U HKD-u na Sušaku

Udruga žena operiranih dojki Nada organizira humanitarni koncert: Sav prihod za onkologiju i kirurgiju KBC-a

Barbara Čalušić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Ovogodišnji humanitarni koncert Pjesmom za Nadu koji organizira Udruga žena operiranih dojki Nada održat će se sutra u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Sav prihod od prodanih ulaznica koje se mogu kupiti u prostorima Udruge Nada i na blagajni HKD-a prije početka koncerta idu za kupovinu hladnjaka za Kliniku za onkologiju i radioterapiju te kreveta za Kliniku za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


– Frižider za Onkologiju kupit ćemo odmah nakon što iz KBC-a Rijeka dobijemo točne specifikacije dok ćemo za krevete za kirurgiju koji su prilično skupi vjerojatno još neko vrijeme prikupljati sredstva. Plan nam je donirati tri kreveta, čija se cijena kreće oko 12 tisuća kuna, kazala je Ivanka Penko, predsjednica Udruge Nada na  konferenciji za novinare na kojoj je najavljen koncert na kojem će nastupiti brojni izvođači s ovog područja, kao i učenici Medicinske škole u Rijeci koji će pjevati na znakovnom jeziku.


Jedan od izvođača na koncertu Pjesmom za Nadu je i Duško Jeličić koji je pozvao publiku da posluša koncert i s pedeset kuna koliko je cijena ulaznice, pomogne oboljelima od raka dojke. – Ujedno bih i sve ljude pozvao da budu tolerantniji jedni prema drugima jer vjerujem da će i na taj način biti manje oboljelih od teških bolesti, poručio je Jeličić. Dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije još je jednom podsjetila da je rak dojke vodeće sijelo raka u žena koje se pravodobnim otkrivanjem može uspješno liječiti.

– U PGŽ-u od raka dojke godišnje obolijeva dvjestotinjak žena, a umire ih sedamdesetak. Nažalost, unatoč brojnim preventivnim mjerama, petina žena javlja se s rakom u uznapredovaloj fazi kad je šansa za izlječenje manja, upozorila je dr. Glibotić Kresina.