Specijalna policija

Udruga Ajkula od 8. do 15. kolovoza na Velebitskom hodočašću

Andrej Petrak

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula i ove će se godine prisjetiti svojih poginulih suboraca na već šestom, tradicionalnom, Velebitskom hodočašću zahvale Majci Božjoj od Krasna. U svetište u Krasnu prinest će zahvalnu svijeću u čast braniteljima i policijskim specijalcima koji su u Domovinskom ratu poginuli na Velebitu.


Hodočašće dugo 250 kilometara organizira se u suradnji s International Police Association – Sekcija Hrvatska i Športskim društvom Čopalj, a počinje 8. kolovoza na Tulovim gredama i završava u Krasnu na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Na zahtjevan put zasad kreće osam hodočasnika, među njima i jedna žena, a predsjednik USP Ajkula Perica Prpić, čelnik IPA – Sekcije Hrvatska Miljenko Vidak te predsjednik ŠD-a Čopalj Vladimir Paušić pozvali su sve zainteresirane da im se do petka pridruže.


– Na kraju tradicionalnog hodočašća u Krasnu zahvalit ćemo se i pomoliti za Domovinu, za sve naše poginule i žive suborce. Za ovakav pothvat potrebna je izuzetna tjelesna i psihička sprema, kao i znanje, u čemu nam pomažu naši partneri iz ŠD-a Čopalj. Cijelu rutu proći će osam najspremnijih, ali putem će nam se pridružiti i drugi sudionici, objasnio je Perica Prpić.




Prva etapa hodočašća započinje 8. kolovoza kod Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve sv. Frane u Podpragu, gdje je spomen ploča s imenima 51 pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu. Prije samog polaska bit će služena misa, a svećenik će blagosloviti Zavjetnu svijeću te hodočasnike, koji će svijeću nositi cijelom dionicom.


Duž Velebita obići će se sve pozicije boravka hrvatskih vojnika, kao i mjesta sa spomen-pločama poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i Specijalne jedinice policije Rijeka Ajkula: Marinu Jakominiću, Brunu Bolanči i Ivici Antončiću. Također, obilaze se svi najviši visovi Velebita: Sveto brdo, Vaganjski vrh, Malovan, Visočica, Alan i Zavižan.


Hodočašće završava okupljanjem u Krasnu, 15. kolovoza, za sve koji žele sudjelovati u svečanoj procesiji i svetoj misi u povodu bladana Vele Gospe te prinošenju Zahvalne svijeće u samo Svetište. Zainteresirani će se moći priključiti hodočašću na dvije međustanice: 10. kolovoza na ličkoj sjevernoj strani Velebita na poziciji Visočice, mjestu gdje je poginuo legendarni ratni zapovjednik Ajkula Marino Jakominić, te 12. kolovoza na Velebitskom prijevoju Alan.Predsjednik IPA Hrvatska Miljenko Vidak ističe da im je čast sudjelovati u ovom projektu, kojim se nastoji očuvati tradicija i sjećanje na ratne dane te mlađim naraštajima prenijeti činjenice i istine o obrani domovine. Vladimir Paušić rekao je da je hodočasnike pet godina pratilo lijepo vrijeme pa se nada da će tako biti i ove godine.