Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. listopada 2019.
Zgrada u kojoj je i Cont

foto Upoznajte Riječanku koja u krevet mora ići - s kišobranom

Franciska Paulin / Foto Silvano JEŽINA
Franciska Paulin / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2014. u 14:39 2014-02-18T14:39:00+01:00

Problem krova u našoj zgradi traje godinama. Uvijek je propuštao, ali sada je ovo strašno. Više nemam gdje spavati, veli nam očajna Franciska Paulin

RIJEKA Neodržavani riječki krovovi zbog obilnih kiša prokišnjavaju, a kako to izgleda u praksi pokazuje slučaj u zgradi Rade Šupića 1 (zgrada u sklopu koje je i Hotel Continetal) gdje strop spavaće sobe Franciske Paulin te kuhinje samo što se pod utjecajem vlage nije urušio.

Potraje li ovo kišno vrijeme, a veliki su izgledi, to će se najverojatnije i dogoditi.

1846060
Krov gospođe Paulin / Snimio Silvano JEŽINA

– Problem krova u našoj zgradi traje godinama. Uvijek je propuštao – ali sada je ovo strašno. Pogledajte, kako samo to izgleda. Više nemam gdje spavati, veli nam očajna Franciska Paulin. Pokazuje nam posude u njezinoj spavaćoj sobi, a koje bi kao trebale »sakupljati« kišnicu. No, to je sve samo »pro forma«. Jer posude ne uspjevaju sakupiti vodu, stoga je tepison u sobi stalno natopljen vlagom koja zatim prodire u stan koji se nalazi ispod spomenute obitelji.

U kuhinji gdje je također sve natopljeno kišnicom postoji opasnost i od strujnog udara. Jednom riječju – tiha jeza.

Vlasnik Continentala odbio povećanje pričuve

Neki suvlasnici su krenuli u akciju povećanja pričuve, počeli su prikupljati potpise, ali zanimljivo je da su taj prijedlog odbili Jadran Hoteli, koji su inače vlasnici 40 posto ove zgrade.

– Da su uspjeli to s povećanjem pričuve, onda bi se krenulo barem u sanaciju tog dijela krovišta kako bi se poboljšali uvjeti življenja obitelji Paulin. No, s 10.000 kuna i tom minimalnom pričuvom za sada je nemoguće išta napraviti, kaže direktorica Rumata Karmen Vukorepa.

 Ne plaćaju pričuvu

– Pokušala sam stupiti s ovlaštenom osobom zgrade u kontakt, ukazati na problem, ali nisam naišla na neko razumijevanje. Nemam nikavih obećanja, a ovako više ne mogu dalje živjeti. Navodno da zgrada nema dovoljno sredstava za bilo kakve zahvate, da stanari ne plaćaju pričuvu, pa da čak nemamo ni ovlaštenu osobu. I što ti ga ja znam. Moja primanja su 2.200 kuna i nikad nisam ostala dužna računa ni lipe, zavapila je Franciska Paulin, koja u ovom stanu živi kao zaštićeni najmoprimac.

Upravitelj ove zgrade je Rumat i kako saznajemo od direktorice Karmen Vukorepe do novog krova suvlasnici ove zgrade doći će vrlo teško.

– Jedan dio krova ove zgrade saniran je prije negdje dvadesetak godina, budući da je gorio i već je tada bio loše tehnički izveden. Naime, ovdje je riječ o tzv. francuskom crijepu koji je postavljen samo na drvene letve. I to jednostavno ne drži. Nadalje, nakon svake jake bure ovakvi crijepovi se kližu stoga se moraju ponovno preslagivati i stavljati na prvobitno mjesto, govori nam Karmen Vukorepa, potvrđujući činjenicu da objekt nema ovlaštenu osobu (koja je podnijela u međuvremenu »ostavku« jer zgrada ima puno problema) i da vlasnici nekih stanova ne plaćaju pričuvu, kao ni vlasnik stana u kojem živi obitelj Paulin.

Na zajedničkom računu imaju svega 10.000 kuna, pričuva im je minimalna odnosno iznosi 1,53 kune po metru četvornom, a samo »krpanje« dijela krova koji je iznad stana obitelji Paulin koštalo bi 35.000 kuna
 

 Ne žele »krpanje«

– Ovdje je riječ o vrlo kompleksnom slučaju. Naime, dosta je stanova u postupku povrata, mnogi ti vlasnici ne plaćaju pričuvu. Zatim, za neke stanove nemoguće je utvrditi vlasništvo. Neki su vlasnici utuženi za neplaćanje pričuve, a za one stanove čije vlasništvo nije utvrđeno čeka se završetak procesa povezivanja zemljišnih knjiga s knjigom položenih ugovora. Onda ćemo vidjeti koga utužiti. Nadalje, veliki problem jest što neki suvlasnici ove građevine žele da se krov u potpunosti sanira – znači ne žele »krpanje«. Cijeli krov za taj blok građevine u konačnici bi ih došao oko milijun kuna. No, od kuda njima taj novac, kaže Vukorepa, odbacujući mogućnost naplate ovog zahvata putem osiguranja, budući da u ovom slučaju nije došlo do štete.

Uglavnom, neobična je to situacija koja ostavlja ovaj gorući problem na milost i nemilost djelovanja prirodnih sila, koji su već načeli ovaj objekt. Sada se čeka konačan čin – da se recimo strop uruši, što bi trebalo onda ubrzati neke postupke na građevini u kojoj je sve ko' na babinom zubu. A takvih je zgrada u Rijeci sve više.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.