Odluka sad na Gradskom vijeću

Upravno vijeće za Davorku Guštin kao ravnateljicu Dječjeg vrtića Rijeka

Ingrid Šestan Kučić

Davorka Guštin / Foto S. DRECHSLER

Davorka Guštin / Foto S. DRECHSLER

U obrazloženju Upravog vijeća, koje potpisuje predsjednica Ivana Jurčić, stoji da je Guštin iskazala svekoliko poznavanje rada ustanove, spremnost na suradnju i promjene te snalaženje u rješavanju različitih problematika ustanove, što je dokazala radom te uspješnim vođenjem ustanove u prethodnom mandatu



RIJEKA Zadnjeg dana kolovoza završava četverogodišnji mandat ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, a potvrdi li Gradsko vijeće na idućoj sjednici jednoglasni prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Rijeka, bit će joj povjeren još jedan mandat na ravnateljskom mjestu te ustanove. Naime, na natječaj za ravnatelja pristigle su dvije kandidature, a uz aktualnu ravnateljicu, za tu funkciju prijavila se i Ingrida Čavić, odgajateljica Dječjeg vrtića Rijeka. Nakon razmatranja kandidatura i obavljenih razgovora s kandidatkinjama, svih sedam članova Upravnog vijeća usuglasilo se da bi dosadašnja ravnateljica bila najpogodnija za nastavak obnašanja te funkcije. U obrazloženju Upravog vijeća, koje potpisuje predsjednica Ivana Jurčić, stoji da je Guštin iskazala svekoliko poznavanje rada ustanove, spremnost na suradnju i promjene te snalaženje u rješavanju različitih problematika ustanove, što je dokazala radom te uspješnim vođenjem ustanove u prethodnom mandatu.


Upravno vijeće također smatra da je svojim radom i zalaganjem podigla odgojno-obrazovni rad ustanove na višu razinu te je uključena u proces podjele Dječjeg vrtića Rijeka čime se usklađuje organizacija rada ustanove s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno postiže veća kvaliteta odgojno-obrazovnog rada. Članovi Upravnog vijeća zaključili su i da Guštin ima jasnu viziju daljnjeg rada Dječjeg vrtića Rijeka te posjeduje organizacijske sposobnosti za uspješno vođenje ustanove u idućem četverogodišnjem razdoblju.


Diobeni proces


Dolaskom Guštin prije četiri godine na ravnateljsko mjesto prvi put je ta funkcija povjerena stručnom suradniku, a ne odgajatelju, jer Guštin je 23 godine provela u Dječjem vrtiću Rijeka na radnom mjestu stručnog suradnika pedagoga, a potom tri godine u Agenciji za odgoj i obrazovanje na mjestu više savjetnice za predškolski odgoj. Bila je i član povjerenstva za izradu Nacionalnog kurikuluma ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a članica je i Odbora za upravljanje i unapređenje kvalitete Učiteljskog fakulteta.




U svom programu rada za iduće četverogodišnje razdoblje ravnateljica se osvrnula na protekli mandat s posebnim naglaskom na izgradnju novih objekata te započeti proces podjele Dječjeg vrtića Rijeka na tri nove ustanove što zahtijeva izradu diobene bilance koja podrazumijeva podjelu nekretnina, pokretnina, financijskih sredstava te prava i obveza između Dječjeg vrtića Rijeka i novih ustanova Dječjeg vrtića More i Dječjeg vrtića Sušak. Ta bi diobena bilanca, prema njenim predviđanjima, trebala biti gotova do početka iduće kalendarske godine, a s njom doći će i do stvaranja tri umjesto jedne postojeće ustanove. Diobeni će proces osim osnivanja novih ustanova dovesti i do unutarnjeg preustroja Dječjeg vrtića Rijeka, s izmijenjenim sastavom podcentara u okviru CPO Maestral, Potok, Turnić i Zamet, pa tako i drugačijim kadrovskim ekipiranjem stručnih i drugih djelatnika, što će biti u fokusu i obilježiti novo mandatno razdoblje. Guštin u tom kontekstu najavljuje i izradu nove strategije ustanove, a ujedno najavljuje i daljnji rad na mreži dječjih vrtića.


Tri ustanove


Prihvati li Gradsko vijeće prijedlog Upravnog vijeća te povjeri Guštin još jedan ravnateljski mandat, nakon podjele ustanove aktualna će ravnateljica ostati na ravnateljskom mjestu Dječjeg vrtića Rijeka koji će ujedno i nadalje biti najveća riječka predškolska ustanova. Vrtići More i Sušak dobit će svoje ravnatelje, a sve tri ustanove tijesno će surađivati. Dječji vrtić Rijeka broji 485 zaposlenih i 3.283 djece, a nakon reorganizacije i diobe ustanove taj će vrtić imati 121 odgojnu skupinu u kojima će biti smješteno prosječno 2.135 djece, te će poslove obavljati 320-tak djelatnika. Dječji vrtić Sušak imat će 535 djece i osamdesetak djelatnika, a Dječji vrtić More prosječno 485 djece i također osamdesetak zaposlenika.