Uljepšavanje Rijeke

Upitan desetogodišnji program: Spomeničkom rentom ušminkano 50 pročelja

Ljiljana Hlača

Fasada zgrade na Šetalištu Andrije Kačića Miošića 4 obnovljena sredstvima spomeničke rente / Foto Vedran KARUZA

Fasada zgrade na Šetalištu Andrije Kačića Miošića 4 obnovljena sredstvima spomeničke rente / Foto Vedran KARUZA

Ove godine potpomognut će se sanacija sedam zgrada, Andrije Medulića 1 i 5, Jelačićev trg 1, Ljudevita Adamića 7, Užarska 15 i 2 te Jadranski trg 1, što je investicija od 4,5 milijuna kuna. Već su konkretizirani zahvati i osigurana sredstva i za 2018. godinu



RIJEKA – Osim Fonda za energetsku učinkovitost koji na scenu obnove dolazi nešto kasnije, riječka pročelja na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke – već cijelo jedno desetljeće ušmikavaju se zahvaljujući i spomeničkoj renti. Grad Rijeka od 2006. godine jedan dio sredstava prikupljenih od rente odvaja za sanaciju fasada i na taj način do sada ih je obnovljeno 50, ukupne vrijednosti od 17.788.527 kuna. U prvoj godini provođenja ovog programa koje su tada dobile novo ruho bile su zgrade na adresi Rudolfa Strohala 2, Riva 16 i Franje Račkog 12. Preklani i lani uvrštena su čak 22 programa.


Ove godine potpomognut će se sanacija sedam zgrada, i već su potpisani predugovori za te zahvate, a riječ je o adresama Andrije Medulića 1 i 5, Jelačićev trg 1, Ljudevita Adamića 7, Užarska 15 i 2 te Jadranski trg 1, saznajemo u Odjelu gradske uprave za kulturu. Ukupna vrijednost ovih investicija je 4.555.000 kuna. Već su konkretizirani zahvati i osigurana sredstva i za 2018. godinu – a poslije tko zna.


Naime, kako navode u Odjelu, s izmjenama poreznog sustava koji stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, renta se koju su do sada plaćali obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline ukida, podjednako kao i komunalna naknada. Kada je riječ o 2018. godini, te godine uredile bi se fasade na adresama Korzo 6, zatim Fiumara 13, Splitska 2, Ciottina 5, Cambierieva 3, Pomerio 18 i Ljudevita Adamića 6. Grad Rijeka tu participira s 5.100.000 kuna. Ukupno u ovoj i sljedećoj godini u riječke fasade trebalo bi uložiti 9.650.000 kuna.




– Provedbom Programa iz Plana raspodjele sredstava spomeničke rente Grad Rijeka ipak je ovih godina pružao mogućnost svim vlasnicima i suvlasnicima građevina registriranih kao pojedinačno kulturno dobro i onih koje se nalaze unutar zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke da realiziraju svoje projekte, odnosno javljajući se na naše javne pozive ostvare pravo na sufinanciranje troškova provedbe investicije sanacije svojih zgrada, naveli su Odjelu gradske uprave za kulturu.


Podsjetimo, troškovi izvođenja radova sanacije i obnove prema pojedinom prijavljenom programu sufinancirali su se ili u 50-postotnom iznosu za građevinu smještenu unutar A-zone (zone prioriteta) ili građevinu koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro, odnosno u 40 posto iznosu za građevinu smještenu unutar zona B ili C.


– Da nije bilo rente, osim fasada ne bi bilo ni Principija, dvoglavog orla koji uskoro stavljamo na kupolu Gradskog tornja, uređenih dizalica na Molo Longu, saniranih fresaka u atriju OŠ Nikole Tesla, a i mnoga zaštićena grobna mjesta na groblju Kozala ne bi bila obnovljena – otkrila je ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić.