Velika revitalizacija

Uređenje riječkog Starog grada: na redu napokon i Arheološki park?

Ljiljana Hlača

Nenad Fabijanić i Sonja Tadej ovaj su prostor zamislili poput trga, u kojem se bez ikakvih dodataka prezentiraju ostaci utvrde, a cjelinu zaokružuje čelična instalacija Siniše Majkusa



RIJEKA Prije desetak dana završen je projekt uređenja Vitezovićeve i dijela Agatićeve ulice, u koji je uloženo četiri milijuna kuna i na kojem se radilo šest mjeseci. Sa završetkom ove investicije Riječani su napokon dobili šetnicu s kandelabrima, lijepog izgleda, a Korzo novi krak, koji će se jednog dana spojiti s Ulicom žrtava fašizma. Doduše, sve će se to zbiti kada budu gotovi procesi izvlaštenja koji su u tijeku, a odnose se na »drvarnice«, odnosno »spremišta« koja se nalaze na kraju Vitezovićeve ulice, počevši od objekta Twetty pa do objekta gdje je bio pizza cut, koji se u međuvremenu iselio.



Sa završetkom projekta Vitezovićeve i dijela Agatićeve ulice i objavljivanjem teksta o tome u našem listu, u redakciju nam se javio i arhitekt Vladimir Grubešić, koji je svojedobno radio u GPZ-u Rijeka. Ističući da se, pišući o ovom zahvatu, zaboravilo spomenuti jedan vrlo važan podatak – da se uređenje, odnosno »restauracija« spomenutog prostora, zasniva na djelu – elaboratu trija koji je 1999. godine pobijedio na pozivnom natječaju, temeljem kojeg će se uređivati (ili se uređuje) Stari nam grad. Elaborat su izradili riječki Urbanistički studio i GPZ te 3LHD Zagreb, njegov naziv je Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja povijesno i urbano definiranih prostora u Starom gradu, a novo ruho Vitezovićeve i dijela Agatićeve čine njegovu sastavnicu. Temeljem tog elaborata ostvareni su projekti Trg Palazzo Modello, Trg sv. Barbare, Trg Šišmiš, Trg Matije Vlačića, Užarska ulica, a preostaju još projekti Trg RH, trgovi Riječke rezolucije i Ivana Koblera, Ulica Marina Držića, Pavlinski trg i ostatak Agatićeve ulice.  


No, pročelnik Škunca ističe da 1999. godine nije napravljena dokumentacija za sve spomenute, a uređene ulice, već da se zapravo elaboratom definirali »temeljni principi uređenja trgova i ulica, izbor materijala, tehnička rješenja kao npr. odvodnja i rasvjeta i slično«.




– Svaka ulica/trg koja se kasnije izvela, projektirana je putem javne nabave tako da autori prvotnog Rješenja nisu bili automatski i projektanti tih cjelina, komentar  je pročelnika Odjela.



No, čini se da će puno prije nego sam kraj Vitezovićeve ulice, na red doći jedan posve drugi projekt, a o kojem je naš list pisao proteklih godina u nekoliko navrata. Naime, polazeći od odgovora dobivenog od pročelnika Odjela gradske uprave za urbanizam Srđana Škunce, na red napokon dolazi Arheološki park, koji postaje, čini se, prioritet u odnosu na ostale punktove u Starom gradu, a koji su kandidati za uređenje.


Trg i instalacija


– U postupku je izdavanje potvrde glavnog projekta za područje Arheološkog parka, i ta će zona biti prva sljedeća ili među prvima za uređenje. Za ovu je lokaciju bio proveden natječaj za idejno rješenje na kojem je izabran rad arhitekata Nenada Fabijanića i Sonje Tadej, saznajemo od Srđana Škunce. 


Podsjetimo, 2008. godine tandem Nenad Fabijanić i Sonja Tadej pobijedili su na javnom arhitektonskom natječaju, raspisanom za uređenje spomenute zone. Riječ je prostoru smještenom do zgrade koja se nalazi na adresi Stara vrata 5, a do njega se dolazi prolazeći kroz Stara vrata, ili tzv. »Rimski luk«, najstariji riječki arhitektonski spomenik iz 3. stoljeća. 


Sam Arheološki park obuhvaća površinu od oko 700 četvornih metara, a predstavlja četvrtinu prostora na kojem se od 3. do 5. stoljeća nalazio tarsatički Principij, veličanstvena rimska vojna utvrda, u kojoj je stolovalo vojno zapovjedništvo.


Pobjednički rad ovaj je prostor zamislio poput trga, u kojem se bez ikakvih dodataka u parteru prezentiraju ostaci utvrde, a cjelinu zaokružuje čelična instalacija Siniše Majkusa. Naime, riječ je o umjetničkom uratku koji će biti postavljen na visini od osam metara, ovješen o čelične sajle, na tri nosiva stupa, a trebao bi prezentirati »lebdeći žičani oblak«. Prema tadašnjim procjenama, realizacija prvonagrađenog rješenja trebala bi iznositi 5 milijuna kuna, a njezin početak najavljivao se još za 2010. godinu.


Ostali kandidati – punktovi u Starom gradu na red će doći »tko zna kad«. Ali na njih se ipak nije zaboravilo. Tako se trenutno radi na potrebnoj dokumentaciji za uređenje Koblerovog trga, Pavlinskog trga, Trga pul vele crikve te Jelačićevog trga.


Veći Jelačićev trg


– Za daljnje izvođenje spremni su Koblerov trg (izdana je potvrda glavnog projekta) te Pavlinski trg (izdana je lokacijska dozvola te dovršen glavni projekt). I za Trg pul vele crikve proveden je natječaj za idejno rješenje na kojem je pobijedio rad arhitekta Igora Franića. No, ovog je trena nemoguće govoriti o datumima početka njihovih izvedbi i iznosima samih investicija jer je izrada projekata postupna i ovisna o proračunskim mogućnostima, naglašava Srđan Škunca.


– Nadalje, za prostor Jelačićevog trga izrađen je projekt rekonstrukcije u sklopu izmjene prometnih rješenja i prihvaćanja prometa s nove prometnice D-404. U odnosu na trenutno, novim rješenjem uređenja trga, prometna se površina pomiče prema jugu čime se više nego udvostručuje javna površina trga, te pješačkih nogostupa duž Scarpine ulice i Fiumare. Time će se  omogućiti i bolje odvijanje pješačkog prometa na njegovim karakterističnim »rutama«, te se poništava rubni položaj Mosta hrvatskih branitelja unutar ukupne matrice javnog prostora. Za ovaj zahvat ishođena je tijekom 2011. godine građevinska dozvola. Nova, povećana površina trga, iznosit će oko 6.500 metara četvrnih, saznajemo od pročelnika Srđana Škunce.