Dobar start

UZLAZNA PUTANJA “Lenac” u prvom kvartalu u plusu od šest milijuna kuna

Orjana Antešić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Nakon pozamašnog gubitka od 21,5 milijuna kuna, s koliko se podvuklo lanjsku poslovnu godinu, remontno brodogradilište »Viktor Lenac« ponovo je u uzlaznoj financijskoj putanji. U izvješću za prvi kvartal ove godine brodogradilište u Martinšćici iskazuje neto dobit od čak 6 milijuna kuna.


Dobra popunjenost


To je potpuni zaokret u odnosu na prošlogodišnji start kada je u prva tri mjeseca »Lenac« već bio »natukao« minus u otprilike istom iznosu. Pa ako je po onoj staroj narodnoj da se po jutru dan poznaje, ova poslovna godina u »Lencu« ne bi smjela biti jedna od onih »gladnih«. Doduše, prerano je još o tome govoriti, pogotovo kada je u pitanju brodogradilište čija su bazična djelatnost remonti.


Prema izvješću objavljenom na Burzi, dobar ovogodišnji start rezultat je dobre popunjenosti kapaciteta što je, u konačnici, rezultiralo i većim prihodima koji su, u odnosu na lani, skočili za čak 27 posto i iznosili su nešto više od 65 milijuna kuna. Tijekom prva tri mjeseca u Martinšćici se radilo na 22 projekta, od kojih je do konca ožujka njih 16 bilo odrađeno dok ih se šest još vodilo kao »proizvodnja u tijeku«. Pojedinačno najvredniji poslovi bili su oni koji su odrađeni za Američku ratnu mornaricu. Riječ je bila o standardnim remontnim poslovima koji su obavljeni na četiri broda iz njihove Šeste flote. S druge strane, po kvantiteti su dominirali poslovi odnosno remonti koji su odrađeni za domaće naručitelje, a takvih je bilo deset.

Izgledni poslovi


Uprava »Viktora Lenca«, koju sada vodi Sandra Uzelac nakon što je Aljoša Pavelin krajem ožujka dao ostavku na mjesto predsjednika, u svom izvješću konstatira da se dobra popunjenost kapaciteta nastavila i u travnju, uz izgledne poslove za svibanj i lipanj, pa su očekivanja da će se »uzjahani« trend pozitivnih rezultata poslovanja u Martinšćici nastaviti i u idućem razdoblju. Valja spomenuti i da je koncem ožujka »Viktor Lenac« imao 427 zaposlenih, s prosječnom neto plaćom od 6.632 kune.