Revitalizacija riječkog područja

Usmiani najavio: JGL ulaže 45 milijuna eura na Svilnom

Marinko Glavan

U idućoj godini očekujemo daljnje širenje na nova tržišta, zbog čega su nam potrebni i novi kapaciteti za proizvodnju, kazao je Ivo Usmiani, čija će investicija značiti i otvaranje novih radnih mjesta 



RIJEKA Ulaganje u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta na Svilnom u vrijednosti od četrdeset i pet milijuna eura najavio je predsjednik uprave JGL-a Ivo Usmiani na okruglom stolu na temu revitalizacije industrije u Rijeci i Riječkom prstenu, održanom na Građevinskom fakultetu u organizaciji Udruge Riječki val. 



 Manje optimističan od većine ostalih sudionika okruglog stola bio je Vlado Matijašić, koji je istaknuo da je u proteklih dvadesetak godina izgubljeno mnogo znanja, što Hrvatsku općenito stavlja u loš položaj u odnosu na konkurenciju.


   – Slovačka je u deset godina postala najveći izvoznik automobila po glavi stanovnika u svijetu, ali ne zbog jeftine radne snage nego zato jer ima preko 20 posto visokoobrazovane radne snage, što je bio odlučujući faktor za privlačenje ulagača. Kod nas visoku naobrazbu ima tek sedam posto stanovnika, rekao je Matijašić. 

  Poražavajuće su zvučali i statistički pokazatelji koje je iznio Miroslav Štimac. Prema njegovim riječima, od dosadašnjih planiranih poslovnih i turističkih zona u PGŽ izgrađeno je manje od pedeset posto, a Zavod za prostorno uređenje predviđa i daljni pad broja stanovnika, točnije smanjenje od pet posto do 2020. godine.





  Povod za održavanje okruglog stola pod nazivom Ri-industrijalizacija je skoro donošenje novog Prostornog plana Primorsko-goranske županije, kako je u ime udruge objasnio Saša Randić, s fokusom na mogućnosti razvoja industrije u Riječkom prstenu. Kao panelisti su sudjelovali gradonačelnici Rijeke, Bakra i Kastva Vojko Obersnel, Miroslav Štimac iz Zavoda za prostorno uređenje PGŽ, dogradonačelnik Maribora Tomaž Kancler, direktor Deutz-Fahr grupe za Istočnu Europu Vlado Matijašić te Ivo Usmiani. 


 Zajedničko planiranje


Usmianijeva je najava bila i jedina konkretna naznaka ozbiljnijeg ulaganja u proizvodnju na području Grada Rijeke u idućoj godini spomenuta na skupu, a predsjednik uprave JGL-a kazao je kako očekuje skori početak realizacije projekta, budući da je već obavljen veći dio pripremnih radnji, uključujući i ishođenje potrebnih dozvola, nakon što je JGL zemljište potrebno za širenje proizvodnih kapaciteta početkom ove godine kupio od tvrtke Agregat na sudskoj dražbi. 


  – U idućoj godini očekujemo daljnje širenje na nova tržišta, zbog čega su nam potrebni i novi kapaciteti za proizvodnju, kazao je Usmiani, čija će investicija značiti i otvaranje novih radnih mjesta. 


  Ostatak rasprave protekao je uglavnom u nabrajanju mogućnosti i razvojnih šansi industrije u Rijeci i okolici, pri čemu su trojica gradonačelnika naglasak stavila na zajedničko planiranje i razvoj industrijskih zona oko Rijeke kao središta koje će, posebno kroz Sveučilište, osiguravati ljudski potencijal za daljnji razvitak, u prvom redu Luke i prometnog čvorišta, kao i novih, visokotehnoloških industrija koje bi se u takvom okruženju na riječkom području mogle razvijati, zajedno s pratećim djelatnostima.  

Zadržati postojeće


– U Rijeci kao najizgrađenijem naselju u Hrvatskoj industrija će se teško razvijati, ali ćemo nastojati zadržati barem ono što imamo, poput brodogradnje, prehrambene i farmaceutske industrije, rekao je Obersnel, dodavši kako razvoj vidi u koordinaciji s okolnim gradovima i općinama, te novim industrijama u zonama Kukuljanovo i Miklavija, kao pozadinskim zonama riječke luke u kojima bi se barem dio tereta koji kroz nju prolazi trebao i prerađivati. 


  Bakarski gradonačelnik svoje je izlaganje najvećim dijelom posvetio upravo poslovnoj zoni na Kukuljanovu, koja se, kako je istaknuo, pretvara u najveću i infrastrukturno najopremljeniju poslovnu zonu u Hrvatskoj. Klarić je kazao kako je u zoni već sada zaposleno tri i pol tisuće ljudi, pri čemu se nižim komunalnim naknadama i cijenama zemljišta potiču upravo proizvodne djelatnosti, ali i istaknuo problem imovinsko pravnih odnosa, zbog čega je na koordinaciji gradonačelnika i načelnika riječkog prstena dogovoreno da riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputi prijedlog zakona o izvlaštenju na područjima poslovnih zona, kako bi se investitorima moglo ponuditi potpuno imovinsko-pravno i infrastrukturno uređeno zemljište za ulaganje u proizvodnju