Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Tvrtka u stečaju

Uoči javne dražbe sud nekretnine 3. maja TIBO procijenio na 39,7 milijuna kuna

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2018. u 13:33 2018-05-11T13:33:20+02:00

Prema sudskoj odluci, nekretnine se na prvoj prvoj dražbi ne mogu prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnina, odnosno 29,8 milijuna kuna,

Trgovački sud u Rijeci donio je zaključak kojim je vrijednost nekretnina 3. maja tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) u stečaju, koje će ići u prodaju na javnoj dražbi, utvrđena u iznosu od 39,7 milijuna kuna.

Sudskim zaključkom, osim utvrđene vrijednosti nekretnina, određen je i način i uvjeti prodaje zgrada pogona, hala, skladišta, parkirališta i dvorišta ukupne površine od oko 45.000 četvornih metara.

Prema sudskoj odluci, nekretnine se na prvoj prvoj dražbi ne mogu prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti nekretnina, odnosno 29,8 milijuna kuna, na drugoj dražbi ispod polovine vrijednosti, odnosno 19,8 milijuna i na trećoj ispod četvrtine utvrđene vrijednosti, odnosno 9,9 milijuna kuna. Tek na četvrtoj dražbi nekretnine bi se mogle prodati po početnoj cijeni od jedne kune.

Ističe se i kako prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu može izjaviti da kupuje nekretnine i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnina, ali i da na zgradama i zemljištu te tvrtke u stečaju postoji razlučno pravo u korist 3. maja brodogradilište d.d.

U sudskom zaključku navodi se i kako će u pozivu za sudjelovanje biti određen datum i vrijeme početka i završetka elektroničke javne dražbe, vrijeme kada osobe zainteresirane za kupnju nekretnine mogu razgledati nekretnine, kao i druge potrebne podatke

Stečajni postupak nad TIBO otvoren je u svibnju 2016. kada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. U trenutku otvaranja stečaja u TIBO je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.

Prvi poremećaj u poslovanju tvornice bio je 2011. kad su se dobiveni avansi za proizvode počeli trošiti za plaće, a 2012. je bila pokrenuta predstečajna nagodba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.