Suradnja sa Sveučilištem Washington

Učenički dom Podmurvice: Predstavljen projekt multisenzoričkog vrta

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Riječ je o projektu koji osim osiguravanja prostora za relaksaciju, rekreaciju i edukaciju učenika i djelatnika Doma, ima za cilj i integraciju socijalno isključenih skupina u društvo i ostvarivanje visoke razine povezanosti s lokalnom zajednicom



RIJEKA  U suradnji s profesorom i krajobraznim arhitektom Danielom Winterbottomom te studentima sa Sveučilišta Washington u Seattleu, u Učeničkom domu Podmurvice prije sedam godina nastao je prvi multifunkcionalni vrt s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce u Hrvatskoj, a jučer je održano predstavljanje završnog dizajna tog prostora.


Naime, ovog je rujna suradnja s američkim studentima i njihovim profesorom obnovljena te je pokrenut projekt uređenja zapuštenog dijela Učeničkog doma i oblikovanje multisenzoričkog vrta.


Riječ je o projektu koji osim osiguravanja prostora za relaksaciju, rekreaciju i edukaciju učenika i djelatnika Doma, ima za cilj i integraciju socijalno isključenih skupina u društvo i ostvarivanje visoke razine povezanosti s lokalnom zajednicom.




Ta se povezanost s lokalnom zajednicom očituje kroz suradnju sa Sveučilištem u Rijeci, Društvom tjelesnih invalida Grada Rijeke, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Dječjim vrtićem Rijeka – podcentar Podmurvice i Mjesnim odborom Podmurvice.


Projekt se provodi pod službenim pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a aktivno ga podržavaju i Grad Rijeka te KD Čistoća.


Koncept uređenja vrta realizirat će se kroz naredna dva mjeseca, a pri oblikovanju vrta vodit će se računa o znanstvenim pretpostavkama kako je putem posebno odabranih mirisa, okusa, boja, zvukova i tekstura, odnosno ciljanim oblikovanjem prostora, moguće interaktivno djelovati na svih pet osjetila, čime se omogućuje optimalan psihofizički, kognitivni i emocionalni razvoj osobe.