Nova regulacija

Uređenje Starog grada: Stigli stupići, ograničen promet na Grivici, Agatićevoj i Šporerovoj ulici

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Hidraulični stupići ispred katedrale svetog Vida postavljeni nakon sanacije kamenog popločenja, te asfaltiranja dijela prostora pred katedralom 



Postavljanjem hidrauličnih podiznih stupića na ulaz na Trg Grivica ispred katedrale svetog Vida, prostor trga zajedno s Agatićevom i Šporerovom ulicom od 1. lipnja postaje zona ograničenog prometa. Stupići su postavljeni nakon nedavno izvedenih radova na uređenju Trga Grivica, kada je izvedena sanacija kamenog popločenja te asfaltiranje dijela prostora, a pred katedralom su postavljene i vaze u koje su posađene masline.


Nova regulacija prometa na ovom području stupa na snagu 1. lipnja, najavljeno je iz Rijeka prometa. Korisnici poslovnih i privatnih prostora unutar područja ograničenog prometa Trg Grivica – Đure Šporera pritom će imati mogućnost stalnog pristupa odnosno daljinskog otvaranja pilomata u Agatićevoj ulici, ali samo pod uvjetom da imaju riješeno parkiranje, odnosno ako svoja vozila mogu parkirati unutar svojih dvorišta ili u garaže u objektima, dok su u Ulici Đure Šporera označena parkirna mjesta rezervirana samo za potrebe MUP-a. Parkiranje izvan navedenih površina, nepropisno parkiranje i zaustavljanje na prometnici, trgu ili nogostupima sankcionirat će Prometno redarstvo. Za vozila opskrbe na trgu Grivica, s istočne strane, a prije barijere s pilomatima, odnosno izvan zone ograničenog prometa, uređena su dva parkirna mjesta.


Radi mogućnosti ulaska u zonu i registracije broja mobilnog telefona s kojega će korisnik daljinski aktivirati spuštanje stupića, potrebno se obratiti Rijeka prometu d.d., Fiumara 13. Osoba za informacije je Robert Maršanić, dostupan na broju telefona 099 5790 183, ili putem e-mail poruka na adresi [email protected].




Za sve izvanredne potrebe, poput povremenih većih dostava, selidbi i slično, potrebno je kontaktirati Dežurnu službu komunalnog redarstva, koja ima mogućnost daljinskog upravljanja stupićima, na broj telefona 080 05100.


Uređenje postojećeg kamenog popločenja na Trgu Grivica uključivalo je i uklanjanje dotrajalih fuga, čišćenje i ponovno fugiranje na površini od 610 m2 te zamjenu završnog sloja na dijelu asfaltirane površine od 287 »kvadrata«. Vrijednost ovih radova je 85 tisuća kuna, doke je postavljanje podiznih stupića, pilomata, stajalo 212 tisuća kuna. Radovi su izvedeni u sklopu nastavka uređenja uže gradske jezgre te ozelenjavanje površina trgova i ulica u Rijeci koje će, prema najavi iz gradske uprave, snažniji zamah doživjeti u okviru Zelenog vala, kao jednog od sastavnih dijelova projekta Europske prijestolnice kulture.