protivi Ministarstvo financija koje pak smatra, prema našim informacijama, da koncesiju treba i povećati, nikako smanjiti. No, moram reći da je i smanjenje koncesije samo polovično rješenje jer i dalje ostajemo jedina javna služba koja plaća koncesiju na djelatnost, kaže Bressan. On se pribojava scenarija da se na ordinacije obiteljske medicine počne primjenjivati Pravilnik o iznosima zakupnina gradskih prostora koji Rijeku, primjerice, dijeli na četiri zone.    

Povoljno rješenje za sve


– Prema takvom scenariju liječnik primarne zdravstvene zaštite s ordinacijom u centru grada plaćao bi zakupninu od osam eura po četvrnom metru, što za prosječnu ordinaciju iznosi oko 2.500 kuna mjesečnog najma. Na primjeru budžeta ordinacije, to je oko 40 posto manje mjesečnog dohotka liječnika, računa Bressan koji tvrdi da takvo stanje postaje nepodnošljivo jer je cijena svih usluga koje liječnici u primarnoj zaštiti obavljaju priznata samo u visini od 25 posto realne cijene.


  Ravnatelj Doma zdravlja Boris Ritoša potvrđuje da PGŽ više na ustanovu čiji je osnivač, dakle Dom zdravlja, ne prenosi zakupninu, i to od 18. veljače.


  – Novcem od koncesija koje je županija plaćala kao zakup za ordinacije nismo uspijevali u potpunosti održavati objekte te nam je taj novac pokrivao samo hitne intervencije. Dom zdravlja s koncesionarima ima sklopljen ugovor o podzakupu i u tom ugovoru stoji da zakupnina prostora iznosi 1.250 kuna što plaća koncedent, odnosno županija koja od koncesionara naplaćuje koncesiju. U članku 15. istog ugovora stoji ako županija iz bilo kojeg razloga prestane plaćati zakupninu, Dom zdravlja će je naplaćivati od koncesionara, objašnjava Ritoša koji tvrdi da Dom zdravlja PGŽ čini sve kako bi u ovom slučaju koncesionari, županija i Dom zdravlja našli međusobno povoljno rješenje.