Sigurno u školu

U subotu HAK-ova akcija: Biciklima i romobilima na Gat Karoline Riječke

Sanja Gašpert

Arhiva NL

Arhiva NL

Organizatori pozvali djecu od tri do sedam godina da pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu



RIJEKA Osamnaestu godinu za redom Autoklub Rijeka provodi odgojno-preventivnu aktivnost u prvom tjednu škole pod nazivom »Sigurno u školu s HAK-om«, koja će ove godine biti održana sutra, u subotu, s početkom u 10 sati na Gatu Karoline Riječke, najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora, koji su pozvali djecu od tri do sedam godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu.


– Počinje još jedna nova školska godina, novo poglavlje u životu svakog školarca, a ponajprije najmlađih, onih koji prvi put kreću u školu i sjedaju u školske klupe. Uz sve nove obaveze vrlo je važno sigurno stići do škole, i to je ono što brine roditelje. Zato se već 40-ak godina s početkom nove školske godine provode aktivnosti kojima se želi upozoriti sve sudionike u prometu da počinje škola, da su djeca ponovo u velikom broju sudionici u prometu i da je potreban povećan oprez.


Europska baza podataka kaže kako godišnje u zemljama Europske unije pogine 1.100 djece, dok ih je više od sto tisuća ozlijeđeno, što su alarmantni podaci, kazao je prof. Hrvoje Baričević, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci.




Dodao je kako je cilj aktivnosti koje se već godinama provode početkom nove školske godine uz pomoć medija senzibilizirati javnost na potrebu pojačane pažnje u prometu, jer djeca ponovo u velikom broju svakodnevno sudjeluju u cestovnom prometu.


Posebno upozoravamo vozače na potrebu pojačanog opreza u blizini škola, dječjih vrtića i igrališta, a roditelje da što bolje pripreme djecu za sigurno kretanje u prometu, istaknuo je prof. Baričević.


Tajnik Autokluba Rijeka, dr. sc. Mile Perić, kazao je kako je »Sigurno u školu s HAK-om« prometno-preventivna akcija koju Autoklub Rijeka provodi u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske i Postajom prometne policije Rijeka, a uz podršku medija, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.


– Podsjećamo da Autoklub Rijeka tradicionalno veliku pažnju poklanja programu i akcijama za djecu i omladinu, zato jer je to doba najprikladnije za stvaranje navika pa prema tome i stvaranje sigurnosnih navika koje bi trebale rezultirati takvim ponašanjem kod kojeg je mogućnost nezgoda manja, kazao je dr. sc. Perić.


Jure Jurković iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU Primorsko-goranske iznio je statističke podatke iz prošle godine, prema kojima je na području Primorsko-goranske županije u razdoblju od rujna do lipnja, dakle za vrijeme trajanja školske nastave, u prometu stradalo 22 djece osnovnoškolske dobi, od kojih je jedno dijete, devetogodišnjakinja iz Kostrene, nažalost smrtno stradalo, četvero djece je teže, a 17-ero lakše ozlijeđeno.