Predblagdanska tradicija se nastavlja

U riječkom rodilištu rođene trojke: Tena, Timo i Tobi Maršanić kao šećer na kraju godine

Barbara Čalušić

Prve, a vjerojatno i jedine riječke trojke u ovoj godini se, baš kao i mama Silvija osjećaju dobro, no tata Marin morat će pričekati Novu godinu da stignu kući



RIJEKA Božićni blagdani u Rijeci očito više ne mogu početi bez da u riječkom rodilištu ne zaplaču trojke. Tako je, kao uostalom i već nekoliko prosinaca dosad, u Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka i ove godine na svijet došla tročlana ekipa, ovaj put u mješovitom sastavu: Tena, Timo i Tobi Maršanić. Bebe su na svijet došle prije tri dana, a kako kažu liječnici, mama Silvija i djeca su dobro. Tata Marin morat će pričekati Novu godinu da mama u pratnji troje mališana stigne kući. Među njima najstarija je Tena koja je pri rođenju težila 2.080 grama i bila je dugačka 43 centimetra. Pola minute mlađi Timo imao je 1.980 grama i 41 centimetar, a Tobi koji je od Tene mlađi punu minutu, 1.840 grama i 42 centimetra. Oni su ujedno i jedine riječke trojke u ovoj godini, a kako kaže pročelnik Odsjeka rađaonice i Odsjeka za babinjače mr. Nebojša Sindik, teško da će se po tom pitanju nešto promijeniti do kraja godine. 



Dobre rezultate riječko rodilište bilježi i u uzimanju matičnih stanica iz pupkovine novorođenčadi te je od Zaklade »Ana Rukavina« nedavno dobilo i diplomu  kojom se riječkoj Klinici za ginekologiju odaje priznanje za najveći broj uzetih uzoraka u cijeloj Hrvatskoj. Otkad se od 2007. godine provodi ovaj program u riječkom je rodilištu uzeto 934 matičnih stanica, od čega je samo u ovoj godini uzeto 367 uzoraka. 





    – Unatrag posljednjih pet godina godišnje se u riječkom rodilištu dogode jedan do dva ovakva poroda. Izuzetak je 2007. godina kad smo imali čak pet takvih poroda i 2009. godina kad trojki u našem rodilištu nije bilo. Ove smo ove godine imali i velik broj blizanaca te je dosad u našem rodilištu bilo čak 47 takvih poroda – kaže Sindik. Nažalost, trend koji je zabilježen prošle godine, a to je smanjenje broja poroda, nastavlja se i ove godine. Tako je do jučer u riječkom rodilištu rođeno 3.050 beba što je 20 poroda manje nego u isto vrijeme prošle godine. 


    Sindik pak kaže da je u govoru brojki možda bolje gledati one brojke koje odražavaju kvalitetu rada, a ne samo porode. Pritom izdvaja broj djece rođene carskim rezom kojih se u riječkom rodilištu kreće oko 11 posto dok je prosječan postotak carskih rezova u Hrvatskoj 20 posto na sveukupan broj poroda. Tu je i po svjetskim kriterijima gledano jedan od najnižih zabilježenih perinatalnih mortaliteta koji iznosi dva promila. 


    – Našu kvalitetu očito su prepoznale i rodilje koje nam dolaze praktički iz cijele Hrvatske. Dolazi se i zbog alternativnih metoda poroda koje provodimo već godinama, a tu se posebno ističe bezbolan porod u epiduralnoj analgeziji. Naime, dosad je u ovoj godini od sveukupnog broja poroda njih petina bila bezbolna – ističe Sindik. Popularne su i druge alternativne metode rađanja pa je tako na stolčiću ove godine obavljeno 50 poroda dok je porod u kadi u odnosu na prošle godine zabilježio i određen porast te se ove godine u kadi rodilo oko stotinu djece.