Krizni eko stožer Marišćina upozorava

Uklanjanje azbesta iz OŠ Vežica provodi se bez zaštitnih mjera, zdravlje djece ugroženo

Ingrid Šestan Kučić

Na fotografijama Eko Stožera nigdje se ne vidi azbest, radi se o knaufu, koji ružno izgleda, ali nije štetan za zdravlje. Te su fotografije nastale 15. listopada na dan kada smo otvorili gradilište i dok ga još nismo ogradili, kaže pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac



RIJEKA Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina ponovo je izrazila zabrinutost za zdravlje učenika i osoblja Osnovne škole Vežica te radnika koji vrše adaptaciju školske sportske dvorane, a koja uključuje i uklanjanje azbesta. To se uklanjanje prema tvrdnjama Eko Stožera vrši bez potrebnih zaštitnih mjera te je zatražen hitan inspekcijski nadzor gradilišta. U svom zahtjevu za inspekcijski nadzor gradilišta članovi Eko Etožera ističu kako gradilište nije ograđeno pa djeca i ostali imaju otvoren pristup do njega, radnici nemaju zaštitnu odjeću, a dijelovi dvorane koji sadrže azbest pri uklanjanju se kidaju i lome. Članovi Eko Stožera sve su to utvrdili dežurajući prošli tjedan ispred škole, a svoje tvrdnje potkrepljuju i fotografijama.


Istovremeno u Udruzi ističu kako su im se javili zabrinuti roditelji učenika te škole, upozoravajući da se azbest planira uklanjati tijekom nastave, dok su djeca u školi, te ih zanima jesu li ispoštovane sve sigurnosne mjere koje poduzima škola kao i naručitelj te izvođač radova. Naime, u Udruzi tvrde da svi dosadašnji odgovori škole i Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom idu u prilog činjenici da se ne poduzimaju mjere sigurnosti sukladno Uputama o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest, radi odlaganja na posebno priređene plohe (kazete) za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest i Pravilniku o zaštiti radnika od rizika zbog izlaganja azbestu. Istovremeno odabrani izvođač, tvrtka »Titan«, prema dostupnim podacima Eko stožera, ne posjeduje dozvolu za prikupljanje azbesta.


Sve te tvrdnje pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac odbacuje te kao dokaz da je gradilište ograđeno prema svim propisima podastire fotografije Grada Rijeke.– Na fotografijama Eko Stožera nigdje se ne vidi azbest, radi se o knaufu, koji ružno izgleda, ali nije štetan za zdravlje. Te su fotografije nastale 15. listopada na dan kada smo otvorili gradilište i dok ga još nismo ogradili. Bez obzira na zahtjev Eko Stožera sami smo dva dana nakon otvaranja gradilišta pozvali inspekciju čiji je nalaz potvrdio da je sve napravljeno prema propisima. Također uklanjanje azbesta još uvijek nije počelo, jer salonitne ploče na krovu sadrže azbest, a do njih još nismo došli, navodi Benac.

Ocjenjujući prozivke Eko Stožera da radovi nisu u skladu s propisima paušalnim Benac ističe kako ništa od planiranih radova neće ugroziti zdravlje učenika. Salonitne će se ploče demontirati postupcima odstranjivanja bez uništavanja i drobljenja materijala, uz poduzimanje svih ostalih propisanih mjera kojima će se izbjeći stvaranje azbestne prašine. Također, prijevoz salonitnih ploča odvijat će se sukladno propisima, što je i predviđeno troškovnikom radova. Prijevoz i zbrinjavanje ploča na odlagalište otpada izvodit će Metis d.d. Gradilište će biti ograđeno, čime će se spriječiti mogućnost da učenici dođu u doticaj s materijalom koji sadrži azbest, a radovi će se odvijati pod kontrolom koordinatora zaštite na radu koji će svakodnevno provjeravati odvijaju li se aktivnosti na gradilištu u skladu sa svim propisima, pa tako i onim sigurnosnim.