Izbor za budućnost

Upisi u srednje škole: Ovo su zanimanja po koja su pohrlili riječki osmaši

Barbara Čalušić

Za smjer koji upisuje 28 učenika već prvog dana prijavilo se 63  kandidata,  a među trogodišnjim školama jučer do podneva bila su  "rasprodana" usmjerenja prodavač i fotograf 



Uvijek atraktivnim gimazijskim smjerovima, u Rijeci već četvrtu godinu konkurira i Prirodoslovna i grafička škola koja i ove godine upisuje  učenike u smjer prirodoslovna gimnazija. Kako nam je objasnila ravnateljica škole Senija Zelić-Pavelić, radi se o gimnazijskom programu koji  se razlikuje od prirodoslovno-matematičkih gimnazija s kojima se ovaj  smjer često miješa, te umjesto matematike, ima naglasak na kemiji i  biologiji te na taj način usmjerava učenike za studije medicinske znanosti



Da je i ovaj put jedna od najatraktivnijih škola po  izboru osmaša, dokazalo je i prijepodne u Medicinskoj školi  u kojoj se za prijavu u pojedinim smjerovima red protezao do stepenica. Mnogi kandidati su sa svojim ocjenama mogli konkurirati i za upis u neki od gimnazijskih programa.


Medicinski smjer


– Imam 55 bodova, a odabrala sam ovaj smjer jer me medicina jedina zanima. Samo sam ovdje predala papire, kazala nam je Petra Šutej  koja je  s ocem došla iz Lukovdola kako bi svojim svjedodžbama  konkurirala za smjer medicinskog tehničara. 


Slično je razmišljala i Elena Kraljić koja se sa svojih 50 bodova želi upisati u smjer fizioteraputskog tehničara, dok se Tea Mešanović nada  da će uspjeti upisati smjer za zdravstveno-laboratorijskog tehničara, ali  je za svaki slučaj predala papire i za jedan od novih smjerova u riječkoj  medicinskoj školi – dentalnog asistenta.


Iako je u slučaju dentalnog  asistenta po prijavama slobodnih mjesta oko polovine, voditeljica upisne komisije Melita Dolić očekuje da će smjer biti popunjen, posebno  kad se uzmu u obzir oni koji se nisu uspjeli upisati za dentalnog tehničara. 


– Ovdje se prijavljuju učenici s vrlo dobrim, pa i odličnim uspjehom  te ispod 46 bodova nemamo još niti jednu prijavu, a imamo prijavu  učenika i s 57 bodova, objašnjava Dolić.  


Tradicijski izbor


Za razliku od Medicinske škole, u susjednoj Sušačkoj gimnaziji oko  11 sati nije bilo gužve, a kako nam je objasnio jedan od članova upisne  komisije Theodor de Canziani Jakšić, pogled na liste prijava govori da  su već svi razredi popunjeni, barem kad se radi o broju prijava.


On tvrdi da se ova gimnazija često bira tradicijski i generacijski, kao škola koju su primjerice pohađala starija braća i sestre. Juraj Krpan koji se prijavio u opći i jezični smjer Sušačke gimnazije, rekao nam je da je na  njega dijelom utjecao i izbor prijatelja iz bivšeg razreda koji su također  odabrali ovu školu. 


– Odabrao sam gimnaziju prvenstveno jer mislim da su s njom kasnije mogućnosti velike. Imam 58 bodova, znam da će do četvrtka biti  malo nervoze no ipak se nadam upisu, objasnio je Juraj. Velik broj prijava je već u jutarnjim satima stigao u Srednju školu za  elektrotehniku i računalstvo koji su već prije podneva prijava u potpunosti popunili smjerove tehničara za računalstvo i tehničara za elektrotehniku.


Većinu mjesta popunila je i susjedna Elektroindustrijska i obrtnička škola, a ostatak prijava očekuje se u utorak i to dijelom i od učenika koji nisu uspjeli upisati neki od smjerova Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo. 



U Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo  prijavile su se  tri učenice od čega dvije za tehničara u računalstvu i jedna za tehničara  u telekomunikacijama.




Kako su nam kazali profesori koji sjede u upisnim komisijama, iako u drugim hrvatskim gradovima ove škole nerijetko upisuju podjednak broj učenica i učenika, djevojke su još uvijek rijetkost u ovoj školi pa protekle školske godine ovu školu nije upisala niti jedna učenica