Zanimjlivo natjecanje u Islamskom centru

Učači Kurana u Rijeci: Najbolji od 101 natjecatelja dobit će tri tisuće eura

Mirjana Grce

Natjecatelji trebaju znati citate na arapskom jeziku napamet i znati ih prevesti na svoje materinje jezike, pokazati razumijevanje teksta i znati ga tumačiti, ističe glavni riječkim imam Hajrudin Mujkanović



RIJEKA » Biti učač Kurana je prije svega velika čast. A natjecanje je mogućnost da se mi učači iz raznih zemalja družimo, da se družimo s Kuranom koji je vodilja u našem životu, da pokažemo svoje znanje, iako su neki od nas hafizi, a neki nisu – tako kaže Ehlimana Godinjak, mlada žena iz Sarajeva, jedna od natjecateljica na Prvom natjecanju učača Kurana što se održava u riječkom Islamskom centru.


   Natjecanje su organizirali Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ministarstvo vakufa Države Katar – Fondacija Džasim Bin Mmuhammed Al Thani te Medžlis Islamske zajednice Rijeka i ono je okupilo 101 natjecateljicu i natjecatelja, najviše iz Hrvatske, te iz BiH, Slovenije i Makedonije. Riječ je o mladim ljudima, srednjoškolcima, studentima i malo starijim zaljubljenicima u Kuran, od kojih će u završnici natjecanja desetero najboljih biti nagrađeno vrijednim nagradama.


Fondacija Katar


A nagrade – od kojih prva, uz neke vrijedne darove iznosi tri tisuće eura – kao i sve ostale troškove natjecanja financijski je osigurala spomenuta Fondacija Države Katar, koja je, kako je poznato, u najvećem dijelu financirala izgradnju riječke džamije i Islamskog centra.




   Koliko je islamskim vjernicima ovaj skup važan govori i to što su se na njegovom svečanom otvorenju okupili i govorili mnogi uglednici, svi naglašavajući otvorenost i multikulturalnost Rijeke, a organizatori pak i to da je natjecanje prvi put organizirano na način da se od natjecatelja traži učenje, razumijevanje i tumačenje Kurana. Uz zagrebačkog muftiju dr. Aziza Hasanovića te Nassera Al Sulejtija, izaslanika ministra vakufa Katara te domaćina riječkog glavnog imama Hajrudina Mujkanovića, otvorenje skupa pozdravio je i mr. Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, a skup je izravno prenosila Al Jazeera, katarska televizijska kuća.


   – Ovo je natjecanje za osobe koje nisu s arapskog govornog područja. Učači Kurana su osobe koje uče Kuran na arapskom jeziku, ali uz to izučavaju Kuran na sebi razumljivom jeziku, objasnio je za naš list imam Mujkanović rekavši da natjecatelji trebaju pokazati znanje – trebaju znati citate na arapskom jeziku napamet i te citate znati prevesti na svoje materinje jezike, pokazati razumijevanje teksta i znati ga tumačiti, što je kaže, poticaj da se arapski jezik što više izučava.


   Naša prva sugovornica Ehlimana Godinjak je Kuran počela učiti još kao dijete i naučila ga je za četiri-pet godina, i već je hafiz, što znači da cijeli tekst Kurana na arapskom jeziku znade napamet. Danas je pred magisterijem arapskog i turskog jezika i književnosti te zaposlena kao prevoditeljica za arapski jezik na Al Jazeeri Balkans.


Melodiozni izgovor


I 19-godišnji natjecatelj iz Rijeke Ammar Đikić, čiji je otac riječki imam, a majka mualima – vjeroučiteljica i također učač Kurana, isto tako je učenje Kurana počeo kao dijete, u obitelji. Objasnio nam je da se Kuran uči – da se radi o melodioznom izgovoru, učenju teksta Kurana, učenju prema određenim zadanim melodijama.


   – Učenje Kurana je za vjernika muslimana najveća čast. Tako da ne postoji bolje djelo u vjeri nego izučavanje Kurana, učenje Kurana, slušanje te na taj način onda i život po Kuranu. Pohađao sam Islamsku gimnaziju u Zagrebu u kojoj sam naučio osnove arapskog jezika, a onda je sve to probudilo želju u meni da sam nastavim izučavati Kuran i arapski jezik, da slušam neke svjetski priznate učače hafize koji su mi se svidjeli pa sam od njih mogao čuti brojne stilove, učenje, melodije, kaže nam mladi Đikić koji čeka vizu za Katar gdje želi studirati, a zanima ga informatika, isto tako arapski jezik i izučavanje Kurana. Već je sudjelovao na nekoliko natjecanja i bio je već i nagrađivan, no ovo riječko natjecanje je, kaže, za njega posebno i najvažnije jer se održava u njegovom gradu, u riječkoj džamiji i Islamskom centru.