Trg mlikarice

U subotu u Dražicama Festival palente i sira

Sanja Gašpert

Festival palente i sira / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Festival palente i sira / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Manifestaciju će pratiti  bogat kulturno-zabavni program koji počinje u 14 sati sajamskom ponudom i »strganjem kompira«, u 16 se pali oganj, u 17 je početak kuhanja male palente va kotliću... a u 20 velo finale, odnosno stresanje vele palente



JELENJE Ove godine jubilarni, 10. festival palente i sira bit će održan u subotu, 25. lipnja na Trgu mlikarice u Dražicama, a riječ je o najmasovnijoj i najposjećenijoj manifestaciji na Grobnišćini, pokrenutoj 2007. godine, koja se održava naizmjenično – jedne godine u Dražicama, a druge u Čavlima, u organizaciji općina Čavle i Jelenje, njihovih turističkih zajednica i Udruge Palentar te u suradnji s Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu i ruralni razvoj.


Tim je povodom održana konferencija za novinare na kojoj je istaknuto kako će i ovogodišnju manifestaciju pratiti bogat kulturno-zabavni program, a kao novost istaknuto je natjecanje u kuhanju male palente u kotlićima, za koje se mogu prijaviti svi zainteresirani.



Kako je najavio Nikola Vrančić iz Udruge Palentar, i ove će se godine kuhati oko 500 kilograma palente te posjetiteljima biti besplatno podijeljeno 2.000 porcija.– Za to ćemo utrošiti oko 200 kilograma krumpira i isto toliko brašna, odnosno palente, oko pet kilograma soli, četiri kilograma putra. U kuhanju palente sudjelovat će, odnosno izmjenjivati se tridesetak kuhara, inače članova naše Udruge, Grobničkih dondolaša, Grajskih maškara, koje će i ove godine voditi »meštrica od palente« Grozdana Rak. U kuhanju će se izmjenivati ekipe od po sedam kuhara, koji će nekoliko minuta kuhati, a potom desetak minuta odmarati. Inače, palenta se kuha dok se ne zgusne, a nakon toga se peče, kazao je Vrančić.




– Festival palente i sira, projekt prvi put realiziran 2007. godine, rezultat je suradnje dviju općina, Jelenje i Čavle, a inicirao ga je danas pokojni Živko Šupak, s ciljem da se spasi od zaborava grobnička tradicija – palenta i grobnički sir. Stvaranje brenda od dviju naizgled običnih namirnica u potpunosti je uspio, tako da je danas riječ o manifestaciji koja uživa najveću posjećenost na ovom području. Palenta i grobnički sir predstavljaju svojevrsnu kulturu ovog dijela stanovništva Republike Hrvatske, ne samo u smislu prehrane, već i njegovanja tradicije preuzete od predaka. Tako kuhanje palente ima svoj poseban recept, a jedna od zastupljenih namirnica je i krumpir, pa se tako opravdano ova vrsta palente naziva »kompiricom«. Grobnički sir, proizveden u domaćinstvima, poslužuje se kao prilog palenti, što u konačnici čini cjelovito jelo – obrok. U samim počecima festivala pomoć je pružio Zdravko Zaharija koji je u suradnji s 3. majom izradio veliku pinjatu zapremine 700 litara, kao i Stolarija Došen čiji su djelatnici izradili drveni tanjur promjera tri metra, na koji se istresa palenta. Nekada je Grobnik bio poznat po uzgoju kukuruza, što je do danas zapostavljeno. Ipak, kao i svake godine, i na ovogodišnjoj će nam manifestaciji mlinar Bruno Kukuljan iz Martinovog Sela pripremiti palentu mljevenu od posebnog zrna kukukuruza, kazala je Gordana Gržetić iz Udruge Palentar.


I ovogodišnju će manifestaciju pratiti mnogobrojni nastupi udruga i gostiju, pa tako ovaj događaj poprima i zabavni karakter.


– U 14 sati je početak sajamske ponude, kao i »strganje kompira«, u čemu će pomoći jelenjske umirovljenice, u 16 se pali oganj, u 17 je početak kuhanja male palente va kotliću, u 18 počinje kulturno-zabavni program, u 19 izbor najbolje male palente, u 20 velo finale, odnosno stresanje vele palente te u 21 sat nastup Mastersa i Lane Jurčević. Voditelji programa su Alen Polić i Frenki Fućak, a u programu sudjeluju klape Trabakul i Grobnik, Zumba Eli, Plesni centar Sirius, KUD Zvir, Alen Polić, Jelenske maškare, Udruga Vidov san za čistu planetu – kazala je Matea Jagičić iz Turističke zajednice Jelenje.