Vrijeme (ni)je za gej svatove

U riječkom Matičnom uredu nema zahtjeva za životno partnerstvo

Srđan Brajčić

Ne očekujem da će se netko, kome se doista ne radi o velikoj potrebi, sada usred ljeta i odmora baviti pohodima na matične urede. Većina parova koji su predali zahtjeve imala je potrebu za ostvarivanjem prava. Prvenstveno parovi gdje je jedan od partnera strani državljanin ili parovi koji imaju djecu, otkriva Marko Jurčić, koordinator Zagreb Pridea



Nakon silnog odugovlačenja zakonodavca i burnog negodovanja udruga i stranaka privrženih katoličkoj crkvi, Zakon o životnom partnerstvu konačno je izglasan u hrvatskom Saboru 15. srpnja. Na snazi je odnedavno,  od 5. kolovoza, a ovim Zakonom regulira  se obiteljska zajednica između dvije osobe istoga spola. Dakle, životno partnerstvo mogu sklopiti samo istospolni parovi, pa su donošenje Zakona LGBT udruge ocijenile velikim korakom naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj. Još većim za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba. 


Gej udruge također smatraju da je zakonskim priznanjem homo obitelji jasno poručeno to da su sve obitelji jednake, da sve zaslužuju živjeti sigurno i sretno, te da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu. 


– Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom, čime će Hrvatska i na simbolični način obje obiteljske zajednice – brak i životno partnerstvo – tretirati jednako, poručili su iz Zagreb Pridea nakon izglasavanja Zakona.




Takvom promišljanju sklon je i hrvatski premijer Zoran Milanović koji vjeruje da Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa i drži da se radi o svjetonazorskom propisu. 


Iznenađujući odaziv


– To je jedan ljudski zakon; zakon koji uključuje, a ne isključuje,  poručio je premijer Milanović.


Unatoč svojim povijesno značajnim novinama za LGBT zajednicu i snažnim simboličkim porukama, u riječkom Matičnom uredu dosad još nisu zaprimili niti jedan zahtjev za sklapanjem životnog partnerstva. To je unekoliko iznenađujuće, s obzirom na najave o tome da će baš u Rijeci biti ozakonjene neke od prvih homoseksualnih zajednica, ali i tolerantnost ovog grada prema svim društvenim manjinama. Naravno, to nipošto ne znači da već narednih dana neki od naših LGBT sugrađana neće posjetiti Matični ured i podnijeti svoj zahtjev za sklapanje životnog partnerstva. 


U Matičnom uredu sada ne žele ulaziti u to što je točno razlog činjenici da se gej parovi u Rijeci još uvijek nisu odlučili ili ohrabrili za ovu, novu zakonsku proceduru. No, poručuju da su oni posve spremni za primjenu novog propisa.



Donošenje Zakona o životnom partnerstvu nisu svi matičari u Hrvatskoj blagonaklono dočekali. Priziv savjesti, po uzoru na praksu zdravstvenih radnika, bila je jedna od mogućnosti koju su homofobni matičari pokušali iskoristi kako ne bi sudjelovali u ceremoniji ozakonjenja istospolnih veza. Ministar uprave Arsen Bauk odbacio je takvu mogućnost, objašnjavajući da se radi o državnim službenicima. Marko Jurčić također napominje da matičari imaju obvezu provoditi hrvatske zakone. 



– Zakon o životnom partnerstvu primjenjuje se od 5. kolovoza i riječki matičari postupat će prema tom zakonu. Tu nema nikakvih problema, kažu nam u Matičnom uredu u Rijeci.


U Zagrebu je zanimanje ipak kud i kamo veće. Naime, poznato je da su dosad tri para, dva muška i jedan ženski, već predala zahtjev za ozakonjenje svog statusa. 


Marko Jurčić, koordinator Zagreb Pridea i jedan od autora Zakona o životnom partnerstvu, kaže da je zadovoljan takvim odazivom i vjeruje da će čin sklapanja takvog partnerstva protjecati u najboljem redu.  


– Pa čini mi se da se radi o iznenađujuće dobrom odazivu, s obzirom na to da je već prvih dana poslano nekoliko zahtjeva, a nalazimo se usred ljeta i godišnjih odmora. Svakako ne očekujem da će se netko, kome se doista ne radi o velikoj potrebi, sada baviti pohodima na matične urede. Za sve parove za koje znamo da su predali zahtjeve, velika većina njih je imala neku veliku potrebu za ostvarivanjem prava. Prvenstveno parovi gdje je jedan od partnera strani državljanin ili parovi koji imaju svoju djecu, otkriva Marko Jurčić. 


Medijski interes


I druge udruge koje u nas promiču gej prava najavljuju da će homoseksualni parovi vrlo skoro, već u rujnu, početi masovnije predavati zahtjeve za ovu proceduru koja može trajati 30 do 45 dana. Marko Jurčić nam pri tome tkiva da je prvi zahtjev predan još 6. kolovoza, dakle prvog dana kada je to bilo moguće, tako da bi uskoro prvi hrvatski homoseksualni par trebao sklopiti svoje životno partnerstvo. Jurčić dodaje da će prvi parovi koji će se vjenčati, biti svakako oni parovi koji imaju izravnu potrebu za ostvarivanjem nekog prava koje LGBT osobama daje ovaj propis.


– Tek s vremenom će se mnoge LGBT osobe naviknuti na činjenicu da svoju vezu mogu ozakoniti i na javan način potvrditi. Posebno kad malo olabavi veliki medijski interes za njihov obiteljski status, smatra naš sugovornik.


S obzirom na to da sve zemlje u Europi, pa ni u Europskoj uniji, nemaju jedan ovakav zakon, očekuje se da će inozemni gej parovi dolaziti u Hrvatsku kako bi iskoristili ovu zakonsku mogućnost. Priča o 28-godišnjem Beograđaninu i 40-godišnjem Zagrepčaninu koji će među prvima u Hrvatskoj ozakoniti svoju homo vezu, upravo nagovješćuje takve trendove. Ovaj par najavljuje vrlo skroman čin svog vjenčanja, tako da će biti pozvani samo kumovi. 


Marko Jurčić podsjeća na to da je Hrvatska već i sada popularna destinacija i mnogi stranci nam dolaze kako bi ovdje sklopili brak. Posebno na moru ili nekom prepoznatljivom mjestu, poput Dubrovnika ili Opatije. 


– Ako malo ispravimo imidž relativno homofobne zemlje, možda će i gej vjenčanja puniti državni i lokalni proračun. No, ono što je puno važnije je da Hrvatska drugim državljanima EU, koji u svojoj zemlji ne mogu sklopiti životno partnerstvo ili istospolni građanski brak, sada može omogućiti status životnih partnera koji im se priznaje na području čitave Europske unije. Imamo i nekoliko upita iz zemalja regije koje nisu članice Europske unije; javljaju nam se parovi koji će se vjenčati u Hrvatskoj unatoč tome što im se životno partnerstvo ne priznaje  kod kuće, primjerice u  Makedoniji, ali žele papir potvrde svoje veze koji im je izdala upravo Republika Hrvatska, tvrdi Marko Jurčić.