Predsjednik NO Hrvoje Burić optužuje

Ugovorom s Rektorom Cvjetović doveo u pitanje budućnost TIBO-a?

Orjana Antešić

Dok je još bio u tijeku natječaj CERP-a za privatizaciju TIBO-a, nedavno smijenjeni direktor Kristijan Cvjetović je s tvrtkom Rektor potpisao petogodišnji ugovor za posao izrade LNG tankova, čija ukupna vrijednost doseže nevjerojatnih 157,5 milijuna eura



RIJEKA/MATULJI U matuljskoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) jučer je otvorena Pandorina kutija koja otkriva načine na koji (ne) funkcioniraju nadležne državne institucije, pa čak i kada je riječ o njenoj imovini. 


Predsjednik Nadzornog odbora ove bivše trećemajske tvrtke Hrvoje Burić odlučio je javno apelirati na nadležna državna tijela da poduzmu potrebne korake u zaštiti interesa TIBO-a, njegovih 95 radnika i vrijedne imovine koji su, prema njegovoj ocjeni, ozbiljno ugroženi zbog ugovora koji je nedavno smijenjeni direktor Kristijan Cvjetović, a koji je ovu matuljsku tvornicu preuzeo kao čovjek bivšeg AUDIO-a, a danas Državnog ureda za upravljanje imovinom (DUUDI), potpisao s riječkom tvrtkom Rektor.



S obzirom na vrlo ozbiljne optužbe koje su jučer iznesene na njihov račun, pokušali smo stupiti u kontakt sa smijenjenim direktorom i još uvijek aktualnim predsjednikom Uprave druge bivše trećemajske tvornice »Motori i dizalice«, kojom također upravlja CERP, Kristijanom Cvjetovićem, no on se nakon svega oglasio s priopćenjem.




»Ugovor o kupoprodaji koji je 3. maj TIBO d.d. zaključio s društvom Rektor d.o.o odnosi se na narudžbu 1.500 LNG tankova u vremenu trajanja predmetnog ugovora od pet godina. Ugovorena vrijednost posla iz ugovora iznosi 157,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje godišnjih prihoda TIBO-a za 10 puta i samostalno osigurava TIBO-u dostatan prihod za podmirivanje svih obveza, a osobito plaća radnika te osigurava punu zaposlenost svih proizvodnih kapaciteta kroz angažiranje ne samo proizvodnih hala, već i svih radnika. Nejasno je iz kojeg razloga predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Burić od saznanja za poslovnu suradnju između TIBO-a i Rektora nastoji svim silama onemogućiti nastavak ugovorene proizvodnje te razvoj i napredak TIBO-a, nastojeći pod svaku cijenu spriječiti ostvarenje suradnje između navedenih društava, a što u konačnici može imati za posljedicu prestanak rada za sve radnike TIBO-a. Činjenica je da je Hrvoje Burić u rodbinskim odnosima sa suvlasnikom zemljišta koje graniči sa TIBO-om te se postavlja pitanje da li Hrvoje Burić, osim sakupljanja jeftinih političkih bodova na leđima radnika TIBO-a, ovakvim postupanjima želi ostvariti i neke osobne imovinske interese, zbog kojih će u konačnici doći u pitanje budućnost i egzistencija stotinjak obitelji, odnosno radnika TIBO-a«, piše u priopćenju Kristijana Cvjetovića.


Jedan od trojice vlasnika Rektora, Josip Dudić, nije imao nikakav službeni komentar, uz obrazloženje da se ne želi »prepucavati« preko medija, baš kao i Sebastian Peranić. S obzirom da su još prije dvije godine za isti posao izrade LNG tankova pokušali angažirati »Motore i dizalice«, tada još uvijek u sklopu »3. maja«, te da je u to vrijeme u riječko brodogradilište na razgovore u njihovoj pratnji, prisjećaju se naši izvori, dolazio i široj riječkoj javnosti poznati odvjetnik Veljko Knežević, posebno nas je zanimalo u kojem su to odnosu Rektor i Knežević, tim više što ova tvrtka i njegov zajednički odvjetnički ured imaju sjedište na istoj adresi – Ribarska 4 u Rijeci. Iz odvjetničkog ureda Kneževića i njegovih partnera pozvali su se na odvjetničku etiku koja im, kako kažu, priječi govoriti o tome tko su njihovi klijenti dok je Sebastian Peranić u jednom trenutku našeg razgovora ipak odgovorio da je Knežević odvjetnik njihove tvrtke. 



Nadzorni odbor još je početkom ovog mjeseca dostavio sporni govor Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), ali upute o daljnjem postupanju još nisu dobili. Burić je jučer izvijestio da je u međuvremenu zbog, kako tvrdi, opravdanih sumnji u štetnost ugovora i elemente kaznenog djela isti dokument proslijeđen nadležnim službama Policijske uprave primorsko-goranske, a dostavljen je i u Poreznu upravu. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ugovor o kupoprodaji, kao i Ugovor o međusobnim odnosima između Rektora i TIBO-a, potpisanih 4. i 5. lipnja ove godine, dobili su i svi novinari.


Bez bankovnih garancija


Dok je još bio u tijeku natječaj CERP-a za privatizaciju TIBO-a, Cvjetović je s Rektorom potpisao petogodišnji ugovor za posao izrade LNG tankova, čija ukupna vrijednost doseže nevjerojatnih 157,5 milijuna eura. Osim što, prema tvrdnjama Burića i aktualnog novog-starog direktora TIBO-a Fabijana Tomića, od strane riječke tvrtke nisu priložene nikakve bankovne garancije kojima bi TIBO osigurao naplatu i sredstva za nabavku repromaterijala, niti je specificiran krajnji naručitelj tih LNG tankova, Burić je kao još više zabrinjavajuću činjenicu apostrofirao odredbu iz Ugovora kojom Rektor u slučaju neispunjenja obveza od strane TIBO-a ima pravo raskinuti ugovor i zatražiti naknadu štete u iznosu 5 posto od ukupne vrijednosti cijelog posla, što bi u ovom konkretnom slučaju značilo blizu 8 milijuna eura, koje bi TIBO, odnosno država bila dužna Rektoru, tvrtki koja je osnovana u listopadu 2011. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.


Štoviše, Ugovorom je Rektoru ostavljena mogućnost da raskine ugovor i zahtijeva naknadu štete i za slučaj promjene u upravljačkoj ili vlasničkoj strukturi TIBO-a, što se uistinu rijetko viđa. I to sve u jeku CERP-ovog natječaja za prodaju TIBO-a, na koji se Rektor regularno nije ni javio! Po ovome ispada da se ugovorom koji su parafirali Cvjetović i član uprave Rektora Josip Peranić »zacementiralo« da država ne može prodati TIBO nikom drugom, osim ako ne želi platiti 8 milijuna eura odštete. Ili je, na što sumnja Burić, smisao cijelog ugovora baš u tome, da se izvuče novac od ugovorne penalizacije, a ne u samom poslu izrade LNG tankova.


Promjena Statuta 


– S obzirom na to da je Nadzorni odbor koncem lipnja jednoglasno smjenio Kristijana Cvjetovića zbog loših poslovnih rezultata i sprječavanja Nadzornog odbora da obavlja svoju funkciju, ispada da Rektor već ima uvjete da može raskinuti ugovor i penalizirati TIBO, kazao je Burić te dodao da isto, kako je to postavljeno ugovorom, mogu učiniti i zbog nelikvidnosti u koju je zapao TIBO, a kojemu je jučer Porezna blokirala račun na račun neplaćenog PDV-a za svibanj u iznosu od 560.000 kuna. Posebni je dio priče i što se ovim ugovorom TIBO obvezao isporučivati čak 300 LNG tankova godišnje ili jedan svakog radnog dana, premda ih nikad prije u Matuljima nisu radili i, koliko je poznato, ne posjeduju ni opremu, ni strojeve niti raspolažu specifičnom tehnologijom varenja. 


I Burić i Tomić jučer su potvrdili kako od 5. lipnja, kada je ugovor stupio na snagu, nijedan LNG tank nije izrađen, a kamoli isporučen, niti je TIBO »vidio« bilo kakav novac od Rektora, čiji ljudi kroz ovo vrijeme uredno koriste, kako tvrdi Burić, najveću proizvodnu halu TIBO-a, a da pritom ne plaćaju ni najam ni tekuće troškove.


Burić je  podsjetio kako je Nadzorni odbor imao sjednicu 6. lipnja, a da tada još uvijek aktualni predsjednik Uprave TIBO-a Kristijan Cvjetović ni jednom riječju nije izvijestio njegove članove o ugovoru s Rektorom koji je potpisao dva dana prije. 


Suposjed hala i zemljišta


– Ugovor sam dobio tek 1. srpnja i odmah o istom izvijestio CERP, dodao je Burić. Zanimljivo je da je dolaskom Cvjetovića iz AUDIO-a u Matulje promijenjen i Statut društva koje je preuzeo. Naime, prema Burićevim navodima, izmjenama i dopunama Statuta TIBO-a predsjednik Uprave dobio je mega ovlasti tako da, za razliku od prije, za poslove iznad 250.000 eura više nije bio dužan ishodovati suglasnost NO-a.


Burić se dotaknuo i drugog ugovora, onog o međusobnim odnosima između TIBO-a i Rektora, koji je sklopljen na neograničeno vrijeme. Tim se ugovorom utvrđuje da »stranke imaju zajednički interes realizirati proizvodnju i isporuku LNG tankova i TIBO kućica«, slijedom čega je Rektor dobio pravo da već idućeg dana uđe u suposjed hala i pripadajućeg zemljišta koje koristi TIBO. A u pitanju je oko 43.000 četvornih metara vrijednog građevinskog zemljišta, kako je jučer izvjestio Burić. Štoviše,  u Ugovoru o međusobnim odnosima stoji i da će Rektor tijekom lipnja podnijeti CERP-u obvezujuću ponudu za kupnju TIBO-a te da će, što je još indikativnije, paralelno Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dati ponudu za kupnju zemljišta i nekretnina na kojima TIBO ima svoje proizvodne komplekse. Kao što je poznato, CERP-ovim prvim pokušajem privatizacije TIBO-a, koji je okončan 3. srpnja, prodavala se samo tvrtka, dok vrijedne nekretnine nisu bile predmet prodaje s obzirom da su iste izuzete iz vlasništva TIBO-a, zajedno s drugim vrijednim nekretninama »3. maja«, još prije desetak godina, u vrijeme tadašnje Račanove Vlade, pod konto obeštećenja državi za tada provedenu sanaciju riječkog brodogradilišta.