Volonteri

Udruga “Portić”: Tete i barbe pričalice uljepšavaju djeci bolničke dane

Barbara Čalušić

Snimio:Silvano Ježina

Snimio:Silvano Ježina

Tete i barbe pričalice imaju podršku Grada Rijeke, a najveća vrijednost ovog projekta je skrb o djeci u emocionalno zahtjevnim trenucima kao što su hospitalizacije



RIJEKA Udruga za promicanje dobrobiti djece »Portić« od 9. do 11. listopada organizira seminar za tete i barbe pričalice koji već devet godina kao volonteri posjećuju djecu na liječenju u dječjoj bolnici na Kantridi i pripovijedaju im priče. Najavljujući novo izdanje seminara za koji se prijavnica može pronaći na mrežnim stranicama Portića, Maja Opašić, voditeljica programa »Tete i barbe pričalice«, kazala je kako se ovaj program provodi na pet odjela Klinike za pedijatriju i Klinike za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


– Tete i barbe pričalice djeci uljepšavaju bolničke dane, posebice djeci smještenoj Odjelu hematoonkologije koja zbog prirode svoje bolesti dugo borave u bolnici – istaknula je Opašić.


Prema riječima Maje Pudić, voditeljice Službe za socijalnu skrb u Gradu Rijeci, tete i barbe pričalice kao primjer dobre prakse nevladinih udruga imaju podršku Grada, dok je savjetnica za zdravstvo iz Primorsko-goranske županije Vedrana Fržop istaknula kako je najveća vrijednost ovog projekta skrb o djeci u emocionalno zahtjevnim trenucima kao što su hospitalizacije.




– Dodatno, ovaj program promovira čitanje kao vrijednost od malih nogu – dodala je Fržop. Partneri u projektu su Gradska knjižnica Rijeka, posebice njezin dječji odjel Stribor, a kako kaže Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, volonterima se nudi besplatna članarina, mogućnost posudbe više knjiga, kao i pomoć pri izboru naslova.


– Ovaj program koji će uskoro napuniti deset godina provođenja tako nešto i zaslužuje. Posebnu zahvalu zaslužuju i volonteri koji ovom projektu daruju svoje slobodno vrijeme i to čine s posebnom radošću. Iz razgovora s njima doznao sam da oni nemaju osjećaj da nešto daju, već upravo suprotno, da sudjelovanjem u ovom volonterskom projektu puno toga primaju, poručio je Cvjetković.


U projekt se mogu uključiti svi stariji od 16 godina, a tete i barbe pričalice svake godine okupe više od stotinu volontera koji svaku večer djeci u bolnici na Kantridi pričaju priče.