Natječaj za osobe s invaliditetom

Učenica riječkog Centra za autizam Dora Jadronja pobjednica natječaja »Srbija velikog srca«

Hina

Foto Facebook Srbija velikog srca

Foto Facebook Srbija velikog srca

Riječ je o likovnom natječaju za osobe s invaliditetom s područja bivše Jugoslavije koji je organizirala Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom »Srbija velikog srca«



ZAGREB Učenica riječkog Centra za autizam Dora Jadronja i Jelena Vušković iz Crne Gore pobjednice su likovnog natječaja za osobe s invaliditetom s područja bivše Jugoslavije koji je lani u prosincu organizirala Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom »Srbija velikog srca«.


Drugo mjesto osvojili su Siniša Vucelja (BiH), Violeta Malikanović (Srbija), Lena Baljak (Srbija) te Marko Popović (Crna Gora). Treće mjesto podijelile su Jelena Grbić i Milena Gardinović iz Srbije.Specijalnu nagradu žirija osvojila je Jelena Jakonić iz Srbije, koja ima atrofiju oba očna živca i vidi samo boje ukoliko ima dovoljno dnevne svjetlosti i emocionalno je stabilna.

Četveročlani žiri pregledao je i ocijenio više od 40 likovnih radova pristiglih na natječaj, autora uzrasta od šest do 52 godine i sa dijagnozama autizma, cerebralne paralize, Downovog sindroma, mentalne retardacije i slabovidosti.


Izložba ovogodišnjih radova će biti otvorena u Beogradu početkom svibnja. Na otvaranju će biti uručene nagrade najuspješnijim učesnicima, a izložba će biti organizirana i u drugim gradovima i državama iz kojih potiču autori, ističu u priopćenju iz humanitarne organizacije »Srbija velikog srca«.





U Beogradu će 31. ožujka biti održana dječja modna revija na kojoj će mali manekeni nositi i majice s motivima likovnih radova s natječaja. Prihod od kupovine majica će biti iskorišten za daljnji razvoj programa podrške djeci s razvojnim teškoćama i invaliditetom u cijeloj regiji – besplatna putovanja za obitelji, komunikatori za neverbalnu djecu, detektori epileptičnih napada za autiste kod kojih se epilepsija javlja u pubertetu i pod rizikom su do određivanja odgovarajuće terapije, obuku terapeutskih pasa i drugo.


Humanitarna organizacija »Srbija velikog srca« ističe da inzistira na rušenju predrasuda po pitanju međudržavne suradnje u regiji smatrajući da je naša zajednička obaveza i odgovornost pomoć i podrška osobama sa invaliditetom da žive i razvijaju se što kvalitetnije usprkos teškoćama s kojima su suočene. Naglašavaju da suradnjom s udrugama i institucijama žele učiniti osobe s invaliditetom vidljivim, pokrenuti svijest društva o kvalitetama koje posjeduju i pobrinuti se da istinska socijalna inkluzija bude zajednički nazivnik na ovim prostorima.