Maškare va Kostreni

Udruga Špažićari preuzela ključeve Kostrene: Mićel Delavac glavni krivac, ali i kandidat za lokalne izbore

Sanja Gašpert

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

U sklopu manifestacije Maškare va Kostrene, od 14. siječnja do 18. veljače, održavat će se mesopusni tanci subotom, u vremenu od 21.30 do 4 sata, u dvorani Narodne čitaonice u Svetoj Luciji



KOSTRENA U prvim danima nove 2017. godine Kostrena je zasjala u maškaranom tonu. Proteklog su vikenda, naime, započela događanja pod imenom Maškare va Kostrene 2017. leta, u sklopu kojih je najavljen niz manifestacija vezanih za maškaranje, kao jedne od rijetkih živućih tradicija na području Općine Kostrena. Nova mesopusna sezona započela je odmah nakon blagdana Sveta tri kralja. Udruga Špažićari je u Narodnoj čitaonici Sveta Lucija preuzela ključeve Općine Kostrena te podignula mesopusta Mićela Delavca, kao krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana.


– Mićel Delavac je, kako bi se to reklo, čovik iz naroda, vredan i pošten, va plaven trlišu i z plavun baretun na glave, s ken ćemo va oveh dva meseca se storit za dobrobit naše Kostrene i njezineh judi. Lopata ku ima je vela da se šnjun more pobrat i hitit se zlo i naopako ča se z rukamin i metlun ne more. Naš Mićel Delavac bit će naš nositelj liste za lokalni izbori pa tako već sad službeno najavljujemo kandidaturu Špažićara, istaknuto je na preuzimanju ključeva koje je proteklo bez predstavnika Općine Kostrena. Kako su doznali u Udruzi, razlog nedolaska općinara bili su godišnji odmori. Ključevi će u rukama Špažićara biti do Velike srijede, odnosno Pepelnice, 1. ožujka, kada će se spustiti zastor za još jednu mesopusnu sezonu.


Nova ponuda


U sklopu manifestacije Maškare va Kostrena, od 14. siječnja do 18. veljače, odnosno sljedećih šest subota održavat će se tradicionalni mesopusni tanci, u vremenu od 21.30 do 4 sata, u dvorani Narodne čitaonice u Svetoj Luciji. Za zabavno-glazbeni program kroz svih šest subota zadužena je grupa Venus iz Kraljevice. Maškare i ostale posjetitelje očekuje nova raznovrsna ugostiteljska ponuda po pristupačnim cijenama, tombola, a nagrađivat će se najbolja pojedinačna i najbolja grupna maska.




Organizirane maškarane grupe mogu se unaprijed najaviti i rezervirati svoj stol na broj telefona predsjednika udruge Daria Modrića – 098/906-4713. Špažićari će u znak dobrodošlice kao pravi domaćini organizirane maškarane grupe od minimalno 10 ljudi, kao i proteklih godina, darivati kupusom i kobasicama te domaćim fritulama i kroštulima. Također, Špažićari će imati i svoju kandidatkinju za Kraljicu riječkog karnevala, Tinu Gojak, uz koju će biti grupa od desetak članova Udruge, a predstavit će se gledateljstvu i članovima ocjenjivačkog žirija plesno-glumačkim performansom.


Također, najavljene su i dvije nedjeljne dječje redute, 22. siječnja. i 5. veljače, uz grupu Venus i animatora, krafne, grickalice i sokove.


U subotu, 11. veljače na rasporedu je 26. po redu Maškarani auto-rally Pariz-Bakar, najdugovječnija prateća manifestacija Riječkog karnevala. Nakon Krimeje i riječkog Korza, »puknuti oktanci« dolaze u Kostrenu, gdje će se na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati ispit vožnje spretnosti između čunjeva. U nedjelju, 26. veljače na rasporedu je 34. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci, kao kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru pa i šire. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici, pa će tako biti i ove godine.



– Meštar od maškar, va ime nove vlasti, obećivan mještanimi da će njin bit puno bolje nego do sad! Najprvo ćemo neš za se storit – to su nove prostorije udruge aš su nan ove ke imamo premiće. Kako reče ona naša narodna: u se na se i poda se. Lane to nismo dospeli aš je mesopust bil fanj kratak pa ćemo ovo leto to storit.


Obećivamo počet z gradnjun staračkega doma va ken ćemo osin naših nonić i nonica stavit i našu omladinu ka će se doć odmorit od sedenja i nedela. Baren tako će ustat va Kostrene, neće morat poć va Europu al Ameriku, kako bi se ono reklo trbuhon za kruhon. Finit ćemo kanalizaciju i vodovod va Glavanimi, Šubatimi i Raspelju i do sake kuće storit put.


Storit ćemo parkiralište kod Narodne čitaonice da svit ki dohaja na maškarani tanci ima kade parkirat svoji auti. Storit ćemo vatrogasni dom za naši kostrenski vatrogasci. Za mještani Doričić storit ćemo dječje igralište i javnu rasvjetu na nove ceste. Storit ćemo Muzej pomorstva va staroj škole Sveta Barbara da se moremo kulturno uzdizat i videt kakov su to pomorački život imeli naši oci i nonići. Storit ćemo centar Općine Kostrena va Žuknice aš smo mi mepar jedino mesto ko nima svoga centra nego je se raštrkano po naseljimi. Storit ćemo bazen za se mještane aš do Kantride treba fanj vozit. Kako je sako leto se više i više kostrenske dičice, storit ćemo novi dječji vrtić.


Dopeljat ćemo Trumpa kako bi investiral ki solad va Kostrenu. Otpret ćemo parfumeriju va Urinju, najveću va države. Znet ćemo policijsku kameru na Doričićimi da šoferi ne hitaju soldi na globe, a i namin će rabit da moremo z alegorijskim kolimi brže dospet na karneval v Riku. Kalat ćemo benzin na bar 2 kune da judi imaju ča za pojist i popit. Simi mještanimi dat ćemo solad koliko god ki bude iskal i to bez kamati. Va Kostrene ćemo otpret školu čakavske besede. Simi Špažićarimi dat ćemo medikamenti kako ne bi obolevali od gripe i viroze za vrime maškar, kazao je meštar Dario.



Špažićari za 2017. godinu spremaju novu originalnu masku koju će premijerno prezentirati baš na karnevalskoj povorci. Na mesopusni utorak, 28. veljače Špažićari, nakon prijepodnevnog druženja s djecom u Dječjem vrtiću Zlatna ribica u Kostreni, obilaze Kostrenu uzduž i poprijeko posjećujući ugostiteljske objekte i na taj način obilježavajući posljednji dan pod maskama.


Taj dan je poznat po nazivu Marća po Kostrene. Sljedeći dan, na čistu srijedu, 1. ožujka, mesopustu Mićelu sudit će se i presudit za sva (ne)djela koja je učinio i za koja ga se tereti.