Suradnja

Univerzitet u Sarajevu i Sveučilište u Rijeci: Novi diplomski studij turizma u Iki i u Sarajevu

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Dekanica Fakulteta za menadžement u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Dora Smolčić Jurdana i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Kemal Kozarić su potpisali konzorcijski ugovor o provedbi združenog diplomskog sveučilišnog studija Turizam. Potpisivanje konzorcijskog ugovora, naglasio je prof. dr. Kozarić, korak je u realizaciji združenog studija o kojem se pregovaralo dvije godine te predstavlja pretpostavku za akreditaciju studija koji će omogućiti studentima stjecanje suvremenih teorijskih i aplikativnih znanja i vještina potrebnih za obavljanje profesionalnih zadataka u području turizma i ugostiteljstva.


– Turističko tržište Bosne i Hercegovine posljednjih godina sve više raste. Na godišnjoj razini bilježimo porast od 17 do 21 posto, a u zadnjih nekoliko godina samo u Sarajevu je otvoreno više od 200 hotela, kao i velik broj hostela. Međutim, ono što nam nedostaje je dovoljno obrazovnog kadra. Fakultet u Iki još je u doba ex Jugoslavije bio lider u području obrazovanja takvog kadra te smo stoga krenuli u realizaciju združenog studija koji se neće nuditi samo studentima BiH, nego i šire regije. Studij je koncipiran tako da u jednakim omjerima nastavu izvode profesori iz Sarajeva i Ike, a većina nastave će se odvijati u Sarajevu, dok će se posljednjeg semestra praktični rad studenata realizirati u Opatiji i Rijeci – najavio je prof.dr. Kozarić.


Program će se izvoditi kao dvogodišnji diplomski studij kojim se stječe 120 ECTS bodova, a po njegovom završetku studenti će dobiti dvostruke kvalifikacije, donos diplome riječkog te sarajevskog sveučilišta. Navodeći kako je sarajevski Ekonomski fakultet ugledna institucija, prof. dr. Smolčić Jurdana istaknula je da je program koncipiran na način da gotovo na svim kolegijima surađuju profesori obiju institucija te da se vodilo računa o uravnoteženju teorije i prakse, a Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu potrudit će se stvoriti kvalitetnu stručnu bazu za obavljanje prakse. Prorektorica za studije i studente riječkog Sveučilišta prof. dr. Sanja Barić istaknula je pak da je pokretanje združenog studija u skladu sa strategijom razvoja Hrvatske te je napomenula kako riječko i sarajevsko sveučilište već 16 godina imaju ugovor o suradnji.