Slučaj Royal

Umirovljenici Luke Rijeka ogorčeni: Poniženi smo i prevareni, ovo je sramota!

Darko Pajić

Zakidaju populaciju koja ima najmanje. Nisu nam dozvolili da normalno idemo u mirovinu kao ljudi, jer nismo išli svojom željom i voljom, već pod prisilom, a sada naknade nema, govori Nikola Miškulin



RIJEKA » Ukupno 638 djelatnika Luke Rijeka otišlo je u prijevremenu mirovinu preko Royal osiguranja i to u razdoblju od 1991. do sredine 2013. godine. Njihova naknada za odlazak u prijevremenu mirovinu iznosi od 300 kuna do najviše 1.050 kuna, a svi su oni posljednju isplatu od Royala dobili krajem svibnja ove godine. Novaca nema, sudbina Royal osiguranja je u najmanju ruku upitna, pa se i umirovljenici Luke osjećaju prevarenima jer nemaju sigurnosti niti saznanja hoće li im i kada naknade biti podmirene. Stoga razmišljaju i o tužbama ukoliko se problem u najkraćem roku ne riješi.


  Umirovljenici se redovno okupljaju u Klubu umirovljenika Royal osiguranja, a jučerašnji sastanak protekao je u atmosferi ogorčenja zbog dugova koji se talože i povećavaju već gotovo 6 mjeseci. Kako je kazao Boris Zubčić koji je prošle godine otišao u prijevremenu mirovinu, problem je što su postojale informacije o mogućim problemima s Royal osiguranjem koje nitko u Luci Rijeka nije prenio radnicima.


– Već je niz godina HANFA davala upozorenja o tome da je Royal rizičan, ali su u Luci i dalje upućivali radnike na odlazak u prijevremenu mirovinu ne govoreći nikome ništa o tom riziku. Sada se to upozorenje pokazuje opravdanim, a jedino objašnjenje iz Royala jest da su izgubili puno članova i nemaju novaca za podmirenje obveza. Čak je bilo govora da će oni tužiti HANFA-u zbog tih upozorenja. Osjećam se poniženo i prevareno, radio sam 40 godina da bi mi sada netko otimao i uskraćivao pravo na naknadu. To je naš novac, naše su penzije male i svaka je kuna važna. Zvao sam direktora i vlasnika Royala Ivu Bulaša desetak puta, ali je do njega teško doći. Neka sada dođe pred nas u Rijeku i kaže kako stvari stoje, gdje je ulagao naš novac i gdje je njegova imovina i nekretnine – govori Zubčić koji se zalaže za pojedinačne tužbe ukoliko se ništa ne riješi do početka idućeg mjeseca.


Ogorčeni umirovljenici Royala govore kako nije samo riječ o bivšim radnicima Luke Rijeka, već ih ima i iz Lučke uprave, Brodokomerca, Autotroleja, KBC-a, Hrvatske pošte, pa i iz nekih tvrtki koje su propale, kao što su Croatia Line i Torpedo. Gotovo je 4.000 ljudi u Hrvatskoj otišlo u prijevremenu mirovinu preko Royal osiguranja.  – Svi smo mi u ono vrijeme bili u državnim firmama. Naša prijevremena umirovljenja su bila regulirana posebnim zakonom koji je donio Sabor, dakle ništa se nije radilo slučajno. Bilo bi u najmanju ruku pošteno da se sada i pobrinu za rješenje problema, kaže Hamid Bahić.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista