Pošumljavanje

U subotu u Kampusu počinje sadnja aleje drena

Ingrid Šestan Kučić



Sveučilište u Rijeci priključit će se građanskoj inicijativi pošumljavanja u subotu, 26. listopada u 11,30 sati sadnjom aleje drena u Kampusu. Riječ je tek o jednoj u nizu akcija koju Sveučilište provodi u svojoj ekološkoj orijentaciji, jer kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknula rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, čvrsti je stav da tema ekologije treba biti prioritet Sveučilišta.


– To je i top-tema Europe i UN-a i jedna od najvažnijih tema uopće. Želimo poslati poruku da je riječko sveučilište ekološki osviješteno i osjetljivo na ‘zelene’ teme. Provodimo politiku Sveučilište bez plastike, a 26. listopada pridružujemo se datumu koji je građanska inicijativa. Želimo podržati građane koji osjećaju da kroz svoj aktivizam mogu pridonijeti zajednici. Krećemo sa sadnjom 10 stabala, a to je tek početak, jer jedno smo od rijetkih sveučilišta bez plastike, a radimo i na razvrstavanju i smanjivanju otpada, kazala je rektorica.


Smanjenje plastične ambalaže na Sveučilištu, dodao je ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, uglavnom se odnosi na amblažu vezanu uz prehranu pa se tako u studentskim menzama više ne korsite plastične čaše, smanjuje se sama ambalaža namirnica, a postavljene su i fontane s vodom. Pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarnje zemljištem Grada Rijeka Srđan Škunca najavio je da će u akciji pošumljavanja sudjelovati i KD Čistoća, a osim Kampusa, akcijom će biti obuhvaćeno više gradskih područja pa su se u akciju uključili i mjesni odbori, a akcija je i dio programa EPK. U sklopu te akcije pošumljavat će se i brdo Sv. Križ i to crnim borom, a po raznim riječkim punktovima sadit će se i masline, grmovi, koprivić i druga stabla. Predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima prof. dr.




Rajka Jurdana Šepić dodala je da je Sveučilište u Rijeci uključeno u Rijeka EPK 2020 projekt kroz 2 programska pravca, a jedan od njih je 27 susjedstava.


– Jedno od tih susjedstava je i Kampus UNIRI, a u okviru projekta ostvarena je suradnja sa Susjedstvom Drenova i iz toga razloga u usbotu se sadi aleja drena, a u idućim akcijama sadnje uključit će se i druga susjedstva, najavila je prof. dr. Jurdana Šepić.


Dodajući da su studenti ekološki osviješteni te da podržavaju »zelene« akcije, predsjednica Studentskog zbora Tea Dimljašević pozvala je studente, ali i sve građane, da se priključe subotnjoj akciji.