Nikad kraja

U slučaju matuljske tvornice ništa ne ide lako, ni brzo: Tibo u stečaju tek 24. svibnja

Orjana Antešić

Portir i »dežurni« čuvar pogona jedini su ostali u tvornici / Snimio Marin ANIČIĆ

Portir i »dežurni« čuvar pogona jedini su ostali u tvornici / Snimio Marin ANIČIĆ

Dobar dio »tibovaca«   je  od svojih plaća od lipnja prošle godine zasad vidio samo one za rujan i listopad te minimalac za studeni, koji im je prije desetak dana isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja



MATULJI  Trebalo je proteći punih pet mjeseci otkad je zaključen prvi krug natječaja, pa dok je novo Upravno vijeće CERP-a donijelo odluku da se posljednji pokušaj prodaje matuljske tvornice brodske opreme obustavlja. Zahtjev za pokretanje stečaja TIBO-a podnio je sam direktor društva, početkom veljače, a kako stvari sada stoje stečaj bi se najranije mogao otvoriti 24. svibnja, za kada je Trgovački sud u Rijeci zakazao raspravno ročište oko otvaranja stečaja.


A u matuljskim pogonima ne radi se već mjesec dana, otkad su radnici, njih osamdeset, poslani kućama na čekanje. Nekolicina njih, kako doznajemo, prošli je tjedan odradila jedan hitni, manji posao za »3. maj«, ali proteklih tjedana jedini koji su konstanta u pogonima jesu portir i jedan »dežurni« koji brine o cijelom pogonu. Jučer, za vrijeme posjeta naše reporterske ekipe u TIBO-u je bio i još uvijek aktualni direktor Matko Pekić, no nije bio raspoložen ni za kakve susrete i izjave.


Dobar dio »tibovaca« u situaciji je da je od svojih plaća od lipnja prošle godine zasad vidio samo one za rujan i listopad te minimalac za studeni,  koji im je prije desetak dana isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja (AORPS). Jedan broj radnika ovršnim je zahtjevima početkom ove godine uspio »izvući« tri lanjske plaće – za lipanj, srpanj i kolovoz, no većina nije ništa od toga. Uljanik je u veljači trebao isplatiti zadnju tranšu od ugovorene pozajmice od ukupno pet milijuna kuna.




Riječ je o nekih sedamstotinjak tisuća kuna, koji su ostali tek misaona imenica nakon što je postalo evidentno da i sama država zagovara stečaj TIBO-a. Na sjednici Nadzornog odbora TIBO-a početkom ove godine, predstavnici CERP-a očitovali su se da jedino što se može učiniti u slučaju TIBO-a jest slijediti zakonske propise, drugim riječima, da nakon tri mjeseca neprekidne blokade računa direktor izvoli podnijeti zahtjev za otvaranje stečaja.



Da su »tibovci«, oni koji su ostali kratkih rukava za punu plaću za prošli studeni prije desetak dana dobili »minimalac« od 2.420 kuna od AORPS-a, potvrdio nam je povjerenik tamošnjeg Sindikata Istre i Kvarnera, Gordan Frlan, koji je i sam jedan iz te kategorije. Prema njegovim navodima, zadnje informacije koje je dobio iz ove Agencije ukazuju da bi svim radnicima minimalac za prosinac trebao biti uplaćen do konca ovog tjedna. Naime, ova Agencija, osim što osigurava dio radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, to isto čini i kad je u pitanju blokada računa tvrtke ukoliko je ista uzrokovana nedostatkom novca za isplatu plaća. To znači da »tibovci« zasad imaju pravo na tri minimalne plaće u RH dok ona radnička potraživanja koje AORPS osigurava u stečaju moći će dobiti tek nakon što Trgovački sud donese rješenje o priznatim tražbinama, dakle za nekoliko mjeseci. U pitanju su također tri minimalne plaće, kao i dio otpremina, ali u visini do polovice najvišeg iznosa.



Početkom travnja Trgovački sud u Rijeci donio je rješenje kojim se pokreće – kako se to formalno zove –  prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja u TIBO-u, a u kojem je za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovana Višnja Rosenberg Volarić koja je, između ostalih, vodila stečaj Veletržnice ribe.


Za vrijeme ovog postupka ništa se formalno ne mijenja. Tek kad stečajna sutkinja bude koncem ovog mjeseca, za pretpostaviti je, donijela rješenje o otvaranju stečaja, stečajna upraviteljica »zamijenit« će direktora, a radnicima automatizmom slijede otkazi ugovora o radu. U tom trenutku završavaju se samo tekući, ugovoreni poslovi,  a hoće li TIBO nastaviti raditi i proizvodnjom pokušati opstati kroz stečajni postupak, odlučit će vjerovnici na izvještajnom ročištu koje, prema nekim predviđanjima, teško da će biti zakazano prije kolovoza ili rujna. Hoće li država držati konce u stečajnom postupku kao najveći vjerovnik, a sigurno je da će se nešto morati pitati i Uljanik koji je koncem prošle godine stavio hipoteku na zemljište TIBO-a, bit će jasnije nakon što Sud utvrdi priznate tražbine vjerovnika što se, također, najranije može očekivati u kolovozu odnosno rujnu.