Dopis iz Pule

Uljanik Grupa prijeti trećemajcima tužbama: “Očito nema granica njihovom bezobrazluku”

Orjana Antešić

Štrajkaškom odboru zamjera se, uz ostalo, i zabrana ulaska u škver direktoru, te »puštanje trećih osoba« u krug brodogradilišta, a vjerojatno se misli na Debeljaka



RIJEKA Pula je odlučila uzvratiti udarac. Nakon što je Nadzorni odbor »3. maja« na jučerašnjoj sjednici ponovno odbio smijeniti direktora Maksimiliana Percana, čiji odlazak trećemajci ultimativno traže, a iza njihovih zahtjeva stala je i Skupština Primorsko-goranske županije, a prošli tjedan su mu zabranili i ulazak u brodogradilište, iz Uprave Uljanika, jučer su se oglasili priopćenjem u kojem Štrajkaški odbor riječkog brodogradilišta grubo optužuju za kršenje zakona i internih akata, uz apostrofiranje kako Uprava Uljanik grupe to više »ne može i neće tolerirati«. Dapače, prijeti se i tužbama.


– Neovlaštenim postupanjem i kršenjem naloga nadležnih službi, zabranom pristupa ovlaštenim osobama radi obavljanja elementarnih funkcija od interesa Društva i radnika te puštanjem trećih osoba u prostore Brodogradilišta »3. maj« bez odobrenja direktora, uz nepoštovanje upozorenja zaštitarske službe, članovi Štrajkaškog odbora »3. maj« prekršili su zakonske propise i interne akte Društva – počinje se u podužem dopisu u kojem se nabraju svi »grijesi« Štrajkaškog odbora riječkog škvera.


Pod »treće osobe« vjerojatno se misli na vlasnika DIV grupe i Brodosplita Tomislava Debeljaka koji je prošlog tjedna, na poziv trećemajaca, posjetio riječki škver.


Učinjena šteta


Osim što ih se optužuje za prekid socijalnog dijaloga koji je, apostrofiraju iz Pule, »osnova odnosa socijalnih partnera i poslodavca, posebice u kriznim situacijama i ne smije biti prekinut ni pod kojim uvjetom«, Uprava Uljanik grupe optužuje Štrajkaški odbor »3. maja« da »nezakonitim postupanjem onemogućava rad radnicima u drugim društvima Uljanik Grupe, pri čemu je već učinjena velika šteta, a izvjestan je gubitak ozbiljnog posla, za što će se utvrđivati odgovornost zbog nezakonitog djelovanja«. Sudeći prema prvim reakcijama, trećemajci i njihov Štrajkaški odbor teško da će se povući pred ovim potezom Uljanikove uprave.

Dapače, ionako napeti odnosi između Rijeke i Pule, puni nepovjerenja, mogli bi eskalirati u neželjenom smjeru s obzirom na ogroman revolt kod trećemajaca koji za glavnog krivca svih svojih nevolja vide upravo u Uljanikovom menadžmentu. Nakon više od pola milijarde kuna koji su iz »3. maja« posuđeni u Pulu, a nisu vraćeni, što je i razlog da je riječko brodogradilište, skupa s pulskim navozima, potonulo u takvu nelikvidnost zbog koje mu je već tri mjeseca neprekidno blokiran račun i prijeti mu stečaj i likvidacija, nakon potpuno ispražnjene knjige narudžbi, ako ne računamo na tanker koji već dvije godine stoji privezan u Puli jer ga tamo nisu uspjeli završiti i isporučiti brodovlasniku, sve što trećemajci žele je čim prije izdvojiti se iz Uljanik grupe. Međutim, problem je u novcu i veliko je pitanje hoće li ga, kroz ulazak strateških partnera, uopće biti da bi se ova dva velika brodogradilišta barem pokušala ponovno osoviti na noge.


Neće se povući


– Ako je naš grijeh veći od onog koji je počinila Uljanikova uprava, koja je napravila gubitke koji se mjere u milijardama kuna, mi smo se spremni povući. Ne znam više ni sam što bih rekao na ovaj potez i optužbe iz Uljanika, osim da njihovom bezobrazluku, bahatosti, potcjenjivanju i »gaženju« nas trećemajaca očito nema granica – prokomentirao je jučer predsjednik Štrajkaškog odbora »3. maja« Veljko Todorović te najavio da će Odbor u ponedjeljak zauzeti i službeni stav oko toga.


No, sudeći prema Todorovićevim navodima, koji je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama, u »3. maju« teško da će se povući pred ovim novim »naletom« Uprave Uljanika koja trećemajskim sindikalistima prijeti tužbama.