Jeziv prizor u blizini stare ceste Rijeka - Zagreb

U šumi podno Kamenjaka pronađena lešina medvjeda odsječene glave i šapa

Marinko Glavan

Uzrok smrti životinje tek će se utvrditi, nakon što ostatke pregledaju stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, no već nakon jednog pogleda bilo je jasno da je nepoznati počinitelj s trupla odrezao glavu koja inače predstavlja vrijedan lovački trofej



RIJEKA Užas u šumi podno Kamenjaka – pronađena je lešina medvjeda s koje je netko odsjekao glavu i obje lijeve šape. Lešinu je, kako saznajemo, slučajno pronašao jedan od djelatnika Javne ustanove Priroda, a jučer su na mjesto događaja izašli pripadnici Policijske uprave koji su obavili očevid, zajedno s inspektorima zaštite okoliša i lovnicima Lovačkog društva Jelen Čavle u čijem lovištu su pronađeni ostaci medvjeda.


Uzrok smrti životinje tek će se utvrditi, nakon što ostatke pregledaju stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, no već nakon jednog pogleda na tužan prizor bilo je jasno da je nepoznati počinitelj s trupla odrezao glavu, koja inače predstavlja vrijedan lovački trofej, te dvije šape, koje slove za deliciju. Lešina je na mjestu gdje je otkrivena, nedaleko stare ceste Rijeka – Zagreb, provela vjerojatno tjedan dana, procijenili su lovnici, s obzirom na smrad koji se širio oko ostataka nesretnog mede.


Odrastao mužjak


– Riječ je o odraslom mužjaku, težine između 200 i 250 kilograma, što je prilično velik medvjed za naše prilike. Ovako od oka izgleda da je medvjed bio u vrlo dobrom stanju, dobro uhranjen, s gustim krznom, tako da je najvjerojatnije ili ubijen, ili je stradao na obližnjoj cesti pa ga je netko pronašao i odrezao mu glavu i šape, objasnio je na mjestu pronalaska medvjeda Zoran Lukić, lovnik Lovačkog društva Jelen iz Čavli.





Za krivolov je Zakonom o lovstvu propisana novčana kazna u iznosu od 7.000 do 10.000 kuna. Tom iznosu treba dodati i procijenjenu vrijednost trofeja, odnosno ubijene životinje, koja u slučaju odraslog mužjaka medvjeda može biti i višestruko veća od same kazne za krivolov, a ako je pritom korišteno neprijavljeno oružje, objasnili su nam lovnici, počinitelj može biti kažnjen i zatvorskom kaznom. 



Lešinu su pregledali i djelatnici Policijske uprave, koji su pročešljali i okolni teren u potrazi za tragovima koji bi mogli upućivati na uzrok smrti medvjeda. Obdukcija lešine bit će izvedena najvjerojatnije već danas, potvrdio je profesor Đuro Huber s Veterinarskog fakulteta i vodeći autoritet za velike zvijeri u Hrvatskoj.


– Kolege će temeljito pregledati ostatke medvjeda, kako bi utvrdili od čega je uginula. Prvo se traže najočitiji znaci, poput ulaznih rana od vatrenog oružja ili druge ozljede od kojih je životinja mogla uginuti, a ako se ne utvrdi da je stradala na taj način, ispituje se i sadržaj želuca, radi mogućnosti da je bila otrovana, kaže prof. Huber.


Krivolov rijetka pojava


U ovo doba godine, prema njegovim riječima, nije nimalo neuobičajeno zateći medvjede izvan brloga u kojima provode zimu hibernirajući.


– Naročito odrasli mužjaci su često i zimi izvan brloga. Ove godine pogoduju im i relativno visoke temperature, a nema ni snijega koji im inače otežava kretanje. Jedino ženke s ovogodišnjim mladuncima iz brloga ne izlaze do konca ožujka ili početka travnja, a kod ostalih medvjeda to je vrlo individualno, objašnjava prof. Huber.


Krivolov medvjeda, prema njegovim je riječima, u Hrvatskoj prilično rijetka pojava. Ove plemenite životinje uvjerljivo najčešće stradavaju od lovačke puške – prošle godine određena je bila kvota za odstrel od 120 medvjeda, a službeno ih je odstrijeljeno 98. Još 17 ih je izgubilo živote na druge načine.


– Od tog broja zabilježen je tek jedan jedini slučaj krivolova, podno Velebita, dok su gotovo svi ostali stradali u prometu, od naleta vozila, što je, s obzirom na blizinu ceste, moguće i u ovom slučaju, kaže profesor Huber, dodajući kako će se danas poslijepodne znati više o razlogu stradavanja medvjeda s Kamenjaka.