Javno predstavljanje

Učenice Trgovačke i tekstilne škole pretvorile Korzo u modnu pistu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Buduće krojačice, dizajnerice odjeće i komercijalistice jučer su se ispred zgrade Grada Rijeke prošetale crvenim tepihom u modelima nastalim u školi zadnjih pet godina, obnovivši tako dugogodišnju tradiciju održavanja modnih revija škole na Korzu



RIJEKA Učenici Trgovačke i tekstilne škole jučer su riječku šetnicu pretvorili u modnu pistu, a Korzom je prošetalo dvadesetak učenica završnih razreda svih smjerova. Buduće su se krojačice, dizajnerice odjeće i komercijalistice crvenim tepihom ispred zgrade Grada Rijeke prošetale u modelima koji su u Trgovačkoj i tekstilnoj školi nastali zadnjih pet godina, a prema riječima profesorice Elmire Filan, modna revija na Korzu nekad je bila tradicija te škole.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



– Prije petnaestak godina Trgovačka i tekstilna škola svake je godine na Korzu organizirala modnu reviju. Ta je tradicija prekinuta, a nakon petnaest godina odlučili smo je obnoviti. Prikazan je ukupno 21 model, a riječ je o modelima koji su na državnim natjecanjima ostvarili zapažene uspjehe – kazala je Filan.




Uz samu modnu reviju, učenici te škole svoj su uradak izložili i u izlogu Grada Rijeke, a riječ je o mozaiku nazvanom »Četiri godišnja doba«. Pojašnjavajući kako je mozaik maturalni rad, njihova mentorica Larisa Čučković istaknula je da je rad rađen u kombinaciji mozaika i akrila.


– Riječ je o maturanticama koje završavaju usmjerenje dizajner odjeće, a svaka je učenica bila zadužena obraditi jedno godišnje doba, pa je tako Stella Čorak autorica zime, Ivona Bunić proljeća, Margareta Toljan ljeta te Iva Dumančić jeseni – kazala je Čučković.Rad maturantica u izlozima na Korzu prema najavama ravnateljice Trgovačke i tekstilne škole Antonije Bukša moći će se pogledati još dva tjedna, a navodeći kako je revija bila prilika da se škola predstavi javnosti, ravnateljica je istaknula kako učenici te škole nerijetko ostvaruju velike uspjehe, ali ih nemaju gdje pokazati. – Objedinili smo različita područja sa željom da pokažemo gotovo sve kapacitete kojima škola raspolaže – istaknula je ravnateljica.Danas unutar škole djeluju tri područja rada: tekstilni odjel sa zanimanjem krojač u trajanju od tri godine, ekonomija i trgovina sa zanimanjem prodavač u trajanju od tri godine i komercijalist u trajanju od četiri godine, te likovna umjetnost i dizajn za zanimanje dizajner odjeće u trajanju od četiri godine.