Veliki pomak

Ulaganje vrijedno 50 milijuna kuna: Riječki KBC uređuje dnevne bolnice novcem iz EU fonda

Hina

Očekuje se da će za 10 godina 80 posto kirurgije biti jednodnevno / Snimio Vedran KARUZA

Očekuje se da će za 10 godina 80 posto kirurgije biti jednodnevno / Snimio Vedran KARUZA

»Liječenje u dnevnim bolnicama i primjena jednodnevnih operacija je novi koncept liječenja u riječkome KBC-u te u posljednje dvije godine ostvaruje iznimno velik rast«, rekao je, dodajući da je porast oko 70 posto na godinu



RIJEKA Riječki Klinički bolnički centar (KBC) uredit će na 12 mjesta prostorije za dnevne bolnice i jednodnevne operacije, što će se financirati novcem Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 50 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinstvo održanoj u riječkome KBC-u u četvrtak.


 Kako je istaknuo ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac, taj je projekt velik pomak za KBC, a ponajprije za bolesnike. »Liječenje u dnevnim bolnicama i primjena jednodnevnih operacija je novi koncept liječenja u riječkome KBC-u te u posljednje dvije godine ostvaruje iznimno velik rast«, rekao je, dodajući da je porast oko 70 posto na godinu.


 Od odobrenih 50 milijuna kuna 20 će se potrošiti na uređenje prostorija, a ostalo za nabavu potrebne opreme, rekao je ravnatelj, dodajući da se prve četiri lokacije za dnevne bolnice i jednodnevne operacije namjeravaju urediti do kraja godine, a ostale tijekom 2018.




 Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić rekao je da se na poziv tog ministarstva za sudjelovanje u projektima uređenja dnevnih bolnica prijavilo 28 zainteresiranih bolnica. Istaknuo je da se investiranjem u dnevne bolnice novcem iz EU fondova želi postići veća isplativost i održivost bolničkog sustava, tako da se broj prijama na stacionarne bolničke traktove smanji za 10 posto.


 Očekuje se da će za 10 godina 80 posto kirurgije biti jednodnevno, pri čemu će se obavljati uz pomoć najsuvremenije opreme na kojoj će raditi najbolji stručnjaci, a pacijent će u bolnici prije, tijekom i nakon zahvata provest najviše 24 sata, rekao je Plazonić.


 Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje operativno dodjeljuje novac iz EU fondova, rekla je da je za uređenje dnevnih bolnica u zemlji namijenjena 1,1 milijarda kuna. Od 28 prijavljenih, dosad je ugovoreno 13 u vrijednosti 680 milijuna kuna, a ugovaranje ostalih je u tijeku, rekla je.


 Riječki KBC jedna je od prvih ustanova koja pokreće taj postupak, dodala je.