Objavljena brojka

U županijskim srednjim školama 2.928 upisnih mjesta

Tihana Tomičić



RIJEKA Kolegij župana donio je prijedlog plana upisa u prvi razred srednjih škola – plan obuhvaća 2.928 novih srednjoškolaca, a riječ je zapravo o evidenciji  koliko je djece završilo osnovnu školu u našoj županiji i procjenu broja djece koja će se u županijske škole upisati iz drugih dijelova Hrvatske. U Primorsko-goranskoj županiji učenicima je dostupno 125 razrednih odjela sa 89 različitih programa, rečeno je na redovitom press kolegiju.


Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o raspodjeli sredstava vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina – Županija je zaprimila njihove programe rada i financijske planove i donijela odluku o rasporedu 350.000 kuna za osam vijeća i pet predstavnika nacionalnih manjina. Po manjinskom vijeću dodjeljuje se 30.000 kuna, a manjinama koja imaju svoja vijeća i predstavnike u jedinicama lokalne samouprave dodatno će se po vijeću i predstavniku dodijeliti 1.500 kuna. Također će se za svakog predstavnika na županijskoj razini izdvojiti 17.000 kuna.


Po pitanju izbora predstavnika u radna tijela Jadransko-jonske euroregije, Primorsko-goranska županija imenovala je predstavnike u sedam komisija: Ljudevita Krpana u Komisiju za promet i infrastrukturu, Valerija Jurešića u Komisiju za turizam i kulturu, Koraljku Vahtar Jurković u Komisiju za zaštitu okoliša, Melitu Raukar u Komisiju za proizvodne aktivnosti, Mladena Brajana u Komisiju za ribarstvo, Dragicu Marač u Komisiju za socijalna pitanja, te Lorisa Raka u Komisiju za administrativna pitanja i javna priznanja.




Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je na redovitom press kolegiju 25. sjednicu regionalnog parlamenta za 31. ožujka s 15 točaka dnevnog reda, a dotad će biti poznati i dobitnici ovogodišnjih županijskih nagrada. Bit će donesena i odluka o financiranju zgrade područne škole u Puntu, izvješće o stanju sustava civilne zaštite, financiranje poduzetnika, koncesije na pomorskom dobru te izbore i imenovanja. Fabijanić je najavio i dolazak predsjednika Estonije, Toomasa Hendrika Ilvesa, koji će u srijedu, 23. ožujka posjetiti Rijeku i riječko sveučilište.


Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević govorila je o odlukama kolegija župana koje se tiču potpora jedinicama lokalne samouprave, ovisno o tome jesu li u Gorskom kotaru ili priobalju:


Potpore linijskog prometa


– Radi se o potporama županijskog linijskog prometa i održavanja nerazvrstanih cesta. Mogući korisnici su lokalne samouprave s područja Gorskog kotara, kao i Općina Klana. Gradovi i općine kandidirali su  iznos od 450.000 kuna, ali s obzirom da je u proračunu osigurano 315.000 kuna, raspodjelom je odlučeno da sve jedinice lokalne samouprave dobiju odgovarajuće iznose, kazala je pročelnica Milošević. Potpore Županije, pak, za održavanje nerazvrstanih cesta, iznose 450.000 kuna.


– Nastojalo se udovoljiti svima kako bi svaka jedinica lokalne samouprave dobila potporu. Očito je da neće svi biti zadovoljni, ali u okviru mogućnosti smatramo da je to značajno, istaknula je pročelnica.


Iz proračuna su dodijeljena sredstva i obalnim jedinicama lokalne samouprave za redovno održavanje pomorskog dobra, kao što su sanacija obala, šetnica, ograda i hortikulture. U proračunu Županije izdvojen je iznos od 1,7 milijuna kuna za sanaciju posljedica izvanrednih događaja, poput potresa ili olujnog vjetra (300.000), dok je preostalih 1,4 milijuna dodijeljeno jedinicama lokalne samouprave kao potpora održavanju pomorskog dobra.