Nagrada za rad

Uspjeh mladih inovatora: Riječki solarni auto drugi na utrci SOELA u Sisku

Andrej Petrak

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Riječki solarni automobil maturalni je rad Smiljana Pavlovića i Enriquea Kurajića, nastao pod mentorstvom Borisa Caputa i Drage Krajine



RIJEKA  Riječki srednjoškolci iz Elektroindustrijske i obrtničke škole proslavili su se na utrci solarnih automobila SOELA 2016 održanoj u Sisku, gdje su postigli najbolji rezultat od svih hrvatskih timova i osvojili sjajno drugo mjesto u ukupnom poretku zadane verzije, odmah iza svojih slovenskih kolega iz Krškog. Riječki solarni automobil maturalni je rad Smiljana Pavlovića i Enriquea Kurajića, nastao pod mentorstvom Borisa Caputa i Drage Krajine, a razvijan u okviru sekcije Solarna mobilnost u ovoj riječkoj školi, koja već godinama uspješno njeguje inovatorstvo mladih.


– Naš solarni automobil može povući maksimalnih 35 do 40 kilometara na sat, težak je 200 kilograma, cijeli je presvučen solarnim panelima, a ima motor od 1,5 kilovata. Na utrci se gledalo najbolje odvoženo vrijeme po sisačkim ulicama, a mi smo dobili medalje za osvojeno drugo mjesto i pohvalnice za sudjelovanje. Bila je to četvrta utrka i treća na kojoj je sudjelovala naša škola. Prve godine naša škola sudjelovala je van konkurencije, sljedeće uspješno završila utrku, a ove godine naš tim osvojio je medalju, priča Smiljan Pavlović, koji je bio vozač na sisačkoj utrci.


Sudjelovali su u kategoriji zadane verzije solarnog automobila, koja, među ostalim, propisuje snagu motora do 1,5 kilovata, minimalnu težinu akumulatora do 80 kilograma, fotonaponske ćelije minimalne površine od tri četvorna metra i kočione sustave na svim kotačima. Iz Siska riječki srednjoškolci nose sjajne dojmove, a u sklopu utrke održana je i izložba električnih i hibridnih vozila te prva Konferencija o solarnim i električnim automobilima. SOELA, koju je pokrenuo profesor Stevče Arsorski iz Tehničke škole Sisak, financirana je sredstvima EU, a ove godine prvi je put postala međunarodna sa sudjelovanjem ekipa iz Slovenije i Francuske. Ukupno je sudjelovalo 16 ekipa srednjih škola s 48 učenika i 32 mentora.




Svoj završni rad za zanimanje tehničar za mehatroniku Pavlović i Kurajić razvijali su kroz vježbe iz predmeta Obnovljivi izvori energije i sekcije Solarna mobilnost, objašnjava prof. Boris Caput.


– Učenicima nastojimo dati dodatna znanja iz obnovljivih izvora energije i navesti ih na razmišljanje o mogućnostima primjene istih u svakodnevnom životu. Na dogovorenim projektima tijekom školske godine rade uz stručnu pomoć mentora. Učenici dobivaju specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, podižemo razine kompetencija i nastavnika i učenika, kao i kvalitetu stručne prakse, što bi trebao biti temelj proizvodnje u hrvatskom gospodarstvu, objašnjava Boris Caput.Projekt Elektroindustrijske i obrtničke škole financijski su podržali Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, ostvarena je suradnja sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka, a izradu solarnog automobila donacijama su pomogle tvrtke iz lokalnog gospodarstva. TTM strojna obrada Viškovo učenicima i mentorima ustupio je svoje radionice, a Elektromax donirao jedan solarni panel, dok su ostali solarni paneli nabavljeni od tvrtek Solvis iz Varaždina. CIAK je donirao akumulatore, tvrtka Kognita pomogla sa softverskim rješenjem, Autocentar Marinići s dijelovima za solarni automobil, a u radovima su pomogli Stolarski obrt God i Bravarski obrt Vrdoljak.